Ядриця на столі

01.04.2009

Одна з чергових круп на кожній кухні — гречка. Її і в суп можна додати, і як гарнір подати, і дітям молочну кашу зварити. Недорого і корисно. До того ж продукт не заморський, до нього кожен українець звик із діда–прадіда, серед яких немало було гречкосіїв. А таку пристосованість організмів у часи суцільних алергій лікарі–дієтологи відзначають як великий позитив.

Щоб допомогти визначитися, якій гречаній крупі–ядриці віддавати перевагу, спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» дослідили десять зразків цієї продукції, що продаються в магазинах. І з’ясувалося, що всі конкурсанти — без зайвих домішок і дроблених ядер (невеликий процент таких допускається нормативами). Відмінники — «Премія», «Сквирянка», «Август», «Вкусняшка», «Жменька», «Колосок», «Підгулько». А виробники крупи «Хуторок» досягли досконалості — експерти зовсім не знайшли у пакетах цієї марки колотих ядер.

Гречка торгових марок «Такіда» та «Щедрі брати» теж не засмічена понад допустиму норму, але ці виробники не подбали про те, щоб споживачі могли розібрати, коли вироблено продукт. «Нерозбірливе нанесення дати — це неможливість визначення терміну придатності продукту, — каже керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — Тому цій продукції ми знизили загальну оцінку».

Експерти, покуховаривши, визначили, яка гречка скільки вариться. Найшвидше — до 25 хвилин — зготувалися «Август», «Сквирянка» і «Такіда» (на упакуванні виробники вказали, що це крупи, що швидко розварюються), а також «Жменька». За 35 хвилин зварилися «Колосок», «Премія», «Хуторок» та «Щедрі брати», крупи «Підгулько» і «Вкусняшка» — за 40 хвилин.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>