Уперед, студенти!

03.07.2009
Уперед, студенти!

Футбольна студентська збірна України відстоюватиме в Белграді свій титул чемпіона останніх Ігор. (Фото з сайту ФФУ.)

Зробити якесь важливе досягнення у спорті важко, а за деякий час підтвердити його буває ще важче. Два роки тому, на Всесвітній літній універсіаді в Таїланді українські спортсмени–студенти посіли найвище командне місце за всю історію наших виступів на подібних турнірах. Тоді «синьо–жовті» спудеї посіли третє загальнокомандне місце, завоювавши 28 золотих, 20 срібних та 18 бронзових нагород. Раніше їхнім найкращим здобутком були дві четверті та одна п’ята позиції.

Тепер, із 1 по 12 липня, у сербському Белграді їм доведеться підтримати, а при можливості й підняти планку досягнень — тут стартувала нова, 25–та, літня Універсіада. До цієї балканської країни вирушила делегація у складі 247 осіб, і серед них є діючі олімпійські чемпіони останніх Ігор у Пекіні.

Саме на них покладають найбільші сподівання: у стрільбі з лука перемагати повинен володар золотої медалі Пекіна харків’янин Віктор Рубан, «бронзові» призери Ігор, дзюдоїст Роман Гонтюк з Надвірної, Ілля Кваша з Миколаєва в стрибках у воду та киянка Анна Безсонова в художній гімнастиці.

Не менш віримо і у футболістів, які в Таїланді стали найсильнішими. Цікаво, що збірну формують гравці усіх трьох українських професійних ліг, а загалом до Белграда поїхало 23 виконавці.

Хоча офіційно Ігри стартували 1 липня, свій перший поєдинок групового раунду наші студенти–футболісти провели ще 30 червня проти марокканців. Гра завершилася з рахунком 0:0, а в серії після матчевих пенальті наші хлопці взяли гору. Щоправда, до свого активу «синьо–жовті» записали лише одне очко. За регламентом змагань, переможця в післяматчевих пенальті визначають для того, аби було простіше виявити кращу команду в групі за умови рівної кількості очок, набраних кількома збірними.

Проте головний тренер наших студентів–футболістів Володимир Лозинський був задоволений грою своїх підопічних, хоча й не забув поскаржитись на негативний результат. Учора наші футболісти провели другий поєдинок у своїй групі. Їхніми суперниками стали чехи, які турнірний шлях розпочали з перемоги над канадцями.

До речі, наші земляки, які здобудуть медалі Всесвітнього студентського форуму, отримують за це чималенькі нагороди від держави. Володарі першого місця здобудуть премію в 5 тис. доларів США, другого — 3 тисячі, а «бронзовим» призерам визначили нагороду в 2 тисячі «зелених».