Поки що — з шапкою і з головою

23.05.2009

Сумська обласна рада знову ініціює відставку свого голови. Депутати зібрали підписи для скликання позачергової сесії, щоб повернутися до голосування про недовіру В’ячеславу Шапошніку. Як писала «УМ», минулого разу для відставки не вистачило одного голосу. Тепер депутати мають нові підстави (раніше «УМ» неодноразово писала про зловживання голови облради), щоб повернутися повторно поставити питання про недовіру.

На попередній сесії, яка розглядала питання відставки, було прийнято десяток інших рішень – одним пакетом. Такий поспіх знову обурив опонентів В’ячеслава Шапошніка. «Процес голосування не був легітимним», — заявив на прес–конференції затятий опонент «спікера» Віталій Моісеєнко. Депутат облради вважає, що ті питання — від соціальних програм до протестів прокуратури на дії ради — не можна було приймати гамузом. По–друге, чи дозволено вважати законним голосування в залі, де лічильна комісія була відсутня? «Відеозйомка засвідчує, що в залі не було достатньої кількості людей, аби приймати рішення. Після цього навіть той, хто вагався, чи слід вимагати відставки голови, переконався у цьому», — сказав Моісеєнко.

Група депутатів, майже дві третини корпусу, зібрала підписи і звернулася до Шапошніка з вимогою скликати нове зібрання і знову розглянути питання про дострокове припинення повноважень голови.

Тим часом пан Шапошнік скликав свою прес–конференцію, щоб… прозвітувати про зроблену роботу. На запитання про можливу відставку відповів, що чув, ніби хтось десь збирає підписи. В’ячеслав Шапошнік пояснив журналістам: за крісло він не тримається. Але у відставку подавати не буде.

Депутатів обурили слова Шапошніка про те, що їхня думка для нього не вирішальна. Він, бачте, буде підкорюватися рішенню керівного органу своєї політичної сили — БЮТу. Депутати наголошують: партія лише внесла його кандидатуру до списку, а голосували за нього люди. Зрештою, навіть у фракції БЮТ «спікером» на задоволені. За чутками, В’ячеслав Шапошнік є цінним для партії як гаманець, а перед цим партійна мораль відступає.