У любителів із будь–чого зробити свято є черговий привід: 26 січня розпочинається новий рік за місячним календарем. Зазвичай кажуть «китайський новий рік». Але якщо так сказати у присутності, приміром, корейців, то ці «східняки» можуть образитися. Бо насправді традиції новоріччя за східним календарем об’єднують історію кількох країн. І традиційно — різних кулінарій. Бо так уже склалося, що люди на всіх континентах будь–яке свято відзначали і відзначають застіллям.
«У день нового місяця — перший день нового року за східним календарем — корейці збираються родиною, — розповідає Кім Юнг Сун, яка приїхала до Києва з Сеула. — Спочатку молодші члени сім’ї усі по черзі вклоняються старшим, бажають їм здоров’я. Потім вшановані дідусі й бабусі дякують онукам–правнукам і з побажанням успіхів, гарного навчання дають їм конвертики з грошима. Після такої церемонії сім’я сідає за стіл. Оскільки дійство відбувається вранці, то і застілля — сніданок. А основна суть його з давніх–давен — поминання померлих.
Обов’язково на столі має бути зварений на яловичому бульйоні суп із рисовими кльоцками, в який також кладуть м’ясо, зелену цибулю, виливають збите яйце, притрушують морською сушеною капустою і додають часник, — каже пані Кім. — Ще одна страва — крохмальна вермішель «Чап–че» з м’ясом, грибами, цибулею ріпчастою і зеленою, шпинатом, кунжутною олією і зернятами, соєвим соусом. Ця страва може бути і з кальмарами чи крабовими паличками. На новорічному столі також обов’язкові риба, салати, печиво, торт, фрукти».
У Китаї, на відміну від Південної Кореї, головною новорічною стравою є пельмені. А ще застілля не обходиться без курки — символу удачі. Новий рік за місячним календарем раніше за всіма правилами відзначали 15 днів, допоки нічне світило не ставало круглим. Кожен день мав свої правила. То вшановували богів неба і землі — покровителів сімейних цінностей, то невістки і зяті ходили у гості до свекрух і тещ, то всі вдома приймали бога достатку. У день повного місяця святкування досягало апогею — розпочинався Фестиваль ліхтарів: і дорослі, і дітлахи відлякували (і нині відлякують) вогнем усіляку нечисть.
«На Свято ліхтарів у Кореї господині готують по п’ять видів рису (з горохом, сочевицею тощо) і дев’ять видів салатів — кожна свої, — розповідає Кім Юнг Сун. — А потім ходять у гості і пробують страви інших».
Я ТАМ БУВ...
Обід босоніж
— Найбільше мені сподобався ресторан китайської кухні у невеликому... болгарському містечку Троян, — розповідає киянин Ігор Мамишев. — Шеф–кухар із Піднебесної там уміло поєднував м’ясо, овочі, морепродукти і гострі приправи. Я не раз замовляв гарячі салати, в яких перемішувалися огірки, морква, цибуля, рисова вермішель, шматочки курки — все це здобрювалося різними приправами і соєвим соусом. Смачною була свинина у гострому соусі — спочатку і подих могло перехопити, але на кисло–солодкий я не переходив. Ще сподобався суп із морепродуктами: темно–коричневого кольору через присутність того ж соєвого соусу і з напівпрозорими «хробачками» рисових макаронів. Качку по–пекінськи ми так і не спробували. Бо таке замовлення треба було робити за день.
Недорогі ресторанчики в Пекіні — не для мене: майже у кожному з таких, найперше, негарно пахне. У меню багато пельменів — я їх не дуже люблю.
Як не парадоксально це звучить, але саме у столиці Китаю, у корейському ресторані, я вперше спробував самгепсаль — тонко нарізану підчеревину, яку просто на столі на спеціальній сковороді смажать із грибами, цибулею, капустою і різними приправами. Ця страва стала для мене улюбленою і в Сеулі. Як і інші традиційні корейські страви: кімчі — гострі і пряні закуски із квашеної пекінської капусти, пулькгоги — смажені шматочки яловичини, хальбі тан — бульйон із телячими реберцями та грибами, хальбі джим — смажені реберця. (До речі, телятина у Кореї майже втричі дорожча від свинини).
Коли я вперше зайшов у невеличкий ресторанчик національної кухні у Сеулі, здивувався: при вході стояло щонайменше пар десять взуття. Потім звик до того, що корейці обов’язково роззуваються перед тим, як сідають до столу (без стільців, «по–турецьки»), навіть у ресторані.
До речі, корейці дуже рідко приймають гостей удома. Якщо ж вони запросили когось у національний ресторан і власноруч (без участі офіціанта) смажать для всіх той–таки самгепсаль — можна вважати, що гостя відзначили найвищими почестями.