Справжній полковник

04.11.2008
Справжній полковник

У намет до Каддафі в Москві заходили не лише Медведєв з Путіним, а й Мірей Матьє. Хто завітає до нього в Києві? (Фото Рейтер.)

Муамар Каддафі — рідкісний гість. Не тільки у нас. Він скрізь рідкісний гість. Лівійський лідер, якого Захід десятиліттями звинувачував у підтримці терористів, а потім замирився з ним, бо у Каддафі є нафта, дуже багато нафти, і досі є «невиїзним». Лише минулоріч, перервавши тривале табу на виїзди на Захід, він зробив турне Європою, а нині подався на пострадянський простір: Москва, Мінськ, Київ.

Причина візитової «немобільності» — не лише суперечливе міжнародне реноме президента Лівійської Народної Джамахірії, якого поза очі називають диктатором, а й обережність самого Каддафі. Колись він ледь урятувався від замаху у власній резиденції, тож відтоді про всяк випадок мешкає у наметі, напозір — у звичайному армійському наметі, але насправді — у наметі «з усіма зручностями». Європейська преса ще називає це переносне житло бедуїнським шатром — так колоритніше звучить. Намет «змінний»: після завершення кожного візиту лівійці залишають цю «малу архітектурну форму» в дар даній країні.

Якщо він кудись і вирушає — то лише зі своїм наметом. І до Києва цей справжній полковник прибуває сьогодні зі своїм наметом. Намет як особлива відзнака, як «родима пляма» кожного його закордонного вояжу, створює певні труднощі для «глянцевих» служб протоколу у всьому світі. У секретаріаті Президента України, порадившись, вирішили «оселити» пана Каддафі з його бувалим у бувальцях наметом на території президентської резиденції, що на вулиці Липській,4. В апартаментах цього будинку ночували інші вибагливі VIP–гості України, наприклад, президент США Джордж Буш. До речі, й інші хлібосольні господарі, перед якими Каддафі відвідував Україну, теж пропонували лівійським секюріті розбити намет на галявинках президентських резиденцій. Так, у Москві, де очільник Лівії побував цими вихідними, він мешкав на території Кремля — намет розбили в Тайнинському парку Кремля, повідомляла «Лєнта.ру». А от у Мінську, де полковник Каддафі провів минулу ніч, шатро розкинули на території урядової резиденції «Заславль», що за 20 хвилин їзди від центру міста. Як передає власкор «УМ» у Білорусі Олексій Мінчонок, на цьому клаптику урядової землі запаяли всі каналізаційні люки — так зажадала служба безпеки Каддафі.

Цікаво, що в Києві охоронятимуть гостя жінки. Як розповів учора директор «Українсько–лівійського дому» Абубакер Ель–Нафар, «його дійсно охоронятимуть жінки–охоронці, і цим він хоче показати, як шанобливо арабські чоловіки ставляться до жінок».

Утім облишмо деталі. Про головне. У Київ Каддафі прибуває на запрошення Віктора Ющенка. Візит триватиме до 6 листопада. Це візит у відповідь на офіційні відвідини українським Президентом Лівії у квітні нинішнього року. Темами для переговорів називають співпрацю у нафтовидобутку, у галузі будівництва, туризму, сільського господарства. Крім переговорів з Президентом Ющенком, лівійський очільник зустрінеться із Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. Як повідомив учора заступник глави секретаріату Президента України Андрій Гончарук, планується обговорити поставки в Лівію трьох літаків Ан–74, йтиметься і про військово–технічне співробітництво. Зокрема, як зазначив пан Гончарук, можливі послуги українських фахівців у ремонті бронетанкової техніки та засобів ППО, гелікоптерів Мі–8, що є на озброєнні Лівії, тобто техніки або ще радянського зразка, або російської, створеної за її аналогами. А зброю Муамар Каддафі любить. Як розповів власкор «УМ», у Мінську, відвідуючи музей Великої Вітчизняної війни, лівійський лідер особливо розпитував екскурсовода про кулемет «Максим» і цікавився, до якої системи належить ця зброя.

Щодо київських мандрівок, то, як повідомляє прес–служба Президента, пану Каддафі програма перебування пропонує побувати у такому самому музеї. Також він покладе квіти до пам’ятного знака жертвам Голодомору.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>