Ще один паркан для «героя»

18.11.2008

Днями на прес–конференції у Полтаві лідерові соціалістів Олександру Морозу довелося відповідати на запитання про його ставлення до відомих «втікачів» із СПУ, зокрема до останнього з них — «парканного героя України» Василя Цушка. Інформація про вихід із Соцпартії екс–міністра внутрішніх справ з’явилася зовсім недавно — політик, який минулого року штурмував Генпрокуратуру, нібито має з’явитися у виборчому списку Партії регіонів.

Як з’ясувалося, Мороз не вважає екс–главу МВС втраченим для своєї партії багнетом. «Ну, я не скажу, що Цушко тікає, — зазначив лідер соціалістів. — У нас із ним була домовленість ще рік тому. І так само ми домовилися з керівництвом Партії регіонів: якщо «Регіони» ітимуть на вибори — щоб [узяли в список] деяких наших активістів, особливо тих, кого переслідують сьогодні й можуть переслідувати надалі, щоб страховка була наперед, щоб їх, умовно кажучи, не зачіпали».

До речі, й у власній «передвиборчій» книзі, презентованій на прес–конференції, Олександр Мороз фактично підтверджує «політичний діагноз» буцімто отруєного Василя Цушка, який після подій травня минулого року перебуває здебільшого за кордоном. Лікування Цушка за межами України, «враховуючи політичну ситуацію у нас, було і є виправданим, — вважає глава СПУ. — Думаю, він давно долікувався б у колі сім’ї, якби знав, що Україна — таки правова держава».

У цьому випадку йдеться не лише про моральність та політичну принциповість партії, що не втомлюється презентувати себе як «найморальніша» та «найідеологічніша», а й про відсутність елементарної логіки. Адже на згаданій прес–конференції у Полтаві, розмірковуючи про перспективи СПУ, її очільник наголосив: «На дострокових виборах, які, очевидно, відбудуться наприкінці лютого чи на початку березня, ми будемо мати такий невеликий плацдарм — фракцію у парламенті. А на наступних — скажімо, через каденцію — ми будемо мати солідну фракцію, десь на рівні 15—20 відсотків».

Якщо керівники СПУ так упевнені у здобутті «плацдармів» під куполом Верховної Ради своєю партією, то чому вони «розсовують» своїх активістів, які мають конфлікти із законом, по «чужих» виборчих списках? А якщо списки «регіоналів» їм насправді зовсім не чужі, то за кого Мороз і компанія «тримають» виборців?