Хто не спить у Великодню ніч?

18.04.2009
Хто не спить у Великодню ніч?

Кияни готуються святити паски. (з архіву УНІАН.)

Президент України традиційно візьме участь у Великодніх Богослужіннях. Віктор Ющенко запрошує приєднатись Голову Верховної Ради Володимира Литвина, Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко та український уряд, лідера опозиції Віктора Януковича, а також представників парламентської опозиції, українську інтелігенцію. За словами прес–секретаря Президента Ірини Ванникової, Віктор Ющенко наголошує, що, зібравшись у Святу Великодню ніч, український політикум продемонструє здатність до об’єднання та очищення.

У ніч із суботи на неділю Президент хоче помолитись у п’ятьох соборах столиці. Спершу глава держави відвідає Софійський собор, де о 21.00 передасть представникам Церков і делегаціям з областей України Благодатний вогонь, привезений із Єрусалима. О 23.35 Президента на Пасхальне Богослужіння чекають у Володимирському соборі (це Київський патріархат), а о першій ночі Віктор Ющенко прибуде в храм Василя Великого на Львівській площі (Українська греко–католицька церква). Опісля, о 1.50, він буде присутній на Пасхальному Богослужінні в Андріївському храмі (Українська автокефальна православна церква), а останньою у святковому графіку глави держави о пів на третю ночі буде Свято–Успенська Києво–Печерська лавра (Московський патріархат).

До слова, минулого року у Великодню ніч Віктор Ющенко святив паски в чотирьох храмах: у Софійському соборі, храмі Василя Великого, в Андріївській церкві, а насамкінець — у Києво–Печерській лаврі. Що цікаво, тоді на нічні богослужіння до Президента приєднались міністр оборони України Юрій Єхануров, секретар Ради нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, мер Києва Леонід Черновецький, а в Києво–Печерській лаврі з Віктором Ющенком молився лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Хто ж цьогоріч буде з Президентом? З’ясувалося, що міністр оборони Юрій Єхануров. Чи у Великодню ніч поруч із Віктором Ющенком молитиметься і Юлія Тимошенко, з’ясувати не вдалося. У прес–службі уряду «УМ» не могли дати відповідь на це запитання: вочевидь, Юлія Володимирівна вчора ще не знала, в якій саме церкві вона відзначатиме Воскресіння Христове.

А ось спікер Володимир Литвин не зможе скласти компанію главі держави. «Володимир Михайлович традиційно щонеділі відвідує церкву у Феофанії. А на Великодню службу він піде до Іллінської церкви. Жодних інших офіційних заходів не передбачається, — повідомила «УМ» прес–секретар Литвина Ольга Чорна. — Він планує побути на свята з батьками — вони вже старенькі, а мама Володимира Михайловича щойно повернулася з лікарні». За словами пані Чорної, в неділю Голова ВР розговлятиметься у своєму рідному селі — Слободі–Романівській на Житомирщині.

Додому на свята вирушає і народний депутат України Арсеній Яценюк. «У нас є родинна традиція — збиратися на Великдень усією сім’єю, — сказав «УМ» політик. — Тому я, як і всі мої близькі, поїду відзначати це свято в Чернівці».

Лідер громадського руху «За Україну!» В’ячеслав Кириленко розповів «УМ», що «буде в церкві в ніч із суботи на неділю». «А потім із сім’єю будемо, як і всі, їсти паски і крашанки», — додав народний депутат, зазначивши, що святкуватиме Воскресіння Господнє, як завжди, в сімейному колі.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, як і минулого року, візьме участь у Пасхальному Богослужінні в Києво–Печерській лаврі. «Вчора Віктор Янукович узяв участь у чині винесення Святої плащаниці в Трапезному храмі Києво–Печерської лаври. Сьогодні він відбуде всеношну в Успенському соборі Лаври», — розповів «УМ» Денис Іванеску, прес–секретар лідера Партії регіонів.

А де святитимуть паску українські зірки? Як виявилось, чимало української інтелігенції йде на Богослужіння саме в Свято–Миколаївську церкву на Аскольдовій могилі. Як розповів «УМ» актор Остап Ступка, сьогодні він із дружиною та двома дітьми, восьмирічною Устиною та дворічним Богданчиком, підуть саме в цю церкву. «Це для нашої сім’ї вже справжня традиція», — сказав «УМ» актор.

Фронтмен гурту «Плач Єремії», музикант Тарас Чубай на Великодні свята до рідного Львова не приїде, а святкуватиме в Києві. «Я завжди в ніч на неділю йду на Богослужіння в Свято–Миколаївську церкву. Із собою обов’язково візьму своїх діток», — розповів музикант. «Зараз до Тараса виїхала мама, вона йому везе паску, шинку, — повідомила «УМ» сестра Тараса Соломія Чубай. — Знаю, що вони постійно зі Скрипками святкують». Але, як стало відомо «УМ», саме у вихідні Олег Скрипка працюватиме. Фронтмен гурту «ВВ» 19 квітня має намір відіграти концерт у Санкт–Петербурзі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>