ГАЗонули й пригальмували

06.03.2009
ГАЗонули й пригальмували

Співробітники СБУ вчора хотіли потрапити і в «Укртрансгаз», але справу призупинено. (Фото Івана Любиша–Кірдея.)

Уже третій день головними ньюсмейкерами країни залишаються «Нафтогаз» та Служба безпеки. Після порушення слідчим управлінням СБУ ще в понеділок кримінальної справи за фактом заволодіння чужим майном (більш як 6 млрд. кубометрів природного газу на суму 7 млрд. 500 млн. грн.) шляхом зловживання службовим становищем посадовцями НАК «Нафтогаз України» у вівторок було затримано заступника начальника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепітька. Пік конфлікту припав на середу, коли слідчі СБУ під охороною бійців «Альфи» увійшли до будівлі «Нафтогазу», щоб провести виїмку потрібних документів. Противагу їм склали нардепи від БЮТ, один із яких навіть зірвав маску з «альфівця». Після того як у важкому стані було госпіталізовано в. о. головного бухгалтера НАК Марію Кушнір, Шевченківський райсуд столиці призупинив слідчі дії у цій «газовій справі».

Учора зранку слідчі СБУ в супроводі «Альфи» намагалися ввійти вже до будівлі «Укртрансгазу», дочірньої структури «Нафтогазу», але порогу компанії не переступили.

Спілкуючись зі співробітниками Служби безпеки щодо перебігу «газових» подій останніх днів, «УМ» намагалася з’ясувати перспективи доведення розслідування резонансної справи до логічного кінця. Слідчі СБУ, які побажали залишитися неназваними, не приховують, що останнє слово — за Фемідою.

 

Третя доба Шепітька

У Службі безпеки наголошують, що не варто розглядати порушену кримінальну справу як протистояння державних установ. «Хоч «Нафтогаз» і національна компанія, але це не означає, що її службові особи не можуть скоювати злочини, — зазначив у коментарі «УМ» один із посадовців слідчого управління СБУ. — Те, що вони забрали газ у «Росукренерго» — це одне, а те, як вони це зробили — із низкою порушень законодавства, — зовсім інше. Тому й справу порушено саме за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем згідно зі ст. 191 ч. 5 КК. Закон вимагає захищати будь–яке право власності, як державної, так і приватної».

На Володимирській, 33 кажуть, що йдеться про зловживання не лише посадовців «Нафтогазу», а й інших осіб. Зокрема, це стосується митника Тараса Шепітька, затриманого у вівторок, якого вчора Прем’єр Тимошенко заочно, разом із бухгалтеркою пані Кушнір, нагородила відзнаками Кабміну. «Він сам нічого не крав, але був посібником у цій оборудці, нижчою ланкою, і саме він створив умови для крадіжки», — зазначають у СБУ.

Шепітька затримали на три доби. В СБУ вважають, що Шепітька потрібно арештувати, відповідне подання «пішло» на Генпрокуратуру, яка мала наполягати на арешті митника. Співрозмовники «УМ» розраховували, що процесуальний статус Шепітька мав розглянути сьогодні у другій половині дня Шевченківський суд. І влаштовувати шоу з його звільненням (учора БЮТівці пішли до СІЗО з таким наміром) недоречно.

Утім, коли цей номер «УМ» готувався до друку, СБУ несподівано випустила Шепітька з СІЗО, посилаючись на попереднє рішення суду про призупинення слідчих дій. Зрозуміло, що в такому випадку не йдеться навіть про підписку про невиїзд. Чи не доведеться оголошувати митника в розшук?

«За маску відповісте!»

Щодо перспектив самої «газової справи» в СБУ просять зачекати до 16–17 березня — саме в ці дні та ж Шевченківська Феміда, що призупинила слідчі дії у справі, розглядатиме скаргу в. о. голови «Нафтогазу» Ігоря Діденка. «Якщо суд ухвалить рішення про скасування постанови про порушення кримінальної справи, ми обов’язково подамо апеляцію. Але наразі жодних слідчих дій ми не проводимо — ні затримань, ні обшуків, ні вилучення», — зазначають слідчі СБУ.

У спецслужбі наголошують, що натомість Генпрокуратура вже починає перевірку щодо дій БЮТівців у «Нафтогазі». Зокрема, щодо зривання маски з обличчя бійця «Альфи», адже представник цього спецпідрозділу є засекреченою особою, і «світити» його обличчя перед телекамерами на всю країну не можна. Тому в СБУ розраховують на відповідне рішення Генпрокуратури.

До речі, вчора співробітникам СБУ також завадили провести слідчі дії у приміщенні «Укртрансгазу», але там обійшлося без конфліктів. Коли о 9–й ранку до будівлі по вулиці Кловський узвіз, 9/1 прибули слідчі СБУ в супроводі «Альфи», на них уже чекали юристи компанії, які на центральному вході нагадали слідчому про відповідну постанову суду про призупинене слідство. Відтак правоохоронцям запропонували залишити приміщення. На захист «газовиків» прибуло кілька нардепів, які блокували вхід та не давали слідчому потрапити в приміщення, але далі розмов із застосуванням юридичної аргументації справа не пішла. Зрештою, співробітники СБУ змушені були залишити будівлю. Спецпідрозділ «Альфа» участі у зазначених подіях не брав — його бійці залишалися в мікроавтобусі.

Знала, як газ рахувати

В.о. головного бухгалтера «Нафтогазу» Ма­рія Кушнір перебуває в Київській міській клінічній лікарні №12. За даними «УМ», у жінки через хвилювання сильно загострилася стара хвороба — цукровий діабет. Що цікаво, свої автографи на платіжних дорученнях про взаєморозрахунки між «Нафтогазом» та «Газпромом» пані Кушнір поставила 5 лютого, тоді як на роботу в НАК її прийняли буквально за три дні до цього! У СБУ кажуть, що її патрони чи патронеси знали, кого ставили: у жінки гарний досвід рахування газу ще з часів компанії «Єдині енергетичні системи», де зробила свої капітали Тимошенко. Щоправда, пані Кушнір працювала не безпосередньо в «ЄЕСУ», а в одній із її дочірніх корпорацій. Але — саме «газовим» бухгалтером. В останні роки жінка працювала бухгалтером в одному з обласних теплокомуненерго. У кадровій «обоймі» леді Ю. вона залишалася.

«Ініціатори незаконного розмитнення поставилися до жінки негуманно. Її взяли на роботу в «Нафтогаз» зовсім недавно і лише для цієї операції, — зазначив в інтерв’ю «Українській правді» перший заступник голови СБУ Валерій Хорошковський. — Її функцією був лише підпис. Мені її шкода... Але саме вона дала команду й поставила газ на баланс «Нафтогазу», підписала первинний документ. Під час слідства ми поставимо їй потрібні запитання».

Відтак зрозуміло, чому головбух «Нафтогазу» не хотів підписувати ці документи й пішов на лікарняний. Знайшли жінку, дали посаду і використали...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію з питань з’ясування обставин порушення посадовими особами, керівниками СБУ Конституції та чинного законодавства України при виконанні своїх службових обов’язків (щодо подій навколо «Нафтогазу» та газотранспорт­ної системи України). Головою ТСК обрали «нашоукраїнця» Романа Зварича, його заступником — «регіонала» Григорія Ілляшова.