Пристрасті навколо голови

30.07.2009

Учора українські судмедексперти почали ідентифікацію фрагментів черепа, які можуть належати журналістові Георгію Гонгадзе. Передбачається ДНК–експертиза та ідентифікація з кістками тіла Гонгадзе, яке ще з листопада 2000 року зберігається у морзі. Нагадаємо, що фрагменти голови слідчі знайшли позавчора неподалік села Сухоліси Білоцерківського району — на місці, яке вказав затриманий екс–генерал МВС Олексій Пукач. З невідомих причин, які ще потрібно з’ясувати слідчим, убивці на чолі з Пукачем відітнули тут жертві голову, а тіло перепоховали за 20 км від місця злочину — в Таращанському лісі.

За словами заступника Генпро­курора Миколи Голомші, експертиза триватиме кілька тижнів. «Зараз ведуться усі роботи для встановлення інших фрагментів кісток черепа, — сказав Голомша на «5–му каналі». — Чим ушкоджені кістки черепа — зараз сказати важко. Фрагменти знайшли у полі, на якому сіють, орють, риють канави, є гусениці тракторів».

Микола Голомша вважає, що після виявлення фрагментів черепа провину Пукача у вбивстві Гонгадзе можна вважати доведеною.

Утім, багатьом не до вподоби дії слідчих після арешту Пукача. Так, адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вчора направила Генпрокурору заяву про відвід слідчого Олександра Харченка та усунення від розслідування справи його куратора — Миколи Голомші. Причина дивна — «брак професійності». Адвокат рекомендує Генпрокурору призначити куратором справи іншого заступника — Віталія Щоткіна. Крім цього, Теличенко від імені Мирослави Гонгадзе наполягає на експертизі фрагментів черепа за кордоном, в експертній установі, «якій би довіряла потерпіла».

 

ЗАУВАЖЕННЯ

Очевидно, що зарубіжні експертизи затягнуть розслідування. Не зрозуміло, навіщо проводити ДНК–експертизу черепа за кордоном, якщо подібної експертизи щодо тіла не проводили всі дев’ять років із часу вбивства Гії.

Колишній охоронець Президента Кучми Микола Мельниченко пояснює тиск на Генпрокуратуру та вимоги змінити склад слідчої групи з зацікавленістю певних сил у тому, щоб «винні у вбивстві Гонгадзе особи не понесли жодної відповідальності».

Відтак Мельниченко попереджає Олександра Медведька, що припинить співпрацю із ГПУ в разі усунення від розслідування справи слідчого Харченка та заступника Генпрокурора Голомші.