Ягідно і вигідно

15.07.2009
Ягідно і вигідно

Яблучна запіканка з ягодами — це просто кулінарний шедевр.

Літо щодня додає свіжих фарб і смаків. Уже на базарі є огірки з городу, і тепличні не хочеться брати ні за які калачі, херсонські помідори самі лягають у руки, мелітопольська черешня — розкіш, чорниця і порічки — у кожної другої бабуні. А скоро будуть справжні абрикоси і перші домашні яблука. «Смачна» сторінка «УМ» не стомлюється друкувати літні рецепти фруктово–ягідних десертів — це ж так смачно, вишукано і корисно.

Забрели ми в пошуках цікавих рецептів на грузинську кухню, де класичних десертів немає взагалі — у грузинів на завершення трапези подають свіжі й сушені фрукти та горіхи. Але в грузинській кухні є шедеври натуральних десертів — наприклад, чурчхели — шматочки грецьких горіхів, нанизані на нитку і уварені у виноградному соку з додаванням кукурудзяного борошна, вони зберігаються цілий рік. А є такий чудовий грузинський десерт «Малина з мигдалем»: 100 г мигдалю пропустити через м’ясорубку, розім’яти 500 грамів малини і додати до неї потовчені або дрібно порубані листки м’яти (дві–три гілочки). Змішати ягідну суміш із мигдалевою масою, подавати в креманках, притрусивши цукровою пудрою (4 столові ложки) і прикрасивши листками м’яти і красивими ягодами малини. (До уваги господинь: по–перше, мигдаль можна замінити грецькими горіхами, а по–друге, кількість продуктів розраховано на 4 порції).

А в книжці рецептів Юлії Висоцької «Едим дома»можна знайти простий та оригінальний десерт «для дорослих» — «Сливи, запечені у вині». Треба взяти кілограм твердих слив, скласти їх у вогнетривку форму, попередньо зробивши надріз на кожній сливі «по шву». Присипати сливи 2 столовими ложками цукру, полити такою ж кількістю массандрівського портвейну (2 ст. ложки) і водою (4 ст. ложки окропу), додати розрізану навпіл паличку ванілі і запікати в розігрітій до 150 градусів духовці 40 хвилин. Сливи виходять «томні» і запашні.

Ще один нескладний натуральний десерт — «Черешневе сорбе». Видалити кісточки з черешні (1,5 кг) і подрібнити ягоди в блендері (буквально 2–3 секунди), додати 350 грамів цукрової пудри і 200 мл рожевого вина. Все добре перемішати, вилити у пластиковий контейнер і закрити кришкою. Заморожувати приблизно 8 годин, перемішуючи кожну годину, щоб суміш стала однорідною.

«Персиковий пудинг» — нагорода за всі випробування і помста усім неприємностям. 6 персиків розрізати навпіл, видалити кісточки, покласти в каструлю і залити такою сумішшю: 4 ст. ложки води плюс 3 ст. ложки цукру, плюс дві–три краплі ванільного екстракту. Тушкувати до м’якості. Для тіста потрібно розтерти 125 грамів розм’якшеного вершкового масла і 200 грамів цукру, додати 120 грамів борошна і розпушувача, збити 2 яйця і додати до цієї маси. Змазати форму маслом, викласти персики і залити зверху тістом. Через 25—30 хвилин при температурі 150 градусів чудовий пудинг буде готовий.

І наостанок нашого вітамінного бенкету — «Яблучна запіканка з ягодами». Для її приготування треба почистити 1 кілограм яблук, видалити в них серединки і нарізати тонкими скибочками. А потім збризнути лимонним соком і засипати цукром — 10 хвилин усі інгредієнти знайомляться між собою. Взяти півкілограма будь–яких ягід і якщо, припустимо, це буде черешня, треба видалити з неї кісточки. Далі беремо 4 яйця і відділяємо жовтки від білків, жовтки розтерти зі 150 грамами цукру, а білки збити в міксері до крутої піни, і поступово з’єднати яєчні «половинки», постійно помішуючи. Додати до яєчно–цукрової суміші дрібку кориці, дрібку молотого мускатного горіха, 250 грамів молока і 80—100 грамів борошна і добре все перемішати у блендері. А потім у змазану маслом форму треба викласти яблука, зверху на яблука — ягоди, все разом притрусити жменею родзинок і залити молочно–яєчною сумішшю. Через 25—30 хвилин ви дістанете з духовки ніжний кисло–солодкий десерт, від якого за вуха не відтягнеш рідних і близьких.

Будь ласка, не пропустіть нагоди все це приготувати і скуштувати. Діліться своїми враженнями і рецептами із «Смачним життям». Смачно жити не заборониш!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>