Шанувальник баскетболу з ядерною бомбою

04.07.2009
Шанувальник баскетболу з ядерною бомбою

Акції протесту проти ядерної політики Північної Кореї пройшли у Південній Кореї. (Фото з сайту daylife.com.)

ЗМІ Південної Кореї вже місяць обговорюють отриману приватними каналами та через засоби розвідки інформацію про те, що лідер комуністичної Північної Кореї Кім Чен Ір визначився зі своїм наступником, про що також повідомляла «УМ». Ця інформація, передана ЗМІ Японії та Південної Кореї, знайшла пряме підтвердження. Старший син корейського вождя, 38–річний Кім Чен Нам, під час перебування в китайському місці Макао розповів журналістам японського телеканалу TV Asahi, що, імовірно, наступним главою КНДР буде його молодший брат — Кім Чен Ун: «Мій батько дуже любить брата. Я сподіваюся, що він зробить усе, що в його силах, для північнокорейського народу, для його щастя і кращого життя». Японські ЗМІ уважно стежать за всіма пересуваннями Кім Чен Нама, який часто виїздить до Пекіна та Макао. Він, як і батько, також має хворе серца та зайву вагу.

 

Династія не має перерватися

Чутки про наступника почали кружляти з квітня, коли 67–річний Кім Чен Ір був обраний головою Державного комітету оборони, а 26–річний Кім Чен Ун став членом цього впливового військово–політичного та економічного органу Північної Кореї. Це гігантський крок у сходженні на вершини влади у тоталітарній країні. Про молодшого сина північнокорейського лідера відомо мало. У ЗМІ циркулює лише одне фото, де Кім–школяр знятий із батьком та іншими родичами. Частково відомості про нього назбирали за час його навчання у Швейцарії.

Сходження до влади самого Кім Чен Іра було оточене не меншою таємницею. Його батько, засновник КНДР Кім Ір Сен, призначив його наступником ще в лютому 1974 року на з’їзді Трудової партії Кореї, а до влади «другий Кім» прийшов лише влітку 1994–го, після смерті батька. Загалом, передачу влади у КНДР шляхом родинного успадкування пов’язують із конфуціанськими традиціями. «Кімірсенізм» має також коріння в північнокорейській комуністичній практиці. Її ідеологи вважають, що справа революції не може бути завершена впродовж життя одного покоління, тому її треба передати нащадкам. Тож і найкращий варіант передавання «віжок революції» — від батька до сина.

Родина диктатора

Дані про родину Кім Чен Іра у КНДР обмежені, відомо, що він має одну доньку і трьох синів.

Уже згаданий старший син Кім Чен Нам є сином першої фаворитки вождя Сон Хі Рім. Середню школу закінчив у Швейцарії — в Женеві. Він має бізнес в Макао, тому більшість часу мешкає в Китаї і є запеклим гравцем. Вибір Макао пояснюється тим, що це єдине місце в Китаї, де легально діє казино. В згаданому інтерв’ю журналістам телеканалу TV Asahi Нам зізнався, що далекий від політики і не претендує на успадкування влади в країні. До того ж, батько вважає, що син занадто піддався впливу західної культури. Досвідчений комп’ютерник Кім Чен Нам 2001 року був затриманий в аеропорту Токіо за спробу в’їхати до Японії за підробним паспортом. Він заявив здивованим прикордонникам, що хотів лише відвідати Діснейленд неподалік Токіо.

Середній син вождя, 28–річний Кім Чен Чхоль, — від прибулої з Японії танцівниці Ко Ен Хі. За твердженням деяких свідків, цей Кім не вирізняється твердістю характеру і зов­сім не відповідає ролі державного керівника. Він стажувався в службах безпеки, а на цей час працює у відділі пропаганди та агітації Трудової партії Кореї. Чхоль, як і Ун, здобув середню освіту в Міжнародній школі в столиці Швейцарії — Берні. Політика цієї школи така, що вона не розголошує жодних даних про своїх теперішніх і колишніх учнів.

Влада і ракети

Потреба призначити наступника виникла після того, як у серпні минулого року Кім Чен Ір переніс важкий інсульт і відтоді з’явився на людях лише в квітні цього року, в парламенті. Диктатор виглядав дуже постарілим, схудлим, кульгав на одну ногу, що дало привід ЗМІ говорити, що він тяжко хворий.

