Сніг, вода і... горілка

13.01.2009
Сніг, вода і... горілка

Незважаючи на тимчасове потепління, любителів зимової рибалки під столичним мостом Патона не поменшало. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Судячи з останніх інформаційних зведень про нещасні випадки, які оприлюднило Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, зимовий період несе нам, окрім свят і давно бажаного снігу, ще й підступні дарунки. Головною ознакою приходу холодів для рятувальників стали повідомлення про зростання кількості випадків переохолоджень та пригод на водоймах. При цьому призвідниками нещасть частіше за все стають не погодні умови, а, хоч як не дивно, недбальство та любов українців прикластися до чарчини.

 

Лови, та не впіймайся

З початку року в Ук­раїні вже зафіксовано три випадки смерті на водоймах, врятовано 39 рибалок, наводить статистику МНС. Одна з останніх НП сталася в Азовському морі. Поблизу міста Ге­нічеськ відкололась і почала дрейфувати у відкрите море крижина з п’ятьма рибалками. «Місцеві жителі самотужки зняли постраждалих за допомогою катера «Амур» і доправили на берег», — повідомили «УМ» у прес–службі МНС. На той час крижина з нещасними перебувала на відстані одного кілометра від узбережжя. Рибалкам пощастило — їх вчасно помітили і врятували. Раніше в Азовському морі рятувальники зняли з дрейфуючої крижини відразу 15 рибалок.

Ще один приклад нехлюйства — випадок, що стався у Херсоні. Тут невідомий чоловік намагався скоротити шлях і перейти вкриту кригою річку Кошову в Комсомольському районі міста. Проте чолов’яга не врахував, що крига ще не надто міцна, і на відстані 80 метрів від берега провалився у воду. У неділю рятувальники водолазної групи управління МНС у Херсонській області витягли тіло загиблого з води. Його особу наразі встановлюють.

Душі тепло, а тіло стерпить?

Днями на Тернопільщині знайшли тіло 17–річного юнака з явними ознаками смерті через переохолодження. Хлопця виявили просто в полі поблизу села Криве Козівського району — загиблий, швидше за все, повертався з вечірки в сусідньому селі напідпитку і не розрахував своїх сил.

З початку року це вже п’ятий у регіоні випадок обмороження і другий — з летальним наслідком, зауважують в Головному управлінні МНС Тернопільської області. Зокрема, 1 січня було виявлено тіло 46–річного мешканця Скала–Подільської Борщівського району, причиною смерті якого стало загальне переохолодження організму. Через два дні в районну лікарню Підволочиська потрапив мешканець села Чернилівка — чолов’яга, перебуваючи напідпитку, впав у річку з мосту. Подібний випадок стався також у Борщеві — чоловік у стані алкогольного сп’яніння отримав серйозне обмороження ніг.

На Волині з початку 2009 року вже зафіксовано дві смерті від переохолодження — загинули двоє чоловіків. У селі Брани Горохівського району загинув 52–річний інвалід, а в селі Се­веринівка Ма­невицького району 44–річ­ний мешканець. По­рівняно з ними пощастило 38–річному жителю села Черче Ка­мінь–Каширського району — його в непритомному стані виявили на вулиці й доправили до лікарні. Лікарі встановили діагноз — «загальне переоходжнення, обмороження кінцівок». Наразі бідолага перебуває в реанімації.

Найприкріше те, що жертвами морозів часто стають здорові молоді люди працездатного віку, а інколи й просто діти. Так, 10 січня у селі Миколаїв на Львівщині знайшли тіло 14–річного хлопця. Його в насосному приміщенні водонапірної вежі виявили місцеві жителі. Лікарі констатували смерть через переохолодження — ознак насильницької смерті не виявлено.

 

МОРОЗИ ВІДСТУПАЮТЬ

Метеорологи прогнозують найближчими днями потепління, повідомили «УМ» в Укргідрометцентрі. Вже від завтра стане тепліше. У четвер синоптики віщують підняття температури до — 4... 5 градусів. Мешканці півдня України у цей період зможуть насолодитися майже весняним теплом: вночі 0...5 градусів тепла, вдень — 5... 11 градусів з позначкою «плюс». З 15 січня українцям дошкулятимуть мокрий сніг та ожеледиця. Така погода протримається до 18 січня, після чого знову похолодає — на три–чотири градуси.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>