Кулінарні фантазії на двох

11.02.2009
Кулінарні фантазії на двох

Фото з сайту sxc.hu.

У юності, коли все здається або надто значимим, або безмежно трагічним, я якось відзначала поминки кохання. Спекла бісквіт, вирізала його у формі серця і намастила малиново–сметанним кремом. Коли значно старші колеги, яких я пригощала, оптимістично перепитували: що за свято? — я ошелешувала у відповідь: померло кохання. Сьогодні я уже не та максималістка. Поміркованість береже мої нерви. І я радію, що сердечка з тіста — символи 14 лютого, свята закоханих. На його батьківщині, в Італіїї, уже не одне століття поспіль це — солодкий день, коли закохані дарують одне одному цукерки, тістечка і торти. Така традиція уже який рік вкорінюється і в нас. Але до десерту — у традиціях наших національних святкувань — не завадить накрити й повноцінний стіл.

 

Одне з найголовніших питань буде, здається, — кому готувати. Вирішуйте самі. Можна звично: чоловік — вранці каву у ліжко жінці, а потім на весь день — на диван. Можна моделювати розподіл обов’язків первісних людей: він і полює (у магазині), і обробляє тушку та смажить (на кухні). Але так може виникнути відчуття святкування жіночого дня. Тож найправильніше розподілити обов’язки приблизно порівну. Отже, починаємо готувати.

Салат із крабових паличок може осилити і студент: порізати два крутих яйця, викласти в салатник півбанки кукурудзи, крабові палички (100 г), трохи рису (а можна і без), майонез — і готово. Щоб цей звичний салат вийшов оригінальним, треба додати порізані кубиками свіжі півпомідора й огірок та 70 г твердого сиру. І попрацювати над соусом: змішати дві столові ложки майонезу і по чайній ложці гірчиці та лимонного соку, додати за смаком сіль та перець. Якщо замість крабових паличок взяти відварені заморожені креветки, то страва перетвориться на вишукану середземноморську. До того ж зверху її можна прикрасити маленькими сердечками з креветок.

Чоловіки часто віддають перевагу м’ясним салатам. Тож можна приготувати «Купідон» — з твердого сиру (200 г), відвареного філе птиці (200 г) та «корейської» моркви (100 г). Сир треба попередньо натерти на крупній тертушці, а м’ясо дрібно порізати. Усі інгредієнти перемішати, заправивши майонезом. Викладати цей салат (хоча б на День святого Валентина) можна у формі серця, по краях обрамляючи смужками моркви.

На гаряче, якщо ви не налаштовані півдня проводити на кухні, можна приготувати навіть сосиски, але оригінально. Наприклад, по–канадськи. Для цього спочатку потрібно ковбаски надрізати поперек. Потім у розріз вкласти тоненьку смужечку твердого сиру, а зверху вичавити трохи кетчупу. Такі сосиски викласти на не надто гарячу сковорідку і накрити кришкою. Важливо, щоб і ковбаски не підгоріли, і сир розплавився. Ще один варіант зробити сосиски вишуканими — обсмажити їх, обматавши смужечками бекону.

Серйозним кухарям варто взятися за рецепт приготування курки по–італійськи. Тушку спочатку порізати і замаринувати (можна взяти тільки стегенця — вісім штук). Готуємо маринад: сік одного лимона, два лимони нарізані часточками, чотири столові ложки оливкової олії, одна столова ложка цукру (якщо у вас є кленовий сироп — дві столові ложки), три столові ложки білого столового вина, 150 г родзинок, трохи розмарину (ідеально, коли є кілька гілочок свіжого), трохи солі. Після трьох годин маринування курку разом із маринадом викладають у глибоку сковорідку і відправляють у розігріту до 180—190 градусів духовку на 30 хвилин. Потім додають 75 г кедрових горішків і ще продовжують тушкувати 15 хвилин. Подають до столу такого італійського птаха притрушеним зеленню петрушки.

Є і значно простіший рецепт приготування курки з цитрусовим смаком. Якщо часу обмаль, я беру шматки м’яса, солю, перчу, складаю в гусятницю, зверху посипаю нарізаною дрібно шкіркою апельсина (якщо більше — цитрусовий смак інтенсивний, якщо менше — навпаки). Заливаю все сметанним соусом (по півсклянки сметани і води) і ставлю в розігріту духовку. Через годину курка готова. До цитрусових смаків як гарнір підійде найпростіше різотто — приправлений рис. Для його приготування беремо півсклянки рису, промиваємо, викладаємо у кастрюлю і заливаємо двома третинами склянки бульйону (можна просто водою). Щоб рис був розсипчатим, його потрібно постійно помішувати. Коли рідини поменшає, додаємо ще третину склянки бульйону. Готовий рис приправляємо сіллю та шафраном за смаком, кладемо три–чотири столові ложки вершкового масла, притрушуємо потертим сиром (100 г) і все перемішуємо.

І нарешті — десерт. Ми пропонуємо спробувати приготувати один із варіантів модного і популярного тірамісу, якому приписують збуджуючий ефект. Спочатку готуємо крем. Беремо два яйця, відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки збиваємо з 40 г цукру (краще пудри), щоб утворилася біла повітряна маса. Дерев’яною ложкою розтираємо 250 г вершкового сиру ( за правилами це має бути сир маскарпоне) кімнатної температури, щоб утворилася однорідна маса. Поєднуємо сир і жовтково–цукрову піну (розмішувати слід вручну, а не міксером). Потім збиваємо білки, трохи додавши солі. Вмішуємо їх у вже готову суміш. Далі чаклуємо над розчином для змочування печива. Змішуємо півсклянки солодкого вина (можна кагор, амаретто, шоколадний чи кавовий лікер) з міцним еспрессо (півчашки). Потім 100 г печива (з додаванням мигдалю, наприклад) чи смужки бісквіту швиденько змочуємо у винно–кавовому розчині. І викладаємо у високі креманки у такій послідовності: печиво, потім крем, потім гіркий какао–порошок, потім знову печиво і крем. Зверху посипаємо гірким шоколадом.

Ще одна енергетична бомба — шоколадний торт. Щоб його приготувати, спочатку потрібно 250 г чорного шоколаду розтопити на водяній бані. В окрему миску кладемо 200 г м’якого вершкового масла та 120 г цукрової пудри, розтираємо. Додаємо вісім яєчних жовтків і розмішуємо доти, поки не утвориться однорідна маса. У неї вливаємо шоколад і додаємо 50 г подрібненого крихкого печива та 200 г просіяного борошна. Усе ретельно змішуємо. Окремо збиваємо вісім яєчних білків з 90 г цукрової пудри. Змішуємо обидві частини. Готове тісто розділяємо навпіл. Беремо круглу форму для випікання, змащуємо її олією і трохи притрушуємо борошном, щоб майбутній торт не підгорів. Потім викладаємо половину тіста, перемащуємо абрикосовим джемом і накриваємо його другою частиною тіста. Ставимо у розігріту до 170 градусів духовку десь приблизно на півгодини. Готовий торт зверху змащуємо абрикосовим джемом, а потім покриваємо помадкою. Для її приготування треба розтопити 250 г чорного шоколаду, змішати його зі 100 г цукрової пудри і 200 г вершків.

Щоб життя не здавалося приторно солодким, насамкінець можна посмакувати запеченим грейпфрутом (апельсином). Для цього треба лише розрізати плід, посипати цукровою пудрою і відправити його на п’ять–сім хвилин у духовку (170 градусів). Із кожного грейпфрута — дві половинки. Символічно для дня закоханих. Хай половинки з’єднуються. n

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>