Війна триває. Тепер — пропагандистська

16.09.2008
Війна триває. Тепер — пропагандистська

Сергій Лавров із лідером Південної Осетії Едуардом Кокойти. (Фото Рейтер.)

Учора до Цхінвалі прибув глава МЗС Росії Сергій Лавров, який мав на меті оформити встановлення дипломатичних відносин між РФ та Південною Осетією. Цей візит сам по собі мав би виглядати як демонстрація Росією сили у стосунках із Грузією та рештою цивілізованого світу, який не визнав незалежності Південної Осетії та Абхазії. Однак пан Лавров вирішив підлити олії у вогонь і зробити низку резонансних антигрузинських заяв. Зокрема, як передає ІТАР–ТАКС, Росію не влаштовує інтерпретація Грузією її зобов’язань, що стосуються виконання угод про незастосування сили щодо Цхінвалі і Сухумі, лише за умови визнання всіма Південної Осетії й Абхазії як частин Грузії.

«Це прямий відхід від домовленостей, які узгодив президент Франції Ніколя Саркозі від імені всього Євросоюзу, і така інтерпретація нас не влаштовує», — заявив міністр закордонних справ Росії. Якщо перекласти мову дипломатів загальнозрозумілою мовою, Лавров має на увазі, що позиція Росії така: план урегулювання «від Саркозі» буде виконуватися лише тоді, коли світ визнає незалежність Південної Осетії та Абхазії, маріонеткових прокремлівських режимів.

 

Більше піару, менше формальностей

Попри все, Росія все ж не радикалізує встановлення дипвідносин із самопроголошеними «екс–грузинськими» республіками. «Ми поговоримо сьогодні про обмін посольствами і найближчим часом підпишемо угоду про дружбу й співробітництво», — сказав Сергій Лавров, хоча попередньо йшлося про можливість не тільки «поговорити», а й уже зараз оформити стосунки між РФ та Південною Осетією й Абхазією.

Лавров зазначив, що «радий перебувати у Південній Осетії, хоча те, що ми тут, радості не додає». «Ми маємо зробити все, аби люди (в Південній Осетії) почувалися безпечно, — озвучив він публічну позицію Кремля, — маємо забезпечити соціально–економічні та інші права південноосетинського народу».

Коментуючи побачене у Цхінвалі, Лавров сказав: «Те, що я побачив тут, просто вражає. Я знав, що Цхінвал зруйнований, і жоден будинок не залишився цілим. Але коли ти бачиш сам, це справляє сильне враження». Хоча насправді в Цхінвалі зруйновано далеко не всі будинки.

Виходячи, згадай Україну

Переслідуючи пропагандистські цілі, пан Лавров у своїх заявах зачіпає також і Україну. За його словами, офіційний Київ «безсоромно використовує російсько–грузинський конфлікт у власних інтересах, аби дотримуватися неправильного політичного курсу, який нехтує найпростіші демократичні процедури і штовхає Україну до НАТО».

«Україна відповідальна за цю трагедію, бо постачала грузинській армії важку артилерію», — цитує Лаврова сайт Newsru.com.

Водночас учора російські ЗМІ поширили повідомлення про виведення солдатів РФ та бронетехніки з лінії Поті—Сенакі «відповідно до гарантій з боку Євросоюзу про незастосування сили грузинською стороною».

 

А ЧИ БУВ ПРИВІД?
Неадекватна інтервенція

Уся пропагандистська політика Росії щодо ситуації навколо Грузії та дій офіційного Тбілісі базується на твердженні, нібито російські збройні сили було введено на територію суверенної Грузії вже після того й у відповідь на те, як Саакашвілі вирішив силовим шляхом повернути під контроль Тбілісі Південну Осетію. Але останнім часом з’явилося багато свідчень того, що насправді російські війська пройшли через Рокську ущелину, яка розділяє РФ та Південну Осетію, не 8–го, а ще 7 серпня, тобто за день до початку наступальної операції грузинських військ. Про це, зокрема, писала пермська преса (розповідаючи про долю солдатів–строковиків із Пермі, яких завчасно перекинули в Грузію). Зрештою, 11 вересня в газеті «Красная звєзда», що є головним ЗМІ російської армії, вийшло інтерв’ю капітана Дениса Сидристого. Учасник бойових подій на Кавказі розповів, що справді, 58–ма російська армія увійшла в Південну Осетію ще до обстрілу Цхінвалі, видалене із сайту друкованого видання Міноборони Росії «Красная звєзда».

«Ми були на планових навчаннях. Нижній Зарамах – це природний заповідник Північної Осетії (територія РФ. – Авт.). Там стояли табором, але 7 серпня надійшла команда висуватися до Цхінвала. Підняли нас за тривогою — і на марш. Прибули, розташувалися, а потім уже, 8 серпня, там вибухнуло з такою силою, що багато хто навіть розгубився», — свідчить російський капітан. Він констатує: «Всі розуміли, що грузини щось готують, але важко навіть уявити те, що ми побачили. Відразу після півночі почався масований обстріл міста і позицій миротворців».

Хай там як, а виходить, що російська армія увійшла в чужу країну ще до початку цього обстрілу.

Отож, зрозумівши, що пропагандистська машина дала маху, матеріал з одкровеннями Дениса Сидристого невдовзі зазнав правок щодо часових показників, а затим узагалі зник з інтернет–сайту «Красной звєзди». Хоча його встигли передрукувати деякі інші видання.

 

Є ТАКІ ДАНІ
ЧФ втратив біля Грузії вісім життів?

Чорноморський флот Росії під час бойової операції в берегів Кавказу втратив убитими вісьмох військовослужбовців. Про це заявив керівник телерадіоцентра «Бриз» ВМС України Мирослав Мамчак в інтерв’ю київському журналу «Фокус». За словами, російські моряки загинули під час морського бою з катерами ВМС Грузії 9 серпня, а їхні тіла доставили до Севастополя малим ракетним кораблем «Міраж».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>