Худоба з–за океану

21.08.2008

Експерти стверджують: через нерентабельність тваринницької галузі сільгоспвиробники змушені вирізати худобу, а у кращому разі — переходити до вирощування домашньої птиці. До такої ситуації призвела повна неготовність українських селян до конкуренції зі світовими виробниками після відкриття національних ринків — вступу в СОТ. «Держава за всі роки не впровадила жодної дієвої реформи в агропромисловому комплексі», — стверджує «УМ» експерт Центру ім. Разумкова Костянтин Кузнєцов.

Уряд ухвалив рішення про підтримку національного тваринництва. Згідно з рішенням, планується затвердити програму розвитку галузі до 2015 року. Вже зараз Кабмін рекомендуватиме для зведення об’єктів інфраструктури тваринницької галузі першочергово виділити земельні ділянки. Розглядається і можливість пільгового оподаткування для підприємств, які імпортують технічне устаткування та іншу техніку для розвитку тваринництва. В уряді мають намір запровадити податкові векселі щодо сплати ПДВ з терміном погашення до 720 календарних днів. Окрім цього, збільшити поголів’я тварин планується за рахунок ввезення молодняку із Латинської Америки.

Також на засіданні уряду прийнято рішення про проведення аналізу українського ринку м’ясопродуктів, порівняння його з європейськими ринками. «Вся країна має знати: якщо стоїть висока ціна на м’ясо, то хто на цьому «наварює», а хто, я маю на увазі сільгоспвиробників, навіть не компенсує собівартість», — заявила Прем’єр Юлія Тимошенко.

Утім кроки, до яких вдаються державні чиновники для порятунку галузі, виглядають запізнілими, хоча необхідність підтримки тваринників незапереч­на, констатують експерти. Нині через нестачу сировини вже з’являються повідомлення про закриття м’ясопереробних підприємств на Закарпатті й у Львівській області. Держкомстат України оприлюднив невтішну статистику: виробництво яловичини в січні–липні поточного року скоротилося на 21 відсоток, свинини — більш ніж на 46%. Натомість зростає кількість виробленого м’яса домашньої птиці.