Газ–маски

05.03.2009
Газ–маски

Спецпідрозділ «Альфа» штурмував «Нафтогаз» при повному бойовому спорядженні. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора опівдні перехожі, котрі проходили столичною вулицею Богдана Хмельницького, змогли побачити, як близько десяти «альфівців» у масках та повному екіпіруванні на чолі зі слідчим СБУ проникали до головного офісу «Нафтогазу України». Згодом «на прорив» пішла депутатська гвардія — добре загартовані у рукопашних боях під куполом Верховної Ради, «бютівці» зривали захисні маски в есбеушників та намагалися витіснити міцних правоохоронців своїм депутатським імунітетом

 

У тюрму, але з медаллю

Причини вчорашнього протистояння треба шукати в газових контрактах України, які з ініціативи Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко у Москві підписав керівник «Нафтогазу» Олег Дубина. Назагал невигідні для нашої держави умови Росія компенсувала кількома «пряниками». Один із них: продаж нам близько десяти мільярдів кубометрів газу для забезпечення російського транзиту на Захід — ну за пільговою ціною. Утім існував «маленький» нюанс — цей газ належав швейцарській компанії «Росукренерго», котра планувала використати його у значно цікавіших комерційних проектах. Але керівник уряду тоді без тіні сумніву погодилася на такий своєрідний «самовивіз», мовляв, якось утрясемо цю проблему.

Та бліц–кригу в Юлії Тимошенко не вийшло. Тодішній керівник Державної митної служби України Валерій Хорошковський категорично відмовився виконувати завдання Прем’єра і публічно заявив: він не має права розмитнювати чужий газ. Одразу ж після цієї заяви Хорошковського, який раніше різними шляхами намагався проявити лояльність до Юлії Володимирівни, усунули зі своєї посади. Утім час спливав, чергова дата розрахунку з Росією за спожитий газ наближалася, і уряд вирішив активізуватися. І заступник начальника відділу Енергетичної митниці Тарас Шепітько таки поставив свій підпис під митною декларацією.

Прем’єр–міністр прокоментувала цю подію з величезним ентузіазмом. «У четвер на засіданні уряду ми виступимо з ініціативою про нагородження Шепітька, керівника Енергетичної митниці, працівників НАК «Нафтогаз» нагородами уряду», — пафосно заявила Юлія Тимошенко. Служба безпеки України, як виявилося, дотримується протилежної точки зору. «Ще 28 січня СБУ скерувала до Енергетичної регіональної митниці та Кабінету Міністрів офіційне застереження з вимогою не допустити незаконних дій щодо обсягів газу, які перебувають під митним контролем та заявлені як транзит», — пояснила речник служби Марина Остапенко. Як наслідок, Тараса Шепітька близько десятої години вечора у вівторок затримали працівники СБУ: це відомство порушило кримінальну справу за фактом заволодіння посадовими особами «Нафтогазу» 6,3 мільярда кубів транзитного природного газу на суму 7,4 мільярда гривень.

Реакція на вечірнє затримання митника виявилася більш ніж бурхливою. Як і обіцяли БЮТівці, нардепи від більшості запросили до Верховної Ради керівництво Служби безпеки.

«Наших БЮТь!»

«Нас, чесно кажучи, здивувала така позиція Верховної Ради. Ми затримуємо митників на регулярній основі. Це не є дивним фактом, бо корупція в цій структурі є достатньо глибока», — спокійним голосом Валерій Хорошковський зробив цікаву заяву під обурене завивання залу. Окрім заяви щодо Шепітька та «Нафтогазу» у зловживанні в особливо великих розмірах, Хорошковський висунув ще одне звинувачення на адресу Прем’єр–міністра: про так звані транзитні проплати на суму 1,7 мільярда доларів, які двічі, 21 січня та 5 лютого, «гуляли» між Україною та Росією. Перший заступник глави СБУ висловив готовність дослідити ці факти разом зі слідчою комісією та нардепами і заявив: нинішня активізація правлячої фракції — це спроба чинити тиск на хід розслідування. «Я вважаю, що це відома схема, яку я бачив уже давно — коли не можна вирішити питання, давайте зруйнуємо весь державний механізм. Так руйнували Генпрокуратуру, Конституційний Суд, зараз черга СБУ», — пояснив Хорошковський. Головна проблема, яка виникла між «Нафтогазом» та Службою безпеки, полягала в тому, що оперативники вимагали оригіналів документів, на підставі яких розмитнювали газ, а газове відомство стверджувало, що їхня відсутність завадить їм у роботі.

Тим часом люди Хорошковського зустріли у приміщенні «Нафтогазу» шалений опір. «У «Нафтогазі» вважають, що це — спланована акція СБУ, оскільки виконувач обов’язків голови компанії Ігор Діденко зараз перебуває у секретаріаті Президента, і СБУ цим скористалося», — заявив прес–секретар компанії Валентин Землянський. Визволяти «хороших людей» вирушили спеціально навчені «бійці» з посвідченнями фракції БЮТ. Спочатку їм намагалися заблокувати прохід, але нардеп Вадим Коротюк вправним рухом зірвав у «альфівця» маску та прорвався вперед. Журналісти стали свідками сутички між співробітниками СБУ та обранцями, коли останні спробували силою увірватися до актової зали на першому поверсі приміщення. Якщо депутата Сергія Власенка та його колегу бійцям «Альфи» якось вдавалося стримати, то після того, як їм на підмогу підійшло ще кілька власників депутатських посвідчень, оборону було прорвано. В колотнечі когось пом’яли, комусь на ногу наступили — було чути волання нардепів про завдані їм травми. Та зрештою виявилося — усі цілі й здорові.

Другий форпост, що його відстоювали обранці, виявився поверхом вище. Тут у приміщенні лікувального профілакторію «Нафтогазу» медики надавали першу медичну допомогу заступнику головного бухгалтера Марії Кушнір, якій стало зле, щойно вона побачила співробітників СБУ. Згодом пані Кушнір було госпіталізовано лікарями бригади швидкої допомоги.

Шевченківський районний суд столиці призупинив слідчі дії щодо кримінальної справи, порушеної СБУ проти керівництва «Нафтогазу», про це вчора надвечір повідомив член БЮТ Андрій Портнов.

 

ЦИТАТИ ДНЯ

«Митник розмитнив газ для України та компанії «Нафтогаз». За це він поплатився своєю свободою», — Прем’єр Юлія Тимошенко про арешт Тараса Шепітька.

«Постановою слідчого заарештовано весь український газ. Ми українському населенню можемо пояснити, де вони братимуть цей газ — у СБУ», — депутат від БЮТ Андрій Портнов.

«Ми діємо у правовому полі. Але в уряді працює злочинна група», — заступник керівника СБУ Валерій Хорошковський.

«Діяльність «Нафтогазу» була і залишається законною. Якщо у деяких керівників слабо з головою, то я їм не лікар», — перший заступник голови правління «Нафтогазу» Ігор Діденко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>