Костантіно Пассалаква — шеф–кухар київського ресторану «Пантагрюель». Знаний серед гурманів італійський профі погодився відповісти на кілька запитань «УМ».
— Чи знали ви про існування свята 8 Березня до приїзду в Україну?
— Звичайно, знав. Восьме березня ж — міжнародне свято. Італійці його теж святкують: чоловіки дарують жінкам подарунки і обов’язково мімозу — символ цього дня. Жінки у свято звільняють себе від домашніх турбот і проводять час собі в задоволення.
— Чи різняться, на вашу думку, кулінарні вподобання італійських і українських жінок?
— Зараз кулінарні вподобання італійок і українок дуже схожі. Бо сучасні українки не менше, ніж італійські жінки, хочуть бути стрункими і красивими. Італійка не буде їсти, наприклад, буженину. Проте зараз і не кожна українка буде це робити. Плюс до того у процесі очевидної глобалізації нові смаки приживаються дуже швидко.
— У вас є якісь надзвичайні кулінарні історії, пов’язані з жінками?
— Жінки значно частіше, ніж чоловіки, просять змінити страви, які прописані у меню, за власним смаком. До того ж інколи — кардинально. Якось відвідувачка взимку попросила приготувати їй квіти гарбуза. А це сезонна страва, ми готуємо її лише влітку. Трапляється, що гості просять приготувати щось, що вони їли «у місті N», навіть не запам’ятавши назви страви. І засмучуються, якщо мені не вдається точно відтворити це «щось». Незважаючи на такі нюанси, мені легко спілкуватися з жінками.
— Яку страву ви рекомендували б приготувати читачам 8 Березня?
— Жінки різні, тому все залежить від індивідуальних уподобань. Я б приготував рибу — приміром, філе доради у білому вині, зі спаржею. І ніякого часнику, бо Восьме березня в Україні — день побачень.
Тіна МІЛАШЕВСЬКА