Льодовий період

10.09.2008
Льодовий період

У матчі відкриття на ковзанці «Лідер» зіграли «Сокіл» і «Донбас». (Фото автора.)

Державну цільову програму «Хокей України» Кабінет Міністрів України прийняв ще в 2007 році. Вона передбачає будівництво льодових майданчиків майже в кожному регіоні країни. Чотири ковзанки — у Калуші, Донецьку, Харкові й Херсоні — мали ввести в дію ще минулого року, але будівництво затрималося. Нарешті позавчора перша ластівка проекту втілилася в життя у столиці Донбасу.

Менше ніж за рік на місці пустиря в одному з житлових районів Донецька будівельники за сприяння місцевої влади, Федерації хокею України й Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту звели нову спортивну споруду зі штучним льодом. Арена невипадково отримала назву «Лідер», адже вже незабаром слідом за нею почнуть з’являтися нові ковзанки в інших містах. Херсон, Калуш і Харків сподіваються побачити їх уже в цьому році. Ще близько десяти льодових майданчиків мають відкрити свої двері в 2009 році.

Поки що ж у Донецьку урочисто перерізали стрічку перед входом до нового палацу міський голова Олександр Лук’янченко, голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк та президент ФХУ Анатолій Брезвін. Вони висловили сподівання, що «саме на цій ковзанці в майбутньому виростуть справжні переможці, які принесуть до скарбнички збірної України не одну медаль зимових Олімпійських ігор». На базі «Лідера» вже створені дитячо–юнацькі секції з хокею та фігурного катання. Свою роботу вони розпочнуть у жовтні.

У подарунок від ФХУ керівники міста отримали хокейні ключки й зробили ними перші символічні кидки на новій арені. Під дахом ковзанки повісили величезні светри видатних українських хокеїстів: Христича, Шундрова, Ширяєва, Степанищева, Завальнюка, Шахрайчука, Климентьєва, Житника й Твердовського. Щоправда, останній виступає за збірну Росії, але шлях у великий хокей почав саме в Донецьку.

Завершилася урочиста церемонія відкриття товариським матчем між другою командою київського «Сокола» й місцевим клубом «Донбас». Стежити за грою з трибун могли лише 500 глядачів, хоча за попереднім проектом місць для вболівальників мало бути в п’ять разів більше. Основний час зустрічі закінчився з рахунком 3:3, а перемогу в серії булітів, на радість господарям, здобули донеччани.

Олександр ПРИХОДЬКО