ПОЗИЦІЇ

07.04.2009

Віктор Ющенко:
«До виборів готовий»

Президент готовий підтримати одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів, але за двох принципових умов: скасування депутатської недоторканності та запрова­дження відкритих списків. «Якщо ми знаходимо компроміс по цих двох позиціях — позиціях, які всенародно підтримуються, — я готовий піти на той крок, щоб ми провели дострокові і президентські, і парламентські вибори», — заявив глава держави вчора на зустрічі зі студентами та викладачами Київського національного університету ім. Шевченка.

«Для мене не є принциповим, на скільки місяців раніше вони будуть відбуватися, чи в жовтні, чи в вересні. Ми зараз говоримо про те, що врегулювати ситуацію можна лише одним чином, — ми повинні провести паралельно парламентські позачергові вибори», — сказав Ющенко вчора після зустрічі з президентом Європарламенту Гансом Гертом Поттерінгом.

Крім того, глава держави запропонував ВР ухвалити закони щодо фінансування дострокових парламентських та президентських виборів, аби не повторилася минулорічна ситуація з блокуванням кампанії. «На моє переконання, це є здоровий компроміс для всіх гілок влади», — вважає Президент.

Речниця глави держави Ірина Ванникова повідомила пресі, що Президент готовий уже наступного тижня внести на розгляд Верховної Ради проект змін виборчого законодавства, аби проводити вибори народних депутатів за відкритими списками.

 

Юлія Тимошенко:
«Уже пізно!»

Прем’єр–міністр висловилася проти проведення будь–яких дострокових виборів. «Які вже дострокові президентські вибори, коли парламент 401 голосом проголосував за строкові президентські вибори 25 жовтня? Які вже дострокові вибори, якщо до 25 жовтня залишилося рівно часу на планову виборчу [президентську] кампанію? Куди раніше, завтра? Не можна по Конституції!» — заявила Тимошенко у п’ятницю в ефірі телеканалу «Україна».

«У Конституції чітко записано, що за півроку до президентських виборів не можна призначати дострокові парламентські вибори. І вже в суботу (4 квітня) стікає останній день, коли можна призначити парламентські вибори», — каже лідерка БЮТ. (Насправді в Конституції записано, що Президент не може оголосити вибори в останні півроку повноважень, а не за півроку до початку виборчої кампанії.)

При цьому Тимошенко закликала «не вводити суспільство в оману». А ще вона забула про неучасть БЮТ у тернопільських виборах і заявила: «Я виборів ніколи не боюсь, і ми завжди на них ходимо».

 

Віктор Янукович:
«Ющенко зробив мужній крок»

Голова Партії регіонів вважає: у тому випадку, якщо Президент погоджується на одночасні дострокові вибори, їх слід провести раніше. «Не важливо, коли вони відбудуться — чи 25 вересня, чи 25 серпня, чи 25 липня. Мені здається, що сьогодні всі, хто тримається за крісла (я перш за все кажу про коаліцію та уряд), якщо вони зараз не приймуть цю ініціативу, то я впевнений на 100 відсотків, що їх з цими кріслами разом винесе український народ», — сказав Янукович у п’ятницю в ефірі каналу«Інтер».

Лідер ПР відзначив, що «регіонали» приймають пропозицію Президента. На його думку, треба розпочинати процес політичних консультацій і визначатися з датою одночасних виборів глави держави та ВР. «Президент, що б і як про нього не казали різні політичні сили, зробив мужній крок», — похвалив опонента Янукович.

 

Арсеній Яценюк:
«Дострокові — це правильно»

Голова руху «Фронт змін» Арсеній Яценюк вважає «правильним» проведення одночасних парламентських і президентських виборів. «Якщо є конституційні підстави, то це треба робити. Адже для нового Президента дуже важливо отримати підтримку парламенту», — сказав Яценюк в інтерв’ю телеканалу «Інтер» у неділю. Він наголосив, що оголошувати вибори треба не тільки на політичній, а й юридичній основі. «Проведення одночасних виборів було би правильним, але потрібно усвідомлювати: це не можуть бути політичні забаганки. Це можна проводити тільки у спосіб і в межах, визначених Конституцією».

На запитання про можливість походу на вибори Яценюк відповів ствердно: «Відповідь на це запитання і так зрозуміла. Залишилося дочекатися 35 років і оголосити».

Нагадаємо, 35 років екс–спікеру виповниться в травні.

 

Юрій Луценко:
«Клоунів вистачає і без мене»

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко сумнівається у проведенні дострокових парламентських виборів цього року, але хоче, щоб його політична сила була до них готова. Основними партнерами «Народної самооборони» Луценко у виступі на з’їзді назвав БЮТ, рух В’ячеслава Кириленка «За Україну!» і «Фронт змін» Арсенія Яценюка.

Юрій Луценко заявив, що на президентських виборах він не балотуватиметься. «Я вважаю, що є багато досвідчених кандидатів на цю посаду. А політичних клоунів, які збираються набрати на цьому політичні очки, достатньо і без мене», — вважає глава МВС.