Не кожен рис звариться швидко

18.03.2009

Якщо ви любите страви з рису, то запримітили, що на полицях, крім традиційних довгозернистого і круглого, з’явилися нові. Басматі у перекладі означає «ароматний», яким він і є насправді. Його зерна навіть сирі довші, ніж у довгозернистого, а коли зварити — ще подовжуються. Вирощують басматі біля підніжжя Гімалаїв, на півночі Індії та у Пакистані. Жасміновий рис теж із своєрідним — квітковим — запахом. А ще він — білосніжний, коли зварити — ще біліший, розваристий і трохи клейкий. Вирощують жасміновий рис у Таїланді. Єгипетський рис, або камоліно, — з берегів Нілу. Він округлої форми і трохи жовтуватого кольору, оскільки його перед продажем попередньо обробляють олією. Дикий рис — із кордону між Канадою та США, де його донині збирають вручну. Він довгий, чорний або коричневий і найбагатший на корисні речовини і мікроелементи.

І все ж найчастіше ми готуємо з рису, який не злипається, — довгозернистого. Саме тому спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» дослідили цей вид — від восьми фасувальників, на продукцію яких найчастіше натикаємося в магазинах: вищого сорту «Колосок», сорту екстра «Вкусняшка», першосортні «Хуторок», «Август», «Київпродзбут», «Такіда» і «Два куми», а також «Моя хата», сорт якого на упаковці не вказано.

До якості протестованої продукції якихось претензій у спеціалістів немає. Запах і смак у всіх зразків — як у рису. Але вариться кожен по–різному, навіть якщо час цей ніхто не регламентує. Так, «Август» і «Два куми» можна приготувати за 20 хвилин. А щоб до готовності довестити рис «Моя хата», експертам знадобилося часу майже у 2,5 раза більше. «Такіду» доведеться варити 35 хвилин, «Хуторок», «Колосок» і рис «Київпродзбуту» — не менше 40 хвилин, а «Вкусняшку» — усі 45.

Коли рис помітно подорожчав (а найближчим часом може подорожчати ще), суттєвою для багатьох є ціна. Найдорожчий серед протестованих — «Два куми», найдешевший — «Август», обидва «відмінники».

І ще — не довіряйтеся усій інформації, яка є на упаковці. Якщо ви купили рис «Моя хата», то зважте, що розмітка по грамах на упаковці хибна. Коли будете готувати, відмірюйте краще уважно склянками.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>