Брати, королі й президенти

24.07.2009
Брати, королі й президенти

Українець Ярослав Попович знайшов час подружитися з собакою. (Фото Рейтер.)

Ще до початку «Великої петлі» 17–й етап нарекли «королівським». На ньому велосипедистам треба було продемонструвати всю свою майстерність: вміння «дряпатися» в гори й майстерно, на швидкості до 100 км/год., долати віражі на спуску, працювати в групі і прискорюватися самотужки. Усі сподівання етап виправдав — перевірку на виживання гідно пройшли тільки найвитриваліші. На жаль, українці Ярослав Попович і Володимир Густов більше, ніж удвічі віддалилися від лідера. Але крапки над «і» у визначенні переможця генеральної класифікації середа ще не розставила.

Позавчора спортсмени їхали, наче на гойдалках — то піднімаючись на чотири (!) вершини першої категорії складності, то спускаючись із них. Було зрозуміло, що норвезький спринтер Тур Хусховд, котрий певний час крутив педалі попереду на гордій самоті, скоро «здується». Так і вийшло. На останніх кілометрах атаку справжнього короля сучасного велоспорту, іспанця Альберто Контадора, змогли підтримати лише брати Енді і Френк Шлеки з Люксембургу, які виступають за данську команду «Саксобанк».

Контадор поблажливо віддав перемогу на етапі старшому з братів, зберігши лідерство в «генералі». А от його партнери по «Астані», американець Армстронг і німець Кльоден, фінішували, відповідно, п’ятим і шостим слідом за молодим італійцем Нібалі з «Ліквігас». Відносна невдача зіркового дуету казахстанської «стайні» наразі викинула його з призової трійки. Але поправити ситуацію Ленс і Андреас мали у вчорашній гонці з роздільним стартом на 40 км.

А після завершення етапу в середу чи не першим інтерв’ю давав... президент Франції. Ніколя Саркозі заявив, що не міг пропустити такої події, як «Тур де Франс», і доволі кваліфіковано почав пояснювати, чому «Астана» не може бути задоволеною лише першістю Контадора, адже є ще й командні цілі.

 

ТАБЛО

Багатоденна гонка «Тур де Франс». 17–й етап (169,5 км). 1. Ф. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — 4.53,54. 2. Контадор (Іспанія, «Астана»). 3. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — час переможця... 60. Попович («Астана») — +21,31... 80. Густов («Сервело», обидва — Україна) — +29,43...

Загальний залік. 1. Контадор — 72.27,09. 2. Е. Шлек — +2,26. 3. Ф. Шлек — +3,25. 4. Армстронг (США) — +4,55. 5. Кльоден (Німеччина, обидва — «Астана») — +4,44. 6. Уїггінс (В. Британія, «Гармін») — +4,53... 31. Попович — +36,37... 47. Густов — +51,06...