Так чекаєш того літа, так виглядаєш, а прийде — і на тобі: спека, спрага... Кожен рятується тоді як може — чи стоїть у довгих чергах до діжки з квасом, чи потягує прохолодне пиво, чи просто купує пляшку газованого напою, для дітей — переважно солодкого. І мало хто в ці моменти задумується, що напої, які містять соду й кофеїн (ми не будемо називати їх, щоб нас не звинуватили в антирекламі), виводять кальцій з організму, солодкі газовані напої додають нам зайвих калорій у вигляді цукру, а крім того, ще й купу шкідливих препаратів у вигляді фарбників, підсилювачів смаку, консервантів, кислот тощо. Такий улюблений з дитинства квас, який ми купували й несли додому в бідончику чи глиняному дзбанку, щоб ним посмакувала вся сім’я, дедалі частіше виготовляють із різних концентратів, а не старим дідівським способом. То як же зробити так, щоб і спрагу втамувати, і близьких своїх та себе від різної «хімії» вберегти? Як кажуть: «Спасіння потопельників — справа рук самих потопельників», тобто будемо рятуватися від спеки своїми силами й підручними засобами.
Пропоную сезонний квас із ревеню. Для цього беремо 2 л джерельної чи профільтрованої води, або ж із бювету, 300 г ревеню, 200 г цукру, лимонну чи апельсинову цедру, пагони смородини, 25 г дріжджів. Ревінь миємо, нарізаємо і варимо разом із цедрою, даємо настоятися. Відвар відціджуємо, додаємо в нього цукор. Коли він охолоне до 35 градусів, додаємо дріжджі, посуд накриваємо і ставимо в тепле місце, щоб квас вибродив (кілька днів). Готовий квас розливаємо по пляшках і ставимо у прохолодне місце. Такий напій можна подавати навіть до солодкої випічки.
А ще пропоную перепис яблучного квасу. Він дуже економний, оскільки потрібні навіть не самі яблука, а, можна сказати, відходи з них. Отже, для його приготування візьмемо 3 л чистої води (бажано не з–під крана), 0,5 кг яблучних шкірочок, 300 г цукру, 25 г дріжджів, цедру лимона чи апельсина. Яблучні шкірочки разом із цедрою залити водою, прокип’ятити і дати настоятися. Через кілька годин відвар процідити, додати розведені дріжджі та цукор, посуд накрити кришкою і поставити в тепле місце бродити. Перед подачею квас добре охолодити. Такий квас можна також готувати і з сушених яблук.
Смакуватиме в літню спеку й лимонний напій із медом. Беремо 1 л води, лимон (або апельсин), 1ст. л. цукру, 3 ст. л. меду, 50 г дріжджів. З лимона знімаємо шкірку і варимо її у воді разом із цукром, потім охолоджуємо до 30 градусів, додаємо дріжджі, накриваємо кришкою і ставимо у тепле місце, щоб піднялося. Пінисту рідину заправляємо лимонним соком і медом, охолоджуємо і подаємо як тонізуючий напій або ж до десерту.
Малиновий напій. Іноді можна приготувати щось смачне ну просто з нічого (майже як кашу з сокири). Наприклад, моя мама ніколи не викидала відходи з вичавленої малини, а заливала їх трошки підсолодженою кип’яченою водою кімнатної температури, ставила на підвіконня, а через кілька днів легкий, ароматний, трохи п’янкий напій був готовий. За смаком він нагадував яблучний сидр, але мав неперевершений малиновий аромат і божественний смак. А головне — дешево й сердито.
ВИТРЕБЕНЬКИ
Якось ще в радянські часи довелося спостерігати кумедну картину: стоять дві тітоньки в комісійному магазині, де продавали привезені з–за кордону товари, і розмірковують, для чого до супниці аж дванадцять чашечок, до того ж маленьких, що й бульйон у них не наллєш. Іншого ж призначення цій супниці із дорогого богемського кольорового скла з позолотою і ручним розписом вони просто не могли передбачити, тим паче що до супниці додавався ще й такий самий скляний ополоник. «А ларчик просто відкривався»: це була крюшонниця, але де ж нашим людям було про це знати, ми ж тих крюшонів і в очі не бачили, і на смак не куштували. Проте нині маємо шанс спробувати приготувати цей чудовий напій, який так припаде до душі в літню спеку. У розпал ягідного сезону «в тему» буде малиново–смородиновий крюшон. Візьмемо 500 г свіжої малини, 400 г смородини, 400 г цукру, пляшку сухого або напівсухого шампанського, 1 л газованої не мінеральної води, лід. Малину і смородину перебрати, помити і засипати цукром. Коли ягоди пустять сік, охолодити їх, а потім покласти у високі фужери до половини, туди ж покласти кубики льоду, долити газованої води і шампанського та відразу подавати.
Звісно, якщо у вас є вищезгадана крюшонниця, то напій буде дуже ефектно виглядати, якщо ви подасте його саме в ній, наливаючи його у відповідні чашечки. Проте не засмучуйтеся, якщо такої посудини немає. Замінити її може... звичайнісінький кавун. Отож готуємо крюшон вишнево–кавунний: кавун десь на 6–7 кг, 500 г вишень, 400 г цукру, пляшка шампанського, 0,5 л газованої води, лід. Зрізаємо з кавуна «кришечку» трохи вище «екватора», відкладаємо її. Із кавуна виймаємо обережно м’якоть, нарізаємо її кубиками і кладемо назад, кавун ставимо у холодильник. Вишні миємо, вибираємо кісточки, засипаємо цукром і даємо кілька годин постояти, аби вони пустили сік. Далі ягоди й кубики з м’якоті кавуна кладемо в кавун, туди ж кладемо кубики льоду, наливаємо шампанське і газовану воду — напій готовий до вживання. У такому вигляді напій можна подавати на пікніку, на дачі, на дні народження, кому пощастило народитися влітку.