Не керівна і не спрямовуюча

05.03.2009

«Важкі часи» для партії «Народний союз «Наша Україна» тепер означають не просто зниження рейтингу, відплив членів та керівників обласних організацій. Починаючи з вівторка, у центральному офісі НСНУ на київському Подолі відімкнули електроенергію та опалення. Керівництво виконкому, зібравши співробітників, повідомило, що всі вільні й можуть розходитися додому. Коли приходити знову? «Сказали, що будь–яка інформація з цього приводу буде повідомлена в телефонному режимі», — поділився інформацією з сайтом «Українська правда» неназваний працівник розпущеного виконкому.

Днями колишнього голову НСНУ В’ячеслава Кириленка допитували про ситуацію в партії на прес–конференції в Полтаві. Попри певне невдоволення організаторів зустрічі з пресою, журналістів випередив керівник однієї з районних організацій «Нашої України». Головне питання: коли поновиться фінансування виконавчих партійних структур на місцях? Адже, за словами представника районної організації, в цьому році ні на зарплату, ні на оренду офісу та інші поточні витрати «згори» не капнуло жодної копійки. Але що вже казати про райкоми на Полтавщині, якщо впродовж двох місяців зарплату не платили навіть співробітникам головного київського офісу.

Нагадаємо, що на останньому з’їзді партія переобрала голову, зробивши «повноцінним» лідером НСНУ не абикого, а самого Президента. Однак у глави держави руки до партії не дійшли. Не було призначено й жодного «регента».

Посунутий з посади В’ячеслав Кириленко, до якого за інерцією намагаються апелювати деякі партійці, каже, що зараз він — «простий, звичайний член політради «Нашої України», яких у ній 200 чоловік». Тож ані в терміни проведення чергового етапу з’їзду НСНУ (а їх мали б визначити керівні органи партії), ані в проблеми фінансування партосередків Кириленко зараз не посвячений. Пан В’ячеслав натомість розбудовує рух «За Україну!» — якраз через те, що «немає часу чекати, доки залагодиться ситуація в «Нашій Україні», а Україна важливіша за політичну партію».

До речі, за даними «УМ», ідеться про те, що рух «За Україну!» з часом перетвориться на нову партію, яка займе нішу поскубаної НСНУ і, по можливості, розширить її базу. Хоча зробити це буде нелегко. Адже, крім інших негараздів, значна частина партійців, включно з багатьма тими, що мали адмінресурс на місцях, перейшла з «Нашої України» в партію Віктора Балоги «Єдиний центр».

В. о. голови центрвиконкому НСНУ Олександр Ропотенко намагається обнадіяти нечисленних співробітників, запевняючи: «Було б безглуздо в рік президентських виборів ставити на партії хрест». Але, не виключено, все йде до того. І жоден із народних депутатів — членів НСНУ — не говорить про перспективи «помаранчевої» партії з оптимізмом. Навіть найбільші «ющенківці». «По суті, ми вже не маємо ніякого відношення до «Нашої України», — підтверджує Ксенія Ляпіна. — Ми створили своє депутатське об’єднання «За Україну!». А єдина людина, яка може вирішити проблему НСНУ, — Віктор Ющенко».

 

ОЦІНКА

Лідер руху «За Україну!» В’ячеслав Кириленко говорить про потребу суттєвого коригування політики Віктора Ющенка. «Я не належу до тих, хто тікатиме від чинного українського Президента тільки тому, що в нього рейтинг менший, ніж був у січні 2005 року, — сказав Кириленко на прес–конференції в Полтаві. — Водночас я бачу гостру необхідність корекції цієї політики, ухвалення низки резонансних кадрових рішень, зміни риторики, подолання певних стереотипів тощо. Без усього цього говорити про результативність виборчої кампанії діючого Президента дуже й дуже важко».