Галицькі смаколики

28.01.2009
Галицькі смаколики

Разом із ложками і виделками у «Мазох–кафе» приносять кайданки і прищепки для носа. (Фото з сайту masoch–cafe.com.ua.)

Своє перше «лексичне непорозуміння» у Львові я їла років десять тому. Усі, хто хоча б раз побував у місті Лева, пам’ятають «Світ кави» під стінами «Катедри». Посмакувати львівською кавою вирішила у цьому місці і я. Замовила ще сирники — у моїй, уродженки Чернігівщини, уяві — підсмажені на сковорідці невеличкі кругленькі млинчики з крутого тіста з сиру. Натомість офіціантка принесла інший «смаколик» (так на Галичині називають усе смачне, особливо солодке) — шмат пирога: вишуканого, смачнючого і ще дієтичнішого, ніж для мене звичні сирники. Бо про присутність борошна у ньому я тільки здогадувалася.

Підгледіти цікаві львівські рецепти, послухати про страви, які нині спробуєш лише у не надто молодих файних господинь, допомагають безліч ресторанів, кафе і кав’ярень, а ще — посиденьки у родичів і знайомих на кухні.

 

Для людей практичних відразу розповім про сучасний салат, який запозичила у ресторані «Кактус» і без якого уже чотири роки не відбувається жодне домашнє свято. (Відверто скажу, мені уже набрид, але домашні вимагають). Треба відварити 200—300 г заморожених морепродуктів. Спочатку вздовж посередині, а потім соломкою нарізати листків п’ять–шість пекінської капусти. Два зварені на круто яйця теж розрізати спочатку на половинки, потім соломкою. Усе змішати. Перед подачею — щоб не розмокли — додати магазинні, бажано житні, сухарики зі смаком сьомги — найменшу упаковку. Заправити будь–яким легким майонезом. (Мені найбільше смакує «Папричі» у скляних пляшках — той, що для морепродуктів). Я цей салат не солю і не перчу. Його легкий приємний смак формують сухарики і майонез.

У Львові вас можуть почастувати зовсім «порожнім» борщем: лише тертий буряк, зварений на телячому бульйоні і заправлений маринадом із маринованих помідорів чи просто лимонним соком. Не дивуйтеся. Це спадок Речі Посполитої — «Борщ по–польськи». А повний його комплект — ще «грибові вушка» — маленькі варенички з грибами.

Тільки пані поважного віку вам розкажуть, що таке львівські флячки, або по–нашому рубці. Для приготування цієї страви потрібен шлунок — баранячий, свинячий чи телячий (вичищені, до речі, можна купити на ринках і навіть у деяких магазинах). Шлунок ріжуть на середнього розміру квадрати і відварюють, разів щонайменше п’ять після закипання зливаючи воду. Потім нарізають соломкою і знову кидають в останній бульйон. Додають смажену цибулю та пасероване борошно, білі гриби та майоран.

Ще одна львівська страва — зупа помідорова. Для її приготування потрібно зварити курячий бульйон і попередньо спекти овочі. (Раніше це робили просто в печі. Сьогодні порізані великими шматками моркву, корінь петрушки та цибулю можна підпекти до золотавого кольору на сковорідці без додавання жиру). Коли бульйон майже готовий, у нього кладуть овочі. Хвилин через 10—15 овочі виймають, а до бульйону додають перетерті, попередньо бланшировані (очищені від шкірки після кількахвилинного перебування в окропі) помідори. Ще перекип’ятити і заправити сметаною. Коли подають на стіл — у тарілку кладуть відварений рис або локшину (бажано домашнього приготування) і заливають зупою. Якщо ви спробуєте у зупі відварити рис чи локшину, то отримаєте, найімовірніше, їх розвареними. І смак зовсім не той.

Місто Лева сьогодні може задовольнити будь–яку забаганку найвишуканішого гурмана: тут можна скуштувати страви української, польської, вірменської, єврейської, китайської, японської кухонь. А ще можна вибирати харчевню за настроєм. Хочете трохи австрійської вишуканості — прошкуйте у «Віденську кав’ярню» чи кондитерську «Вероніка». (І ціни у них, до речі, ближчі до європейських). Кому смакує українська кухня: кров’янка, язик із хріном, узвар і вареники, — завітайте «До пані Стефи». Хоч порції тут і невеликі (про що і в меню написано), усе смачне і ціни смішні (салати по 4—10 гривень, навіть осетрина менше 40 гривень коштує). Якщо є бажання за кожною чаркою вигукувати «Слава Україні!», спробуйте протовпитися у «Криївку». А може, поїсти прикутим до столу кайданками? Тоді — у «Мазох–кафе».

Хоча у першу чергу Львів — це запах кави. «Світ кави», наприклад, пропонує її 40 видів (від 9 до 30 гривень за порцію), «Віденська кав’ярня» — 17 видів (10—37 грн.), «Під синьою пляшкою» — 20 видів (5—12 грн.). Відмінності між напоями — в інгредієнтах і способах приготування. До речі, не часто навіть у Львові можна зустріти каву, заварену у турці, чи запарену (по–польськи). Найчастіше відвідувачам пропонують витвори кавомашин. Якщо вам не подобаються порції у великих філіжанках, варто уточняти — незалежно від назви кави — чи готують її за методом еспресо (тоді беруть лише 30—40 г води на порцію).

 

ФІРМОВИЙ РЕЦЕПТ

Вогняна «фері» з коньяком

«Одна з найпопулярніших у нас — кава «Фері», — розповідає адміністратор львівської культової кнайпи «Під синьою пляшкою» Тетяна Садницька. — Варимо ми її у джезві на пісочку «по–турецьки» (8 г меленої кави заливаємо 100 г води). Окремо у філіжанку наливаємо 10 г теплого коньяку, сиплемо трохи кориці і додаємо цедру апельсина і лимона — усе це запалюється. А потім швидко заливається звареною кавою. У домашніх умовах каву можна заварити у турці просто на вогні. Хоча смак уже буде дещо не той. Тим, хто любить міцну каву, потрібно всипати її подвійну дозу (20 г).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>