Останнє підземне ядерне випробування та запуски ракет різного радіусу дії розцінюються як спроби вождя зміцнити владу всередині країни. Влада КНДР через три дні після ядерного випробування, 25 травня, розіслала керівникам «на місцях» та дипломатичним представництвам за кордоном розпорядження присягнути на вірність Кім Чен Уну як наступнику батька. Відповідні циркуляри було також розіслано керівництву Корейської народної армії, президії Верховних народних зборів КНДР та членам уряду.

Може виникнути запитання: а навіщо одному з найбільших диктаторів світу ще більше зміцнювати владу? По– перше, в таких диктатурах підступи в боротьбі за трон є найвишуканішими. По–друге, в КНДР двома головними центрами впливу є армія та уряд, а Кім–молодшенький не належить до жодної з цих груп.

Друг американців

Невідома навіть точна дата народження Кім Чен Уна: він з’явився на світ 1983–го чи на початку 1984 року. Його матір’ю, як і середнього сина, є Ко Ен Хі. Вона померла в серпні 2004 року. За чутками, мати наказала прислузі називати свого молодшого «королем враніш­ньої зорі».

Уна вважають найтямущішим із трьох братів. Хоча він потерпає від зайвої ваги, але під час навчання в Берні захоплювався баскетболом і лижами, був фанатом американської Національної баскетбольної ліги. Два старші брати під час навчання у Швейцарії мешкали в приміщенні посольства під вигаданими прізвищами, а Ун — під власним. Це також вважають ознакою особливої прихильності вождя до молодшого сина. Хоча в школі він учився також під «псевдо» — Пак Чол.

Швейцарські ЗМІ розвідали, що, навчаючись у Берні в 90–х роках, Ун уже тоді прикладався до пляшки. (Це враховуючи, що Швейцарію він залишив 1998 року в 15–річному віці). Алкоголь уживав, можливо, тому, що був занадто сором’язливим у спілкуванні з однолітками. Окрім того, алкоголізм у родині Кім Ченів є так само спадковим, як і влада. Південнокорейські ЗМІ повідомили в березні, що молодша сестра вождя, 63–річна Кім Кйон Куй, перебуває в критичному стані через хронічний алкоголізм.

Кім–молодший вивчав у Берні німецьку, французьку та англійську мови. Кажуть, що він чудово розмовляє на бернському діалекті німецької мови.

Колишній однокласник Кіма–молодшого, канадець Рон Шварц, розповів швейцарському часопису «Хоббо»: «Він був сором’язливим та самозаглибленим хлопцем, який любив колективні види спорту. Зі спортсменів найбільше захоплювався американським баскетболістом Майклом Джорданом, а з акторів — героєм бойовиків Жаном–Клодом Ван Даммом».

У цій школі тоді навчалося приблизно 300 учнів із 40 країн світу, половина з яких були дітьми дипломатів. Кім намагався дружити з дітьми американських дипломатів, розповів колишній директор цієї школи. Він наголосив, що син корейського вождя ніколи не розпочинав бійок і не встрявав у них, але коли вже вони виникали між хлопчиками, то завжди брався розбороняти. Його кожного дня привозила вранці і забирала після занять машина з посольства. Більшість учнів та викладачів вважали, що чоловік, який сидів за кермом машини, і був батьком хлопчика.

Про освіту на батьківщині відомо лише, що в 2002—2007 роках Ун був курсантом військової школи імені Кім Ір Сена при Пхеньянському університеті. Звідти виходять елітні офіцери, але невідомо, чи Ун служив у армії.

 

СВІДОК
Кухня Кімів

Завісу над таємницями життя правлячої комуністичної династії Північної Кореї дещо підняв колишній особистий кухар Кім Чен Іра — Кенджи Фуджимото, якому вдалося втекти до Японії і він переховується там від помсти корейської розвідки. 56–річний кухар розповідає про деякі кулінарні вподобання теперішнього правителя у книзі під назвою «Я був кухарем Кім Чен Іра», яка невдовзі має з’явитися друком. Зокрема, вождь любить їсти свіжу живу рибу. Він споживає рибину, поливши її дорогим французьким вином із чарочкою добірного коньяку, коли та ще відкриває рот і плескає хвостом. Вождь наказував розрізати рибу так, щоб не зачепити її життєво важливих органів, тобто щоб вона залишалася живою майже до кінця трапези.

У книзі також описуються оргії в резиденції лідера КНДР. Кім Чен Іру особливо подобається, коли дівчата танцюють перед ним голими під американську танцювальну музику. Але кухар зазначає, що «сонцю нації» подобається лише дивитися на оголених дівчат, а не вступати з ними у тілесний контакт.

У книзі спогадів колишнього шеф–кухара Кім Чен Іра також ідеться, що молодший син дуже схожий на батька.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>