Бюджет — на переробку?

08.11.2008
Бюджет — на переробку?

Віктор Ющенко висловлює свою позицію на засіданні РНБО. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент Віктор Ющенко закликає уряд відкликати із Верховної Ради проект бюджету на 2009 рік. Старий фінансовий припис, за словами глави держави, більше не відповідає реаліям у зв’язку з фінансовою та економічною кризою. «Очевидно, бюджет, який засланий у парламент, не є предметом для обговорення. Ми повинні обговорювати інший бюджет», — сказав Ющенко вчора, виступаючи на засіданні Ради національної безпеки. Він звернувся до міністра фінансів Віктора Пинзеника з проханням розробити новий проект державного кошторису.

У вступному слові Віктор Ющенко відзначив перші позитивні зрушення, які відбулися в Україні на шляху подолання кризи. Після прийняття Верховною Радою антикризового пакету вдалося вирівняти ситуацію з ліквідністю банківської системи і курсом гривні. «Продумана позиція НБУ, демонстрація того, що ми здатні утримати курсову ситуацію під контролем, у стабільності, справили надзвичайно великий позитивний ефект на всіх учасників ринку — і на ділову частину, і на людей», — каже Ющенко. Він подякував Мінфіну, Мін­економіки, Нацбанку і банківській системі за те, що їм удалося сформувати спільну єдину точку зору «в рамках антикризових дій».

Водночас, цитує Президента його прес–служба, реалізованих кроків недостатньо, аби говорити про остаточні успіхи у подоланні кризових явищ. Ідеться про реальний сектор економіки, зокрема в таких чутливих для України сферах, як будівництво, гірничо–металургійний комплекс, аграрний сектор, автомобілебудування.

Глава держави наголосив на важливості розгортання роботи Стабілізаційного фонду. «Нам треба продемонструвати, що Стабілізаційний фонд держави почав наповнюватися, почали фінансуватися найбільш стратегічні програми прикладної економіки», — заявляє Ющенко. Окремо Президент наголосив на тому, що очікує від НБУ завершення роботи зі збільшення вдвічі ресурсів фонду гарантування вкладів. Президент навів позитивну новину: люди знову почали поповнювати депозитні рахунки в банках.

Серед рішень учорашнього Разбезу — визнати незадовільною роботу Кабміну щодо ліквідації наслідків повені на Західній Україні. Юлія Тимошенко критики не чула, бо на засідання не прийшла.