Родзинки до «нудьги зеленої»

22.04.2009
Родзинки до «нудьги зеленої»

Овочеві мікси: смачно і корисно. (Фото з сайту www.sxc.hu.)

Не знаю, як у кого, у мене підхід до приготування салатів у робочі дні прагматичний: щоб цей акт займав якомога менше часу. Тому корисний салат із капусти у понеділок — це додавання до білокачанної капусти моркви і цибулі, у середу — консервованої кукурудзи і шинки, у п’ятницю — горошку. Ще два робочі дні — подібні варіації з пекінською капустою. Та зрозуміло, що такий «творчий» підхід нашвидкуруч не здатен вдовольнити гурманських бажань. Щоб створити справді оригінальні салати, треба заздалегідь подбати про особливе наповнення холодильника чи баночок для приправ.

 

Гурманимо з листям

Візьмемо, здавалося б, найпростіший французький салат, у який ріжуть або рвуть великими шматками звичайні салатні листки чи фрізе (100 г) і додають лише півкільця однієї невеликої цибулини (щоправда, червоної , яку в нас називають кримською), попередньо на 10 хвилин замоченою у 50 г винного оцту. Основна родзинка такого салату — заправка. Для її приготування потрібно подрібнити два зубчики часнику і кілька гілочок м’яти та розвести в оцті, що залишився після маринування цибулі, дві столові ложки гірчиці. Потім додати п’ять–шість ложок оливкової олії, сіль та бажано свіжозмелений чорний перець. Така заправка і перетворює зелене листя з цибулею у вишуканий салат.

Щоб «нудьга зелена» заграла гурманськими відтінками, дуже часто використовують гранатові зерна, кунжут та найрізноманітніші горіхи. Для салату зі шпинату з шинкою потрібно 200 г зеленого листя та 100 г м’яса. Обсушений нарізаний шпинат спочатку треба покласти на одну хвилину на прогріту сковорідку з двома столовими ложками рослинної олії (протягом цієї короткої миті ще треба встигнути кілька разів перемішати вміст пательні). Потім перекласти листя у салатник, заправити їх однією столовою ложкою оцту чи соком лимона, додати сіль та невеличкі кубики шинки, зверху посипати подрібненими грецькими горіхами (50 г).

Салат із руколою з козячим сиром починають готувати з обсмажування на рослинній олії протягом трьох–чотирьох хвилин 250 г помідорів: маленькі помідори чері відправляють на сковорідку цілими, звичайні — порізаними. Коли томати стали м’якими, на них додають дві столові ложки цукру та сіль (за смаком), кружальця двох зубчиків часнику. Через дві хвилини, коли вже почав карамелізуватися цукор, помідори і часник викладають, у рідину на сковорідці ще додають одну столову ложку бальзамічного оцту і тимчасово відставляють цю заправку. Потім нарізають шматочками 200 г козячого сиру, викладають його на гарячу сковорідку і протягом хвилини чекають, поки продукт трохи підплавиться. (Перевертати сир не треба). І нарешті все поєднують: рукола, на неї — помідори, часник і козячий сир, зверху — заправка.

Звичайну білокачанну капусту можна подати з чорносливом і курагою. Для цього треба спочатку дрібно нашинкувати овоч (400 г), ошпарити окропом, зачекати, допоки капуста прохолоне, і віджати. Сиру моркву (200 г) почистити і нарізати тонко соломкою. Курагу і чорнослив (по 200 г) запарити у невеликій кількості води, поки не розм’якнуть: коли прохолонуть — нарізати соломкою. Після змішування овочів та сухофруктів заправити салат сметаною або сметаною і майонезом у співвідношенні один до одного. Завершальну пікантну нотку в страву внесуть подрібнені грецькі горіхи чи насіння гарбуза або соняшника.

Додаємо консерви

«Ніжність» — так назвали салат із консервованим лососем. Для початку треба зварити чотири яйця та дві картоплини «в мундирі». Почистити їх, також чистимо 1–2 яблука. Усе це тремо на крупну терку. Нарізаємо тонкими кільцями цибулю (100 г). Усі інгредієнти складаємо у салатник, викладаємо консервований лосось, додаємо майонез та акуратно все перемішуємо.

Із консервованих шматочків ананаса (100 г) можемо приготувати салат «Смакота». Його складовими також є кубики болгарського перцю, твердого сиру (100 г), однієї вареної курячої грудки та кільця маслин (100 г). Усе це заправити легким майонезом.

Для тих, хто полюбляє у салатах гриби, — дещо подібний до попереднього рецепт «Шампіньйон з ананасом». Для його приготування беруть по 200 г порізаних консервованих грибів та ананасів, відвареного курячого філе та шинки. Ще ріжуть соломкою два солодкі перці. Додають по 30 г подрібнених грецьких горіхів та родзинок і майонез.

Салат овочевий з кукурудзою.Не зовсім звичне поєднання консервованої чи відвареної свіжомороженої кукурудзи (300 г) з потертими на крупну терку сирими морквою і селерою, свіжим огірком, болгарським перцем та цибулею пореєм (усього по 100 г). Такий мікс можна заправити майонезом. Якщо перевагу віддасте рослинній олії, то ще додайте у салат розчавлених кілька зубків часнику та щедро притрусіть зверху подрібненими грецькими горіхами.

Подих моря

Салат із кальмарів з фенхелем також із числа оригінальних. Для його приготування спочатку дрібно ріжуть по 100 г качанчика фенхеля та пекінської капусти. Свіжоморожені кальмари (200 г) варять у підсоленій воді протягом лише трьох хвилин (щоб не стали гумоподібними), потім нарізають тонкою соломкою. На рослинній олії пасерують нашинковану півкільцями цибулю. Врешті–решт, усі інгредієнти, додавши за смаком солі, змішують.

Якщо покришити 100 г салату айсберг, нарізати кубиками один солодкий перець, додати 100 г цибулі порей, 100 г відварених креветок, заправити все це майонезом для морепродуктів, а зверху притрусити сиром пармезан і гранатовими зернятами — отримаєте «Афіни». Божественний смак.

 

ПОРАДНИК

*Зелені салати найкраще зберігати у холодильнику вже помитими і ретельно висушеними за допомогою паперових рушників чи спеціальних пристроїв у герметично закритих пластикових судочках чи мішечках.

*Не запроторюйте листя вглиб холодильника, бо вони постраждають від так званого «холодильникового опіку»: по сусідству із задньою стінкою напівзамерзнуть, напівпромокнуть.

*«Проповідники» ручного рвання салатних листків переконують, що таким чином у них зберігають більше вітамінів і корисних речовин.

*Якщо заправляти салати задовго до трапези, то їхні інгредієнти розмокнуть, зав’януть і втратять апетитний вигляд.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>