НОВИНИ ПЛЮС

08.11.2008

«Велика сімка» у Президента

Віктор Ющенко зустрівся з послами країн «Великої сімки» та представником Єврокомісії. Основною темою розмови стали наслідки світової фінансової кризи для України та способи їх подолання. Президент запевнив, що ключові пріоритети національного розвитку держави у зв’язку з кризою не змінилися. Глава держави поінформував дипломатів про антикризові заходи, вжиті РНБО, парламентом та Нацбанком, і сказав, що «при будь–якому сценарії Україна впорається з викликами, які формуються сьогодні на валютному і фінансовому ринках». Українська сторона на дві третини опрацювала Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої стане створення зони вільної торгівлі, а також розраховує на прогрес у переговорах з Євросоюзом про поетапне скасування візового режиму для наших громадян. Віктор Ющенко також підтвердив курс на вступ до НАТО. «Я прошу передати лідерам ваших держав, керівникам урядів наше незмінне прагнення отримати в грудні цього року позитивне рішення, позитивний сигнал стосовно приєднання України до ПДЧ», — цитує главу держави його прес–служба.

МВФ контролюватиме витрати

Міжнародний валютний фонд може припинити виплату траншів у тому випадку, якщо Україна порушить зобов’язання, на яких брала кредит «стенд–бай». Про це в інтерв’ю «5–му каналу» заявив постійний представник МВФ в Україні Балаш Хорват. За його словами, головним чинником при ухваленні такого рішення буде розмір дефіциту бюджету. «Якщо витрати бюджету будуть великі — тоді уряд повинен знайти кошти з цих витрат, — вони повинні бути зменшені, і рівень дефіциту повинен бути зменшений», — пояснив Хорват. Контроль за використанням кредитних коштів здійснюватиме Національний банк України, а потім надаватиме відповідну інформацію МВФ.

Русофіли хочуть у суді відняти Крим в України

У Сімферополі позавчора відбулося перше засідання Окружного адміністративного суду за позовом «Народного фронту «Севастополь—Крим—Росія» у справі про скасування Конституції Криму 1998 року, що закріпила півострів у складі України. Як повідомляє агенція «Регнум», відповідачами у справі є кримський парламент і його спікер Анатолій Гриценко, від яких проросійська організація вимагає не тільки скасувати чинну Конституцію АРК, а й прийняти Декларацію про возз’єднання Криму з Росією на підставі результатів кримського референдуму 1991 року.