Другий український фронт

06.05.2009
Другий український фронт

У моменті взяття воріт «Шахтаря» гол спочатку записали на Артема Мілевського. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Уже завтра ввечері «Динамо» й «Шахтар» визначать перший в історії український клуб, який зіграє в історичному — бо останньому — фіналі Кубка УЄФА (нагадаємо, на зміну цьо­му турнірові приходить Ліга Європи). Донецький РСК «Олімпійський» побив досягнення столичного стадіону ім. Лобановського за офіційною вартістю квитків: найдорожчі перепустки на матч двох вітчизняних грандів у Києві коштували 400 грн. (найдешевші — 100), тоді як у Донецьку офіційні ціни сягають 800 грн., притому що арена вміщує на 9 тисяч глядачів більше. Водночас ситуацію урівнює той факт, що 70 відсотків «шахтарських» квитків коштують від 40 до 80 грн.

Як і передбачалося, перший півфінальний поєдинок явного фаворита не виявив. Авторитетні букмекерські контори напередодні двобою в Києві міряли шанси опонентів на виграш 50 на 50 — як у воду дивилися.

Донеччани, хоч напередодні й нахвалялися грати на перемогу, вийшли на матч із відвертою ставкою на оборону: про це свідчила присутність на полі «опорників» Томаша Гюбшмана та Ігоря Дуляя. На вістрі атаки Мірча Луческу поставив єдиним форвардом Луїса Адріано. У господарів діяв дует нападників Артема Мілевського та Ісмаеля Бангура. Вони активно почали зустріч, та й у взятті воріт брали участь.

А гол вийшов курйозним: Олек­сандр Алієв звично виконував штрафний удар із флангу, м’яч від гвінейця Бангура відскочив до Мілевського та Дмитра Чигринського, які боролися за кращу позицію. Від ноги «гірника» снаряд і влетів у ворота Андрія П’ятова, хоча спочатку героєм епізоду оголосили динамівця.

Після цього гості забігали активніше й навіть створили кілька небезпечних моментів біля володінь Станіслава Богуша. У перерві обидва тренери зробили корективи. Але якщо вихід Олександра Гладкого замість непомітного Адріано в гостей напрошувався, то поява Тіберіу Гіоане в футболці «Динамо» дещо здивувала. Сьомін випустив півзахисника замість форварда, хоча грати на утримання рахунку було зарано. Утім, хтозна, що там собі думав тренер «синьо–білих».

Коли в середині другого тайму Олександр Кучер грубо зіграв проти Мілевського і травмував його, у киян практично не залишилось нападу. Артем відверто шкутильгав, час від часу позирав у бік тренерської лави, але випустити молодого Романа Зозулю Сьомін так і не наважився.

У цей період — «Шахтар» і забив: Вілліан відгукнувся на відмінну передачу Жадсона, прострілив справа на Фернандіньйо — і той завершив бразильську триходівку точним ударом з близької відстані.

Швидше за все, у повторній зустрічі на глядачів очікуватиме гра за сценарієм, подібним до київського. У «гірників» через дискваліфікацію точно не вийде на поле Кучер, у «Динамо» на лікарняному перебуває Михалик. На щастя для київських фанів, травма Мілевського виявилася не дуже складною, і до завтра Артем має відновитися.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/2 фіналу (перші матчі)

«Динамо» (Україна) — «Шахтар» (Україна) — 1:1

Голи: Чигринський, 22 (у свої ворота) — Фернандіньйо, 68

«Динамо»: Богуш, Бетао, Вукоєвич, Саблич, Корреа (Чернат, 83), Алієв, Бангура (Гіоане, 46), Мілевський, Ель– Каддурі, Нінкович, Юссуф.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Дуляй, Гюбшман, Фернандіньйо, Жадсон (Левандовський, 76), Ілсіньйо (Вілліан, 56), Л. Адріано (Гладкий, 46).

Попередження: Вукоєвич, 41; Корреа, 82 — Кучер, 65.

