«Нашій Україні» — «ЄЦ»?

26.12.2008
«Нашій Україні» — «ЄЦ»?

Знову в одній партії? (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Другий етап VI з’їзду «Народного союзу «Наша Україна», призначений на завтра, як і перший, пройде в закритому від преси режимі. Партія, яка досі була чи не найпрозорішою з усіх 160 зареєстрованих в Україні політичних сил, тепер має підстави ховати свою «брудну білизну» від журналістів і виборців. Утім чутки про те, що демократичність, якою славився НСНУ, скоро відійде в минуле, викликав зов­сім не закритий формат з’їзду. Пожвавлений інтерес ЗМІ спричинила інформація, що голова партії Віктор Ющенко оголосить рішення про необхідність об’єднання усіх патріотичних сил перед загрозою політично–економічної кризи. Ідея, звісно, не нова і вже не раз успішно «похована» амбіціями партійних нацдемівських лідерів. Але цього разу випадок особливий: об’єднання покликане повернути в лоно НСНУ «Єдиний центр» Віктора Балоги. Без жорстких менеджерських якостей якого, мовляв, партії геть труба.

Нагадаємо, що рік тому саме через незгоду певної (і переважної) частини керівних та рядових партійців із його політикою на посаді голови партії і президентського секретаріату в «Нашій Україні» виник конфлікт, який завершився виходом Балоги з НСНУ. Новим головою був обраний В’ячеслав Кириленко, а Балога створив партію «Єдиний центр», куди потяглася й значна частина чиновників та підлабузників «сильної руки».

Цей процес багато хто сприйняв як остаточне очищення «НУ», яке, при вмілій подачі, могло б посприяти підвищенню рейтингу цієї державницької, патріотичної, але скомпрометованої в очах виборців сили. Замість цього процес пішов у зворотному напрямку: як припускають обізнані джерела, «Наша Україна» може знову опинитися під контролем Віктора Балоги, і тоді вже про демократичні перетворення в партії можна буде забути остаточно. А тим, хто не згоден, доведеться або наступити на горло власному невдоволенню, або покласти на стіл партійний квиток.

До такого висновку деякі ЗМІ спонукала інсайдерська інформація із зустрічі Президента з головами обласних організацій НСНУ, на якій голова партії і держави закликав до об’єднання з «ЄЦ», — відповідне рішення й має ухвалити суботній з’їзд. Як стверджує газета «Коммєрсант–Україна», очолити його оргкомітет і підготувати відповідну резолюції було запропоновано Кириленку, але він категорично відмовився. Адже у поглядах на партію та її функціонування вони з Балогою свого часу не зійшлися.

 

ПРЯМА МОВА

«Прихильників об’єднання з «ЄЦ» набагато менше, ніж противників»

Про плани на другий етап з’їзду «Нашої України» «УМ» розповів народний депутат, член групи «За Україну!» Володимир Мойсик

— Щиро кажучи, мені не зрозуміло, чому навколо чергового з’їзду однієї з політичних партій відбувається такий ажіотаж, — висловив здивування пан Володимир. — Відбувся перший етап, на суботу запланований другий — що тут надзвичайного?

Перше питання порядку денного — «Про поточну політичну ситуацію в Україні». Це те, що кожна політична партія обговорює на своєму з’їзді. Потім — вибори керівних органів, адже на минулому етапі з’їзду ми не обрали політичну раду. Наступне — створення робочої групи для ведення переговорів про об’єднання демократичних сил у єдину українську національну партію. І «Різне». Що сенсаційного?

— Жваве обговорення викликав передостанній названий вами пункт. Після того, як учасники зустрічі Президента з головами обласних організацій НСНУ розповіли, що Віктор Ющенко говорив про об’єднання з «Єдиним центром».

— Наскільки я знаю, Президент серед іншого сказав, що треба вести мову про те, щоб ні один українець, ні одна політична сила, які вболівають за Україну, не залишилися осторонь об’єднавчого процесу. І в цьому контексті була названа й партія «Єдиний центр», яка також себе вважає пропрезидентською.

— Однак іще не так давно «ЄЦ» виокремлювався з НСНУ, причому процес цей був не дуже приємним і нібито супроводжувався конфліктом між Віктором Балогою і В’ячеславом Кириленком. А тепер у багатьох регіональних організаціях НСНУ скаржаться на те, що «Єдиний центр» фактично розвалює вашу партію, ледве не силою перетягуючи до себе людей...

— Ніхто нікого не перетягує. І наскільки мені відомо, Президент говорив не про об’єднання з «Єдиним центром», а про розформування цієї партії і входження її до лав об’єднаної партії національно–демократичних сил, коли вона буде створюватися.

— Тобто спершу ви роз’єдналися, бо мали різні погляди на партійне будівництво, а тепер знову будете разом?

— Відбуваються політичні процеси, які раніше мали інші характеристики, іншу оцінку. Але те, що Президент ставить питання про об’єднання всіх, кому небайдужа Україна, — це абсолютно правильно. Нагадаю, коли був створений блок «Наша Україна», на з’їзді кожної партії, які до нього увійшли, була схвалена умова про створення після виборів єдиної націонал–демократичної сили. Об’єднання не відбулося, отже, Президент повертається до цієї теми.

— Але ж не секрет, що принаймні, коли йдеться про об’єднання з «Єдиним центром», далеко не всі «нашоукраїнці» сприймають цю ідею схвально.

— Так, не буду приховувати, що прихильників об’єднання з «ЄЦ» набагато менше, ніж противників. Особисто я визначатимусь безпосередньо на з’їзді. Та я стою на тій позиції, на якій стоїть Президент. Я член його команди і вважаю, що всі сили, які вболівають за Україну, повинні гуртуватися навколо Віктора Ющенка.

— Ходять чутки, що в разі ухвалення рішення про об’єднання з «ЄЦ» дехто з радикальних противників повернення у партію Віктора Балоги і компанії може вийти з «Народного союзу «Наша Україна».

— Ні, думаю, такого не буде. Більше того, на мою думку, не потрібно виключати з партії за політичну позицію (нагадаємо, Віктор Ющенко попередив, що на з’їзді буде поставлене питання про виключення з НСНУ тих парламентаріїв, які увійшли до коаліції з БЮТ. — Ред.). До речі, ті народні депутати (від НСНУ. — Ред.), що підписалися за створення коаліції з БЮТ і Блоком Литвина, увійшли до групи «За Україну!», яка є прямою підтримкою і опорою Президента.

Так, вони підписали коаліційну угоду, а правильним цей крок був чи ні, покаже історія. Так само, як сьогодні життя дає оцінку діям представників «Єдиного центру»: рік тому вони були зрадниками, бо не хотіли підписуватися за коаліцію з БЮТ. А тепер зрадники ті, хто її підписав! Ми вже сьогодні пишемо матеріал для історії, яка всіх розсудить.