Істина — у вині

04.02.2009
Істина — у вині

Ще з часів Чорнобиля в багатьох залишилося тверде переконання, що пити червоне вино (але не більше келиха) корисно для кровоносної системи. Та й «тепліше» воно — як для зими. А якщо взяти напівсолодке, то смакує і з м’ясом, і з сирами, і з десертами та фруктами. Лишається одне питання — якому віддати перевагу? З відповіддю допоможуть спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

Напівсолодкі вина «легкі» — лише 9–12 «градусів». Їх готують неповним зброжуванням винограду без додавання спирту. Виробники для отримання кінцевого продукту можуть брати виноград як одного сорту, так і кількох — а це вже розмаїття смаків. Якщо рік видався не надто сонячним і виноград не зміг накопичити у плодах достатньо цукру, то у напівсолодкі вина у процесі виробництва можуть додавати концентрат виноградного соку. Загалом солодка складова за нормативами і на смак — те, що треба: три–п’ять відсотків. І кислинки в міру. З усіма трьома показниками — міцністю, вмістом цукру і кислотністю — у протестованих напівсолодких вітчизняних червоних винах: «Коблево» — «Жозефіна», «Феодосія», «Чарівна лоза» — «Шепіт монаха», «Золота амфора» — «Шепіт ченця», «Вінодєл», «Музичі» — «Сповідь монаха», «Чизай — Мармарош», «ШАБО» — «Шабські вина» та Vinia «Шепіт ченців» і молдавського «Царский стандарт» — усе гаразд.

«Колір червоних вин забезпечують речовини антоціани, — розповідає керівник Центру незалежних споживчих експертиз Валентин Безрукий. — У винограді, а відповідно й у вині, їх може бути до двох десятків різновидів. Досліджуючи антоціановий склад, можна визначити, з європейських, американських сортів винограду чи американсько–європейських гібридів вироблене вино. Річ у тім, що в країни ЄС обмежено імпорт червоних вин із гібридних сортів винограду. В Україні відповідно до Закону «Про вино та виноградне вино» заборонено купажувати (змішувати) виноматеріали з європейських і гібридних сортів винограду.

Таке обмеження — це боротьба європейських країн за чистоту сортів винограду. Крім того, вважається, що під час бродіння матеріалів із гибридних сортів у вині накопичується більше метилового спирту. Провівши дослідження, ми можемо припускати, що в більшості вин присутні гібридні сорти. Але оцінки за цим показником ми вирішили не знижувати. А от за присутність натурального фарбника, не характерного для винограду, у «Царському стандарті» — знизили». У винах «ШАБО», «Чизай», «Музичі» та Vinia експерти знайшли сорбінову кислоту. Цей консервант застосовувати дозволено. До того ж, його не обов’язково додавали у готовий продукт. Сорбінову кислоту могли використовувати на технологічних етапах виробництва.

За загальними результатами тесту (враховуючи співвідношення «ціна–якість» і смакові характеристики) вина «Коблево» і «Феодосія» отримали відмінні оцінки. Вина «Чарівна лоза» і «Золота амфора» — «хорошисти». «Задовільно» — такий вердикт експерти винесли червоним напівсолодким винам «Винодел», «Музичі», «Чизай», «ШАБО» і Vinia. За присутність фарбника «Царському стандарту» виставили загальну оцінку «погано», хоча, якщо орієнтуватися на смак, то молдавське вино — «хорошист».

Тіна МІЛАШЕВСЬКА
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>