Суддя — Плаутц (Австрія)

Київ, стадіон «Динамо», 18 000 глядачів

* * *

«Вердер» (Німеччина) — «Гамбург» (Німеччина) — 0:1 (Троховськи, 28)

* * *

Ліга чемпіонів. 1/2 фіналу (перший матч)

«Манчестер юн.» (Англія) — «Арсенал» (Англія) — 1:0 (О’Ши, 17)

 

ПІСЛЯМОВА

Юрій Сьомін,
головний тренер «Динамо»:

— Гра була нервовою, і мої гравці не впоралися з напругою. Саме через це вони не показали себе з кращого боку. Незрозуміло, чому в другому таймі ми «сіли» на свої ворота й віддали ініціативу «Шахтарю» — один момент у гостей був, і вони його реалізували. Стосовно замін: Мілевський навіть на одній нозі приносить користь команді, а румуни, які вийшли на поле, не змогли внести злам у гру.

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Зустріч вийшла складною для обох команд. Господарі виглядали цікавіше до перерви, хоча й свій перший момент створили лише в середині тайму. Мої ж хлопці діяли дещо невпевнено, припускалися помилок, особливо в передачах. Було помітно, що на них тиснув результат. Удома нам доведеться ще важче, бо не буде стільки вільних зон на полі. Але результатом я задоволений.

Артем Мілевський,
форвард «Динамо»:

— Останні хвилин 25 я бігав практично на одній нозі. Хтось із тренерів міг би це побачити і прийняти рішення про заміну. Думаю, Кучер навмисно травмував мене, бо навіть не вибачився.

Дмитро Чигринський,
захисник «Шахтаря»:

— До Києва ми їхали з думками про перемогу, але гра склалася дещо інакше. Результатом не те щоб розчаровані — ми його приймаємо. Усе ж вирішиться у Донецьку.

 

ПЕРША ЛІГА

26 тур. «Севастополь» — «Геліос» — 1:0 (Шишкін, 62 (пен.)), «Закарпаття» — «Олександрія» — 2:1 (Невуче, 55; Платонов, 90+2 (пен.) — Герасименко, 20), «Десна» — «Ігросервіс» — 1:0 (Зейналов, 47), «Фенікс» — «Енергетик» — 3:2 (Аврамчиков, 21; Блудов, 28; Шевченко, 49 — Барчук, 24, 64), «Прикарпаття» — «Дністер» — 0:5 (Полтавець, 31 (пен.), 73; Каблаш, 45; Піцик, 65 (пен.), 89), «Нафтовик» — «Волинь» — 3:1 (Саванчук, 11, 37 (пен.), 39 (пен.) — Циркуненко, 19), «Оболонь» — «Сталь» — 6:2 (Мірошниченко, 5, 28; Онисько, 10, 48; Куценко, 20 (пен.); Лень, 89 — Піднебенний, 32; Акименко, 84).

Лідери після 25 матчів: «Закарпаття», «Оболонь» — 50 (24), «Севастополь» — 43, «Волинь» — 40, «Десна» — 39 (24), «Ігросервіс», «Олександрія» — 38…

Бомбардири: Бобаль («Ігросервіс») — 14, Піщур («Волинь») — 13, А. Шевчук («Севастополь») — 12.

 

СИТУАЦІЯ

Напередодні матчу в Києві чимало говорилося про проблеми з квитками, які виникли через надмірну активність спекулянтів. «Бариги» скупили значну кількість перепусток і намагалися перепродувати навіть по 1000 грн. Така пропозиція відверто не відповідала попитові, тож за 30 хвилин до початку гри вболівальників біля входу на стадіон «Динамо» зустрічав цілий загін невдалих гендлярів, які навперейми пропонували квитки вже за значно нижчими цінами.

На самому ж стадіоні натомість було чимало людей, які спостерігали за ходом поєдинку з проходів нагорі, над секторами. Таких зовсім не чемно «ганяла» міліція. Навіть попри наявність акредитації, поза увагою правоохоронців не опинився й кореспондент «УМ». «Нам сказали, щоб ніхто не стояв за трибунами. Ти ходи туди–сюди, то й ніхто до тебе не причепиться», — сказав один із міліціянтів. Схоже, на статичних об’єктах нашій міліції легше концентрувати увагу...