Ласкаво просимо, генацвале!

14.08.2008

Наразі вітчизняне Міністерство внутрішніх справ не має інформації про масовий потік до України біженців з кавказького регіону у зв’язку з військовими подіями в Грузії. Хоча на Богомольця, 10 і не заперечують, що поодинокі випадки виїзду кавказців на Україну з охоплених війною територій уже є.

«Якщо потік біженців з Кавказу збільшиться, МВС спільно з іншими міністерствами і відомствами готове до їх прийняття і розташування, — каже заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов. — Поки що ми не маємо будь–яких відомостей про те, що до України вже такі великі потоки біженців прибувають із регіону, де відбуваються воєнні дії. Але ми будемо діяти відповідно до штатної ситуації».

Пан Мармазов каже, що днями разом із заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Борисом Зайчуком вони домовились створити робочу аналітичну групу, яка проводитиме моніторинг ситуації і до якої увійшли представники Державного департаменту міграційної служби МВС. Стосовно того, чи готова Україна прийняти і належним чином розмістити біженців, які можуть хлинути з Кавказу, пан Мармазов зазначає: «Не говоритиму міфічні речі, що у нас безмежні ресурси, аби розв’язати всі проблеми з біженцями, але цих ресурсів достатньо».

Натомість заступник керівника Департаменту державної міграційної служби МВС Андрій Теслюк додає, що «якщо до України прибуватимуть громадяни з кавказького регіону й проситимуть надати їм статус біженця, то для вирішення таких питань в Україні діють три спеціальні пункти в Одеській, Львівській і Закарпатській областях». За його словами, якщо цих пунктів виявиться замало, служба відкриє інші аналогічні установи.

До зустрічі з біженцями готується і столична міліція. Начальник Головного управління МВС у Києві Віталій Ярема днями заявив, що столична міліція готова забезпечити правопорядок у разі можливого збільшення кількості мігрантів із Кавказу через події в Південній Осетії.

«Питання міграції громадян із Кавказу сьогодні дійсно хвилює правоохоронні органи, оскільки велика кількість осіб із Кавказу приїздить до України і, на превеликий жаль, вчиняє злочини, — каже генерал Ярема. — Тому нас не хвилює їхня кількість, а хвилює більше, з якими намірами ці люди до нас приїдуть. Ми завжди раді гостям, у нас немає питань, пов’язаних із ксенофобією, але якщо ці люди приїздять вчиняти злочини, то ми, звичайно, будемо документувати і затримувати їх для притягнення до відповідальності».

За словами пана Яреми, останнім часом найбільшою проблемою для Києва стали правопорушення з боку саме громадян Грузії. Мовляв, це в певній мірі пов’язано з історичним фактором, коли за часів СРСР в Україні осіло чимало грузинських злодіїв у законі. За словами генерала, один із злодіїв у законі на прізвисько «Антимос» сьогодні перебуває в Одесі, але, за оперативною інформацією, розповсюджує свою діяльність і на столицю. Але киянам хвилюватися не слід, адже Віталій Ярема запевняє, що відомі кавказькі злочинні угруповання в Україні вже опрацьовані УБОЗом і найближчим часом будуть знешкоджені.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>