Літо щодня додає свіжих фарб і смаків. Уже на базарі є огірки з городу, і тепличні не хочеться брати ні за які калачі, херсонські помідори самі лягають у руки, мелітопольська черешня — розкіш, чорниця і порічки — у кожної другої бабуні. А скоро будуть справжні абрикоси і перші домашні яблука. «Смачна» сторінка «УМ» не стомлюється друкувати літні рецепти фруктово–ягідних десертів — це ж так смачно, вишукано і корисно.
Забрели ми в пошуках цікавих рецептів на грузинську кухню, де класичних десертів немає взагалі — у грузинів на завершення трапези подають свіжі й сушені фрукти та горіхи. Але в грузинській кухні є шедеври натуральних десертів — наприклад, чурчхели — шматочки грецьких горіхів, нанизані на нитку і уварені у виноградному соку з додаванням кукурудзяного борошна, вони зберігаються цілий рік. А є такий чудовий грузинський десерт «Малина з мигдалем»: 100 г мигдалю пропустити через м’ясорубку, розім’яти 500 грамів малини і додати до неї потовчені або дрібно порубані листки м’яти (дві–три гілочки). Змішати ягідну суміш із мигдалевою масою, подавати в креманках, притрусивши цукровою пудрою (4 столові ложки) і прикрасивши листками м’яти і красивими ягодами малини. (До уваги господинь: по–перше, мигдаль можна замінити грецькими горіхами, а по–друге, кількість продуктів розраховано на 4 порції).
А в книжці рецептів Юлії Висоцької «Едим дома»можна знайти простий та оригінальний десерт «для дорослих» — «Сливи, запечені у вині». Треба взяти кілограм твердих слив, скласти їх у вогнетривку форму, попередньо зробивши надріз на кожній сливі «по шву». Присипати сливи 2 столовими ложками цукру, полити такою ж кількістю массандрівського портвейну (2 ст. ложки) і водою (4 ст. ложки окропу), додати розрізану навпіл паличку ванілі і запікати в розігрітій до 150 градусів духовці 40 хвилин. Сливи виходять «томні» і запашні.
Ще один нескладний натуральний десерт — «Черешневе сорбе». Видалити кісточки з черешні (1,5 кг) і подрібнити ягоди в блендері (буквально 2–3 секунди), додати 350 грамів цукрової пудри і 200 мл рожевого вина. Все добре перемішати, вилити у пластиковий контейнер і закрити кришкою. Заморожувати приблизно 8 годин, перемішуючи кожну годину, щоб суміш стала однорідною.
«Персиковий пудинг» — нагорода за всі випробування і помста усім неприємностям. 6 персиків розрізати навпіл, видалити кісточки, покласти в каструлю і залити такою сумішшю: 4 ст. ложки води плюс 3 ст. ложки цукру, плюс дві–три краплі ванільного екстракту. Тушкувати до м’якості. Для тіста потрібно розтерти 125 грамів розм’якшеного вершкового масла і 200 грамів цукру, додати 120 грамів борошна і розпушувача, збити 2 яйця і додати до цієї маси. Змазати форму маслом, викласти персики і залити зверху тістом. Через 25—30 хвилин при температурі 150 градусів чудовий пудинг буде готовий.
І наостанок нашого вітамінного бенкету — «Яблучна запіканка з ягодами». Для її приготування треба почистити 1 кілограм яблук, видалити в них серединки і нарізати тонкими скибочками. А потім збризнути лимонним соком і засипати цукром — 10 хвилин усі інгредієнти знайомляться між собою. Взяти півкілограма будь–яких ягід і якщо, припустимо, це буде черешня, треба видалити з неї кісточки. Далі беремо 4 яйця і відділяємо жовтки від білків, жовтки розтерти зі 150 грамами цукру, а білки збити в міксері до крутої піни, і поступово з’єднати яєчні «половинки», постійно помішуючи. Додати до яєчно–цукрової суміші дрібку кориці, дрібку молотого мускатного горіха, 250 грамів молока і 80—100 грамів борошна і добре все перемішати у блендері. А потім у змазану маслом форму треба викласти яблука, зверху на яблука — ягоди, все разом притрусити жменею родзинок і залити молочно–яєчною сумішшю. Через 25—30 хвилин ви дістанете з духовки ніжний кисло–солодкий десерт, від якого за вуха не відтягнеш рідних і близьких.
Будь ласка, не пропустіть нагоди все це приготувати і скуштувати. Діліться своїми враженнями і рецептами із «Смачним життям». Смачно жити не заборониш!