Роги й копита–2009

30.12.2008
Роги й копита–2009

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Традиційно склалося, що більшість нововведень і змін у державі народжується з початком нового року. Усе це «добро» сиплеться на голови українців переважно з владних кабінетів у вигляді постанов–законів–доручень — там завжди придумують щось новеньке і добре знають, як ніколи не залишати нас у спокої. Іноді, звісно, чиновникам не вдається перехитрити самих себе, і заплановане так і не втілюється в життя. Наприклад, з 1 січня 2009 року ще два роки тому урядовці Прем’єра Януковича планували запровадити в Україні страхову медицину, а новий Прем’єр Юлія Тимошенко обіцяла контрактну армію. Щоправда, ні того, ні іншого ми не бачимо. Нині є чергова порція обіцяних змін, які чекають на нас у новому році.

Про те, як нам житиметься і на що сподіватися варто у 2009 році, дізнавалися кореспонденти «України молодої».

 

Молоко додасть у ціні

У 2009 році на українців чекає подорожчання молока — щонайменше на 18%. Раніше, аби не допускати зростання цін на молочні продукти, держава передбачала різні системи фінансової підтримки виробників молочної сировини. Так, відповідно до Закону «Про податок на додану вартість» ПДВ від продажу молочної продукції в дер­жавний бюджет не надходить, а направляється на заводи, які переробляють молочну сировину. Переробники, в свою чергу, зобов’язані ці кошти розподілити між тими, хто виготовляє молочну сировину, але зробити це дуже важко. Адже 80% молочної сировини в Україні купують у людей, по селах. Щороку сума дотацій за ПДВ молочної сировини складає близько 1 мільярда гривень, і, як показує життєва практика, ці гроші до виробників молочної сировини не потрапляють. Аби зупинити корупцію на молочнопереробному ринку, із 1 січня 2009 року система дотацій за рахунок ПДВ діяти не буде. З нового року виробники молочної сировини будуть отримувати дотації за кожен літр проданого заводам молока із державного бюджету. Це передбачає прийнятий Верховною Радою закон з антикризового пакета законодавчих актів. Незважаючи на це, молоко і молочні продукти з 1 січня 2009 року все одно подорожчають, так само — і решта харчових продуктів. Навіть якщо з держбюджету будуть виділені гроші на дотації виробникам молочної сировини, то потрапити до виробників вони не зможуть, бо механізм розподілу дотацій ще не розроблено.

 

Наступний рік — рік великої передвиборчої «воєнної» кампанії. Навіть двох кампаній

2009–й — останній рік першого президентського терміну Віктора Ющенка. Щодо дати виборів нового глави держави, то тут погляди юристів і політиків розходяться: або 27 грудня 2009 року, або вже остання декада січня 2010–го. Точну відповідь має дати Конституційний Суд, але місяць різниці не є аж таким принциповим. Головне — що рік Бика в будь–якому випадку стане роком запеклої політичної кориди — передви­борчої кампанії.

Певно, навіть двох кампаній, адже в середовищі політиків та експертів поширена думка, що вибори Президента необхідно поєднати з новими виборами до Верховної Ради (сердешній доведеться таки знову розпускатися). Мотивація: переможець забирає все — і президентську посаду, і більшість у парламенті. Адже Рада в нинішньому вигляді — без стабільної більшості, із практично рівносильними частинами влади й опозиції — є великою проблемою і для будь–якого Президента, і для уряду.

Хай там що, а доки президентська посада залишається впливовою, вона зберігатиме привабливість для основних політичних гравців. Тому до її штурму за рік приміряються і Віктор Ющенко (хоч би що не казали про розміри його нинішнього рейтингу), і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко.

2009–й цілком міг би стати роком нової серії конституційних змін — аби уточнити обсяги повноважень Президента, уряду й парламенту на період після президентських виборів. За такого паритету, який є зараз, Верховна Рада неспроможна провести чергову політреформу. Але рік 2008–й показав, що в нашій політиці тепер можливі навіть найбільш неймовірні союзи і розриви. Тож упродовж року конфігурація ситуативних спільників–змовників може змінитися ще не раз.

Не варто виключати й варіанта, проговореного кілька тижнів тому: попередній розподіл посад між двома великими силами із наступним обранням Президента в парламенті. Потенційні «клієнти» — знову ж таки кожен із трьох «грандів». Було б бажання домовлятися.

