Головне — аби на добрі справи!..

18.04.2009
Головне — аби на добрі справи!..

В останній робочий день перед Великодніми святами делегація Міжнародного валютного фонду покинула Київ. Прощання вийшло доволі оптимістичним: голова місії МВФ Джейла Пазарбашіоглу заявила, що вона погоджується з проханням України, яке напередодні озвучив керівник групи радників Нацбанку Валерій Литвицький — дати нашій державі не 1,8 млрд. доларів кредиту, а трохи більше. Пазарбашіоглу заявила українським журналістам: її місія пропонуватиме видати Україні 2,8 млрд. доларів другого траншу кредиту «стенд бай».

«Половину з них буде зараховано до державного бюджету — за домовленістю з місією Фонду», — повідомила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Отримані «міжнародні» гроші витратять для оплати раніше зроблених зовнішніх запозичень України та для «структурних перетворень» у банківському секторі.

Нагадаємо, що опоненти МВФ періодично наголошують: ця організація часто надає кошти державам, які потрапили у скруту, аби безперешкодно вивести власні активи. Під реструктуризацією фінансових установ, імовірно, мається на увазі процес рекапіталізації банків, про який днями офіційно оголосив уряд.

Натомість пані Пазарбашіоглу дуже туманно висловилася про перспективи одержання третього траншу, на який уже розраховують українські чиновники — близько 3 млрд. доларів. Натомість повідомила: ми розіб’ємо наступні позички у пропорції 50х50. Тобто половина — на порятунок банків (як зазначають експерти, на досить жорстких умовах), друга половина — на повернення держборгів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Незважаючи на компліменти глави місії МВФ на адресу української економіки за її «досить швидке пристосування до шоку»: «Було скореговано обмінний курс, дефіцит бюджету трохи скоротився, інфляція знизилася більше, ніж ми очікували», фахівці Фонду зробили невтішні прогнози. Так, постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр повідомив: «У жовтні 2008 року ми очікували падіння ВВП України близько 3% у 2009 році. Але тепер ми думаємо, що падіння буде десь відсотків на 8». Джейла Пазарбашіоглу заявила, що Фонд і надалі погіршуватиме прогнози української економіки.