Постановили: не скорочувати

19.12.2008

Учора в більшості великих міст практично всіх областей України відбулися анонсовані Федерацією профспілок України акції протесту. У кожному регіоні вимоги, що їх висували протестувальники до органів місцевої влади, місцевого самоврядування, працедавців та вищого керівництва держави, звучали по–різному. Втім кілька вагомих позицій незмінні — учасники акцій вимагали гарантувати їм робочі місця, погасити заборгованості із зарплати, захистити права пенсіонерів.

«Юлю, дай Донбасу мінімум!»

Загалом на центральні площі українських міст вийшли, за даними ФПУ, близько 112 тисяч осіб. Правоохоронці, щоправда, нарахували дещо меншу цифру. Найбільше людей протестували в містах промислового сходу — в Донецьку, наприклад, на площі імені Леніна зібралися близько 6 тисяч — представники трудових колективів шахтарів, металургів, медиків, освітян. Засудивши бездіяльність органів державної влади стосовно подолання наслідків кризи, учасники акції зробили ще одне попередження: «Профспілки вимагатимуть від Кабміну спрямовувати державні кошти в ті галузі, які, немов локомотив, зможуть витягнути за собою інші, — запевнив голова Донецької облради профспілок Володимир Пастушенко. — Потрібно вкладати в реконструкцію комунального господарства та будівництво соціального житла. А ми залишаємо за собою право на більш жорстку позицію».

У резолюції мітингу від імені мільйона 200 тисяч членів профспілки Донеччини є категорична вимога — «зупинити розвал вітчизняного виробництва, зберегти трудові колективи, не допустити скорочення робочих місць та безоплатних відпусток, забезпечити гідний рівень заробітної плати і виконання підписаної з профспілками Генеральної угоди стосовно встановлення з 1 січня 2009 року мінімальної зарплати в розмірі прожиткового мінімуму».

Харків вимагає консолідації

У Харкові акцію протесту підтримало близько 4 тисяч осіб — здебільшого робітники великих підприємств, які щохвилини можуть опинитися за прохідною. Виробничий сектор регіону переживає нині нову хвилю скорочень. За словами директора обласного Центру зайнятості Володимира Миненка, 60 відсотків персоналу на 140 підприємствах працюють в умовах неповної зайнятості. Щодня в Центрі зайнятості на облік стає 700—900 чоловік. За рівнем безробіття регіон сьогодні посідає четверте місце після Донецької, Дніпропетровської та Запорізької областей.

За словами мітингувальників, що вийшли із гаслами на майдан Свободи, уряд не намагається вивести країну з економічної кризи. Лише за останній місяць кількість офіційно зареєстрованих безробітних зросла ще на 7,5 тисячі. Підприємства масово скорочують обсяги виробництва та робочий тиждень, урізають і без того жебрацькі зарплати. «Той факт, що Кабмін, Верховна Рада і Президент не можуть об’єднати свої зусилля для напрацювання єдиної програми дій у кризовий період — досить показовий, — вважає голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко. — Підприємства з державною формою власності покинуті напризволяще. Але ж держава як власник повинна нести відповідальність».

Луганськ пасивніший, ніж завжди

Луганщина має всі підстави пишатися: першим профспілкову «антикризову» акцію протесту анонсував її вірний син, нардеп–«регіонал» і екс–голова облдержадміністрації Олександр Єфремов. Проходила вона також під керівництвом «регіоналів». Хоча самого Єфремова під пам’ятником Кобзареві не спостерігалося.

Прапори Партії регіонів над тисячею мітингувальників перемежовувалися із приблизно такого самого кольору знаменами обласної Федерації профспілок. Серед присутніх око могло вихопити й комуністів. Водночас головний ПіСУАРник країни Віктор Тихонов нагадав присутнім про зрадництво комуністів у парламенті, які голосують за «антинародні» закони разом із правлячою коаліцією.

Коли Тихонов передав вітання від лідера своєї партії Януковича, натовп, який іще рік тому починав аплодувати, цього разу не виявив емоцій, почувши ім’я улюбленого вождя.

Львів каже, що «самостійний»

У середу мітинги прокотилися і Львовом. Кілька сотень обурених робітників вийшли з вимогами «зупинити безробіття» та припинити затримки заробітної платні. Віче біля пам’ятника Тарасові Шевченку підтримали профспілки чи не всіх «пролетарських» професій — від таксистів до будівельників та працівників ЛАЗу. Ситуація на Львівщині справді критична, адже в профспілках прогнозують невпинне скорочення робітників і «трудоднів» — підприємства переходять на ощадливий режим. Тож учасники мітингу провели радше «розминку» перед боротьбою за свої права. Ситуація патова — в області щодня без роботи лишається близько сотні людей, і це не пов’язано з «інтригами» власників — просто бізнес зупинився, а кредити отримати майже неможливо.

Відкриваючи мітинг, голова профспілок Львівщини Роман Дацко заперечив його політичну спрямованість. «Ви могли тут зустріти деякі провокації з боку Партії регіонів. Та ми не причетні до листівок, що вони роздають. Мітинг немає жодного стосунку до «регіоналів», — наголосив Дацько.

* * *

Наступним етапом акцій протесту стане мітинг у Києві 23 грудня. Мітингувальники мають пройти з майдану Незалежності до будинків уряду та Верховної Ради.