Але оскільки такого бажання вочевидь недостатньо, а принаймні дві сили — БЮТ і Партія регіонів — сповнені бажання виграти боротьбу за владу й гроші без залучення «нахлібників», то не помилимося, якщо спрог­нозуємо: 2009–й буде роком дуже жорсткої політичної боротьби «всіх проти всіх». Чуби тріщатимуть знову в «маленьких українців», для яких політичні негаразди стануть ще одним підсилювачем для негараздів економічних.

 

Настане бум усиновлення

До всиновителів наступного року ставлення держави стане більш поважним — з 1 січня 2009 року вступає в дію ухвалений парламентом у вересні 2008–го Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які всиновили дитину з числа дітей–сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування». Відтак із нового року сім’ї, які всиновили малюка, отримуватимуть одноразову допомогу 12 тисяч 240 гривень. Один із батьків–усиновлювачів отримуватиме також 56 днів відпустки. Новий закон фактично прирівнює факт народження і всиновлення малюка. За прогнозами фахівців, в Україні най­ближчим часом може настати бум усиновлення.

 

Рік під знаком молоді

Наступний, 2009, рік в Україні оголошено роком молоді. Відповідний указ підписав Президент України Віктор Ющенко. Глава держави хотів би, щоб українська молодь (особливо люди з обмеженими можливостями) була активніше залучена до громадського життя. Уряду доручено підтримувати молодіжні й дитячі громадські організації, сприяти освітньому процесу та зайнятості, розвитку підприємницької діяльності молоді. Планується також надавати підтримку молодим сім’ям, допомагати у вирішенні житлових проблем. Є доручення державним мужам розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про гарантоване забезпечення молоді першим робочим місцем. А ще для українських дівчат та хлопців хочуть створити Всеукраїнський центр патріотичного виховання молоді та Будинок молоді України. Щоправда, фінансова криза може відчутно вдарити по благородних планах і сильно урізати фінансування молодіжних програм. Зокрема, проблема доступного житла та достойного працевлаштування для молодих українців, швидше за все, залишиться не вирішеною і в 2009 році. n

 

За пальне — додаткові 50 копійок

В усьому світі бензин дешевшає (бо ж ціни на нафту впали майже вп’ятеро), а в нас, схоже, все буде навпаки. Верховна Рада у першому читанні ухвалила Закон «Про збільшення акцизів на пальне» з 60 до 110 євро за 1000 кг. Новий закон набере чинності після різдвяних свят, після того як його підпише Президент України. За прогнозами експертів, збільшення акцизів на бензин призведе до суттєвого підвищення цін на пальне на автозаправних станціях: мовляв, акцизний збір є податком на споживача, тому саме споживач його і заплатить. Відтак бензин подорожчає на 45 копійок за літр, дизельне пальне — приблизно на 55 копійок.

 

Навчання за контрактом подорожчає, а кількість тестів при вступі зміниться

Особливістю вступної кампанії–2009 стане те, що абітурієнтам під час зовнішнього незалежного оцінювання запропонують скласти тести з 5 предметів — замість колишніх 11. Перевірити свої знання школярі зможуть з української мови та літератури (ця дисципліна є обов’язковою для складання), історії України, математики, хімії, фізики, біології та географії. Прин­ципово новим є те, що до переліку ЗНО введено одну з іноземних мов (на вибір) — англійську, німецьку, французьку, іспанську. Тест з іноземної мови складатиметься з трьох частин: аудіювання, письма, читання і проводитиметься в один день.

Зараховуватимуться результати ЗНО не нижче 124 балів (за шкалою оцінювання від 100 до 200 балів) з непрофільних та профільних предметів, але тепер ВНЗ на окремі спеціальності можуть встановити більш високу кількість «прохідних» балів із профільних предметів. Вищі навчальні заклади, які готують фахівців з мистецтва, архітектури, фізичної культури, журналістики, мають право проводити творчі конкурси.

До речі, наступного року не діятимуть пільги для школярів–медалістів та учнів, які пройшли курси довузівської підготовки. Пільги ж, визначені законами України, зберігають юридичну силу. До когорти традиційних пільговиків додалися ще діти загиблих у січні 2008 року вуглярів на шахті імені О.Ф. Засядька. Кількість ВНЗ та спеціальностей, на які можна буде подавати документи, не обмежена.

