День побачень: з мімозою і без часнику

04.03.2009
День побачень: з мімозою і без часнику

Костантіно Пассалаква: «Жінки значно частіше, ніж чолові ки, просять змінити страви».

Костантіно Пассалаква — шеф–кухар київського ресторану «Пантагрюель». Знаний серед гурманів італійський профі погодився відповісти на кілька запитань «УМ».

 

— Чи знали ви про існування свята 8 Березня до приїзду в Україну?

— Звичайно, знав. Восьме березня ж — міжнародне свято. Італійці його теж святкують: чоловіки дарують жінкам подарунки і обов’язково мімозу — символ цього дня. Жінки у свято звільняють себе від домашніх турбот і проводять час собі в задоволення.

— Чи різняться, на вашу думку, кулінарні вподобання італійських і українських жінок?

— Зараз кулінарні вподобання італійок і українок дуже схожі. Бо сучасні українки не менше, ніж італійські жінки, хочуть бути стрункими і красивими. Італійка не буде їсти, наприклад, буженину. Проте зараз і не кожна українка буде це робити. Плюс до того у процесі очевидної глобалізації нові смаки приживаються дуже швидко.

— У вас є якісь надзвичайні кулінарні історії, пов’язані з жінками?

— Жінки значно частіше, ніж чоловіки, просять змінити страви, які прописані у меню, за власним смаком. До того ж інколи — кардинально. Якось відвідувачка взимку попросила приготувати їй квіти гарбуза. А це сезонна страва, ми готуємо її лише влітку. Трапляється, що гості просять приготувати щось, що вони їли «у місті N», навіть не запам’ятавши назви страви. І засмучуються, якщо мені не вдається точно відтворити це «щось». Незважаючи на такі нюанси, мені легко спілкуватися з жінками.

— Яку страву ви рекомендували б приготувати читачам 8 Березня?

— Жінки різні, тому все залежить від індивідуальних уподобань. Я б приготував рибу — приміром, філе доради у білому вині, зі спаржею. І ніякого часнику, бо Восьме березня в Україні — день побачень.

Тіна МІЛАШЕВСЬКА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>