Чорний день для російського тенісу

04.07.2009
Чорний день для російського тенісу

Олені Дементьєвій лише трішки забракло, аби вперше у своїй історії вийти до фіналу Уїмблдону. (Фото Рейтер.)

Якщо, для прикладу, у футбольній Лізі чемпіонів у фіналі грають два клуби з однієї країни, то багато хто називає таку зустріч позбавленою великої інтриги. Але навряд чи хтось наважиться назвати нецікавим майбутнє протистояння між сестрами Уїльямс у фіналі Уїмблдону. Цікавішим за цю родинну дуель може бути хіба що зустріч у ринзі між братами Кличками, але ж такої сенсації навряд чи хтось колись дочекається.

Першими одного з фіналістів жіночої «одиночки» у четвер увечері визначали росіянка Олена Дементьєва та американка Серена Уїльямс. На двох вони видали один із найкрасивіших поєдинків турніру, що тривав майже три години. Кожен сет цього матчу є свідченням того, що змагалися рівні за силою тенісистки. Сильнішими амбіції виявились у Серени, яка здобула вольову перемогу після втраченого першого сету. «Я повинна була більше ризикувати, бити по лінії. Це єдине, про що я шкодую після поєдинку», — нарікала потім на невикористані можливості засмучена росіянка.

Якщо Дементьєва і мала шанси здолати опонентку, то її співвітчизниця, перша ракетка турніру Дінара Сафіна, і близько не отримала такої нагоди. Наскільки молодша сестра Марата Сафіна впевнено проходила турнірну дистанцію, настільки не схожою на себе вона була у вечір четверга на центральному корті Уїмблдону.

Досвідченій Венус Уїльямс вистачило всього 51 хвилини, аби оформити своє восьме потрапляння до англійського фіналу. А для Сафіної вихід до півфіналу цього змагання поки залишається найбільшим досягненням на британській траві — перша ракетка світу перемогу на турнірах «Великого шолому» здобувала лише одного разу, і то в парному розряді.

У фіналі Уїмблдонського турніру сестри Уїльямс зустрінуться вже вчетверте за свою спортивну кар’єру. У 2002 та 2003 роках перемогу святкувала молодша Серена, а от минулого року сестринське протистояння завершилося тріумфом Венус, яка виграла свій п’ятий одиночний титул на Уїмблдоні. Додайте сюди ще три звитяги старшої Уїльямс у парному розряді й побачите перед собою одну з найкращих тенісисток за всю історію цього змагання.

У четвер також залишила тутешні корти й остання українська представниця. Йдеться про Марину Заневську, яка виступала в юніорській першості. Одиночні виступи дівчина завершила ще в першому раунді, а от у парі з росіянкою Валерією Соловйовою пробилася до другого раунду, де майже без бою припинила боротьбу. Уже зараз Заневська планує позмагатися на кількох великих юніорських світових турнірах, а основною її метою на найближче майбутнє буде Відкритий чемпіонат США, що є завершальним турніром серії «Великого шолома».

 

ТАБЛО

Уїмблдон. Призовий фонд — 12,550 млн. фунтів. Жінки. Одиночний розряд. Півфінал. Дінара Сафіна (Росія, 1) — Венус Уїльямс (США, 3) — 1:6, 0:6; Олена Дементьєва (Росія, 4) — Серена Уїльямс (США, 2) — 7:6, 5:7, 6:8.

Чоловіки. Парний розряд. Джеймс Блейк/Марді Фіш (США) — Даніель Нестор/Ненад Жімонич (Канада/Сербія, 2) — 7:5, 6:3, 2:6, 6:7, 8:10; Б. Браян/М. Браян (США, 1) — Уеслі Муді/Дік Норман (ПАР/Бельгія, 9) — 7:6, 7:6, 6:4.

Юніори. Дівчата. Парний розряд. Другий раунд. Валерія Соловйова/Марина Заневська (Росія/Україна, 8) — Беатріс Капра/Мартіна Тревізан (США/Італія) — 6:7, 2:6.