Тим часом навчання у ВНЗ за контрактом наступного року неодмінно подорожчає — за різними оцінками, від 20 до 50 відсотків. Разом із тим директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України Ярослав Болюбаш запевняє: переважній більшості школярів переживати немає за що. «Кожного школяра, який добре вчиться у школі, чекає бюджетне місце — на програму бакалавра, молодшого спеціаліста. Водночас тих, хто вчиться погано, дійсно чекає висока плата за навчання», — визнає фахівець. Щоправда, Ярослав Болюбаш запевняє, що вчитися безкоштовно має шанс переважна більшість випускників — адже цього року, наприклад, усі передбачені державою бюджетні місця навіть не були заповнені повністю.

 

У столиці муніципальні лікарні стануть платними

Із Нового року в столичних муніципальних лікарнях діятиме нововведення — тут хворі офіційно платитимуть за лікування. Таке рішення лобіює Київська міська державна адміністрація, мовляв в Україні та Києві медицина давно не є безплатною.

У новому році кияни та гості столиці таки їздитимуть за підвищеними тарифам, згідно з якими одна поїздка у муніципальному транспорті коштує 2 гривні.

Під питанням залишається підвищення тарифів на житлово–комунальні послуги для мешканців столичних будинків. Депутати міськради більшістю голосів ухвалили рішення про мораторій на будь–які цінові стрибки у сфері ЖКГ, але тільки до кінця першого кварталу 2009 року, та й то за умови, що ініціативу підтримає Кабмін, погодившись сплачувати з держбюджету дотації на утримання енергопостачальних під­приємств.

До речі, невідомо також, чи будуть у новому році кияни з теплом та світлом. Борги міста перед комунальними підприємствами «Київенерго» та «Київводоканал» так і залишились несплаченими. На кінець поточного року вони сягали вже близько 600 мільйонів гривень. n

 

Геть куриво і алкоголь з реклами!

З 1 січня 2009 року з українських вулиць зникне реклама шкідливих для здоров’я українців алкоголю і тютюну. Відповідні зміни передбачено в Законі України «Про рекламу», їх прийнято парламентом навесні цього року і підписано Президентом Віктором Ющенком. Згідно з внесеними змінами, забороняється розміщення «шкідливої» зовнішньої реклами на вулицях міст (на білбордах, на придорожніх лайт–боксах), у громадському транспорті, а також запроваджуються деякі обмеження у ЗМІ. Зокрема, що стосується вітчизняних мас–медійників, то тут буде запроваджено часові обмеження, суворішими стануть вимоги до спонсорування тих чи інших програм. Зокрема ,рекламу тютюну та алкоголю в теле– і радіоефірах дозволено транслювати лише після 23.00 вечора і до 6.00 ранку наступного дня. Спонсорські ж ролики, які супроводжують телетрансляцію, «оніміють» — законом заборонено їх звуковий, текстовий чи дикторський супровід. n

 

Імпортні авто, сукні і м’ясо стануть дорожчими

У новому році суттєво подорожчають імпортні товари — так держава намагатиметься боротися з кризою і поповнювати держбюджет. А все тому що Україна збільшила до 23% митні збори на імпортні товари, кількість яких на внутрішньому ринку перевищує 50%. Нові норми будуть діяти згідно з прийнятим наприкінці грудня законопроектом «Про внесення змін до Закону «Про митний тариф». Закон передбачає вже з 1 січня 2009 року (строком на шість місяців) збільшити митні збори для імпорту м’яса та м’ясопродуктів, продуктів харчування із м’яса риби, молюсків та ракоподібних, жирів тваринного і рослинного походження. Подорожчає вермут та етиловий спирт. Додадуть у ціні трикотажні тканини, килими, одяг та головні убори. Суттєво подорожчають автомобілі. На думку автора закону, підвищення мита дозволить збільшити надходження до держбюджету майже на 15 мільярдів гривень. До 1 січня 2009 року митний збір становить 10%, а отже, після Нового року варто очікувати подорожчання вище перерахованих товарів мінімум на 13%.

  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Парадний розрахунок

    Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. >>