Переслідуючи минуле

20.11.2008
Переслідуючи минуле

Андрій Волокітін приніс українській команді 2,5 очка в трьох партіях.(Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Скаржитися на брак турнірів високого рівня провідним шахістам світу не доводиться — лише знаходь для них час. Але одне змагання стоїть окремим рядком. Як і для представників більшості інших видів спорту, для шахів таким особливим турніром є Олімпіада. Щоправда, проводять її майстри гри розумних частіше — раз на два роки. Цього разу найсильніші шахісти планети зібралися на сході Німеччини — в Дрездені. І в жіночій, і в чоловічій сітці змагань заявилися по 100 (!) національних команд.

 

Олімпійська революція

Нинішній турнір організатори вирішили ознаменувати внесенням певних змін до правил. Якщо раніше представниці прекрасної статі змагалися на трьох дошках, то тепер їх прирівняли в правах до чоловіків — будь ласка, виставляйте й собі квартет учасниць плюс одного запасного.

Класифікацію збірних віднині ведуть не за загальною кількістю очок, набраною на всіх дошках, а за результатом команди в матчі. Тобто за перемогу — два бали, за нічию — один, за поразку — 0. Змагання відбуватимуться за традиційною швейцарською системою в 11 турів.

Вирішили шахові чиновники боротися і з запізненням гравців на початок партії. Раніше на прибуття на гру кількома хвилинами пізніше не звертали уваги, тепер же за це каратимуть поразкою. Крім того, задля підвищення видовищності партій шахістам заборонили погоджуватися на нічию раніше 30–го ходу.

Претенденти — незмінні

Українці, як завжди, вважаються одними з фаворитів змагань. У світовому рейтингу обидві наші збірні, чоловіча й жіноча, розташувалися на другому рядку — між Росією й Китаєм. Нагадаємо, що саме українські дівчата виграли попередню Олімпіаду в 2006 році, а чоловіки тріумфували двома роками раніше.

Тренер українських панянок В’ячеслав Ейнгорн привіз на береги Ельби дворазову чемпіонку Європи Катерину Лагно, Наталію Жукову, Ганну Ушеніну, Інну Гапоненко й Наталію Здебську. Наставник чоловіків Володимир Тукмаков розраховує на Василя Іванчука, Сергія Карякіна, Павла Ельянова, Захара Єфименка та Андрія Волокітіна. Чемпіон світу–2002 Руслан Пономарьов відмовився від залучення під синьо–жовті прапори через низьку оплату праці шахістів державою.

Основними претендентами на світову шахову корону у дівчат є також команди Китаю, Росії, Грузії й Угорщини. Угорки непогано виступають навіть попри те, що Юдіт Полгар скористалася правом виступати в чоловічому турнірі.

У сильної статі про «золото» мріють збірні Росії, Вірменії, Азербайджану, Угорщини, Китаю, Ізраїлю. Індія без втомленого матчем за звання чемпіона світу Вішванатана Ананда навряд чи зазіхне на перше місце.

Після стартових п’яти турів підопічні Тукмакова входять до компанії з шести команд, що набрали по дев’ять пунктів (Росія, Німеччина, Вірменія, Азербайджан, Англія). Українці з однаковим рахунком 2,5:1,5 переграли збірні В’єтнаму, Сербії, Грузії й Угорщини та розійшлися миром із вірменами(2:2).

Наші дівчата наразі йдуть восьмими, здолавши Іран (3,5:0,5), Монголію й Словаччину (по 3:1), а також зігравши внічию з Аргентиною та Литвою. На чолі таблиці китаянки (10 пунктів) та угорки (9).