Литовець у «Будці»

20.11.2008

Невдалі виступи колись славного «Будівельника» в Українській баскетбольній лізі спонукали керівництво клубу до змін на тренерській лаві. Лише три перемоги у восьми стартових іграх відправили американського тренера «Будки» Білла Магаріті додому. Президент киян Богдан Гулямов швидко знайшов йому заміну в особі колишнього наставника каунаського «Жальгіріса» Рімантаса Грігаса. Допомагатиме литовцю тренувати Олександр Лохманчук, відомий у недалекому минулому український баскетболіст.

Грігас, який зі своїм попереднім клубом двічі здобував звання чемпіона Литви, за короткий термін зумів налаштувати нових підопічних на потрібну хвилю. Із новим фахівцем на чолі «Будівельник» заграв упевненіше та дисциплінованіше. І якщо першу зустріч під керівництвом 46–річного литовця команда програла, то в трьох наступних святкувала перемоги. Це дозволило киянам закріпитися всередині турнірної таблиці УБЛ.

Позавчора київський клуб провів прес–конференцію, на якій Рімантас Грігас розповів про своє бачення розвитку «Будівельника» та українського баскетболу загалом.

 

Зміна американського курсу

Зі слів Грігаса, після відставки з посади головного тренера «Жальгіріса» він збирався деякий час відпочити, але потяг до улюбленої справи виявився сильнішим. «Окрім Києва, мене кликали ще деякі російські та українські клуби. Ваша столиця перемогла завдяки своїй красі та вигідному розташуванню — звідси доволі легко добиратися до мого рідного Каунаса», — говорить литовець. Утім назвати конкретні команди, які його запрошували, фахівець відмовився.

Пан Рімантас «рубати з плеча» не збирається — поки придивляється до можливостей своїх гравців, як хто викладається на тренуваннях і в матчах. «Більше мене цікавлять українські виконавці, адже вони нікуди не поїдуть після закінчення сезону, як це можуть зробити легіонери», — такі думки Грігаса точно сподобаються вболівальникам «Будівельника». Останнім часом київські фанати активно виступають проти великої кількості «варягів» у клубі. Зараз їх п’ятеро. Якраз на американців найбільше розраховував попередній наставник. Але це не надто задовольняло керівництво клубу.

Що цікаво: новий «коуч» не виключає можливості появи у лавах киян своїх співвітчизників. Уже днями до Києва повинен прилетіти один з них — потужний гравець задньої лінії, можливості якого перевірить новий тренерський штаб.

Спробуємо припустити, що заміна підшукується комусь із американських легіонерів — про них Грігас на прес–конференції майже не згадував. Лише наголосив, що запрошені люди мають бути на голову сильнішими від місцевих. Натомість похвалив наших «великих» — Сергія Горбенка та Володимира Орленка. І пообіцяв, що «ганятиме» цих двох чи не більше за інших — якщо є здібності, то потрібно їх розвивати. «Місцевих баскетболістів інколи потрібно вчити таким навичкам, які мають прищеплювати ще в спортивних школах», — а це вже закид українській системі спортивної освіти.

Конфлікт — не завжди погано

Рівень УБЛ Рімантас Грігас без вагань назвав нижчим від литовського чемпіонату. «У себе вдома я працював із сильною командою. Українські можливості трохи не такі, але клуби непогано укомплектовані, мають гарних наставників та намагаються розвиватись», — пом’якшує наприкінці свою оцінку фахівець із досвідом участі в Євролізі. Грігас каже, що очолити клуб із невизнаної ліги, та ще й без європейських перспектив (ФІБА не дозволила членам УБЛ виступати в єврокубках) для нього не було проблемою. «Конфлікт — не завжди погано. Люди зрозуміють, що працювати за колишнім сценарієм уже неможливо. Інші матимуть можливість щось змінити», — оптимістичнішої думки про цю проблему чути не доводилось.

У таких же веселкових тонах бачить вирішення конфлікту молодий спортивний директор «Будівельника» журналіст Сергій Голод. «Постійно співіснувати ці дві ліги не зможуть, об’єднання неминуче», — представник керівництва киян прогнозує злиття на початок наступного сезону.

Зараз київські вболівальники можуть лише згадувати часи, коли «Будівельник» шість разів поспіль ставав чемпіоном країни. Востаннє це сталося в далекому 1997 році, після чого фінансові негаразди відкинули титуловану команду на другорядні ролі. А на лідерські позиції вийшов інший столичний клуб, про гідну конкуренцію з яким і мріє теперішнє керівництво «будівельників». Що ж, поява ще однієї конкурентоздатної одиниці на баскетбольній карті України принесе тільки користь розвитку гри.