Країна без шкіпера

19.11.2008
Країна без шкіпера

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Ні згоди, ні коаліції, ні чіткого плану дій, ні власне розуміння того, що буде далі, у Верховній Раді вчора так і не з’явилося. Тож за браком усього вище переліченого парламентарії, потинявшись трохи «під куполом», знову розійшлися до четверга. 300 нардепів проголосували за те, щоб змінити розклад пленарних засідань і піти з сесійної зали ще на два дні. Не байдикувати, а працювати в комітетах, поки лідери шукають вихід із політичного пата.

А знайти його, себто домовитися про кандидатуру спікера, а отже, і про подальший розвиток подій — дострокові вибори чи створення нової коаліції, — не так–то й легко. Бачачи це, Партія регіонів запропонувала новий варіант: як повідомив журналістам «регіонал» Олександр Єфремов, його політична сила вчора до вечора збиралася звернутися до Конституційного Суду за роз’ясненням щодо права першого заступника Голови ВР підписувати акти, ухвалені парламентом. Адже саме для того, щоб своїм «автографом» узаконювати рішення Верховної Ради, їй конче потрібен офіційний Голова — принаймні доти, доки КС не вирішить інакше.

А поки що перший віце–спікер Олександр Лавринович тільки веде засідання й оголошує перерви. І вважається одним із претендентів на постійну «прописку» в центральному кріслі президії.

До речі, у полку потенційних кандидатів на посаду спікера (окрім Лавриновича, досі йшлося ще про Івана Плюща і Володимира Литвина) поповнення. За словами Олександра Єфремова, серед імовірних наступників Арсенія Яценюка називають і прізвище комуніста Адама Мартинюка. А фракція «Наша Україна — Народна самооборона» розглядала ще й можливість висунення В’ячеслава Кириленка. Свого часу переважна частина «НУНСівців» саме його хотіла бачити Головою ВР від коаліції БЮТ і «НУНС», однак з ініціативи Віктора Ющенка ця посада дісталася Яценюкові.

Цього разу самовідвід узяв сам Кириленко — за словами «нашоукраїнця» Романа Зварича, голова фракції попросив «не розглядати його кандидатуру на даному етапі». Хоча, скажімо, Блок Тимошенко вустами свого лідера Івана Кириленка висловив готовність підтримати однофамільця — як, утім, і будь–якого іншого висуванця від «НУНС». За умови, якщо буде відновлено демократичну коаліцію (можливо, у форматі трьох — із Блоком Литвина).

Щодо «литвинівців», то вони, безперечно, бачать у кріслі спікера свого лідера. Хоча, як розповів журналістам Роман Зварич, на погоджувальній раді Володимир Михайлович «фактично взяв самовідвід, але не захотів оголосити про це в сесійній залі». «Тобто це такі хитрощі», — зауважив Зварич, припустивши, що рішення Литвина пов’язане з усвідомленням недостатньої кількості голосів, які віддала б йому на даному етапі сесійна зала. Але так само бракує голосів і Плющеві, на якого робить ставку пропрезидентська частина «Нашої України» і Партія регіонів. При цьому аналітики й самі депутати сходяться на думці: чия кандидатура переважить, хто стане Головою ВР — такою й буде наступна коаліція.

Володимир Литвин розповів, що під час понеділкових консультацій на Банковій обговорював із Президентом не кандидатури на посаду спікера парламенту, а соціально–економічні питання, «а також ті загрозливі тенденції і явища, які набирають обертів». Зате Володимир Михайлович переконаний: якби глава держави брав участь у виборах Голови ВР, то «тоді б я знав, що один голос уже є».

На відміну від лідера БЛ, який, судячи з головного слогана його передвиборчої кампанії, переконаний, що дуже потрібен державі, щойно відставлений спікер повертатися у президію справді не прагне. Відповідаючи на запитання, за яких обставин він погодився б знову очолити парламент, Арсеній Яценюк засміявся: «Ні за яких. Я країні не потрібен».

На думку екс–Голови, наразі шансів бути обраним мало у всіх нинішніх кандидатів на посаду спікера. «Але, думаю, всі, як студенти в останню ніч [перед іспитом], будуть домовлятися — для того щоб парламент лишився парламентом, а не тільки назвою», — додав Яценюк.

Та поки що Верховна Рада залишається «вершником без голови». А Україна, відповідно, — державою без законодавчого органу. А отже — без нових, потрібних на даному етапі законів, у тому числі й антикризових, без бюджету на наступний рік. І якщо так триватиме й надалі, то без дострокових виборів не обійтися вже ніяк...

 

ЦИТАТА

Якщо завтра Верховна Рада не обере спікера, постане питання про формування парламентської більшості і про існування Кабінету Міністрів (який, нагадаємо, згідно з Конституцією формує саме коаліція). Про це сказав у розмові з журналістами заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, наголосивши, що в такому разі уряд і надалі залишатиметься безконтрольним. «Якщо в четвер Верховна Рада залишатиметься без Голови і більшості, то Президент повинен буде вирішувати питання про необхідність призначення позачергових парламентських виборів», — зауважив Єфремов.