Їстівні «братики–й–сестрички»

01.04.2009
Їстівні «братики–й–сестрички»

Квіти з ікрою не пробували? (Фото автора.)

Нещодавно знайома просто заворожила: «У магазині делікатесів бачила живі їстівні квіти. Запаковані у лоточках під поліетиленовою плівкою. Просто білі, а ще фіолетові. Як «братики–і–сестрички». На цьому інформація вичерпувалася. А моя цікавість — розросталася. Тому я відправилася до першоджерела — у столичний магазин делікатесів.

«Думаю, ми єдині у Києві, хто продає їстівні квіти, — каже Людмила Рибалко, комерційний директор делікатесного дому. — Це іміджевий товар. Закуповують його переважно ресторани для прикрашання десертів, бутербродів і салатів. Уперше їстівні квіти ми завезли перед Жіночим днем. Відтоді постачаємо невеликими партіями з Ізраїлю, де їх вирощують без застосування хімічних добрив».

Я заради інтересу купила упаковку «братиків–і–сестричок». З півсотні невеличких квіточок за 62 гривні з копійками. Добре, що не було у той день бутонів троянди чи квітів цукіні, бо мій бюджет не витримав би такого потрійно–делікатесного навантаження. Вдома спробувала, на смак — щось на зразок бузку, якщо ви у дитинстві їли п’ятилистники, загадуючи бажання.

Узагалі, у високій кулінарії вважають їстівними пелюстки хризантеми й календули, квіти герані, лілії та лаванди. На городі можна висіяти, наприклад, огірочник. І вживати не тільки шершаве листя зі смаком огірка, а й василькового кольору квіти–зірочки. Їх можна додавати до напоїв і в запіканки. Дуже красиво ці зірочки виглядатимуть у прозорому желе або заморожені в кубиках.

Тіна МІЛАШЕВСЬКА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>