Поки китайці беруть «своє»,

14.08.2008
Поки китайці беруть «своє»,

Плавець Майкл Фелпс — найуспішніший «олімпіонік» сучасності.

Організатори олімпійських змагань у Пекіні вирішили внести різноманітність у буденну роботу акредитованих на Іграх журналістів і поставили позавчора поруч із головним прес–центром Олімпіади зразково вичищений бронетранспортер. Звісно, акули пера й мікрофона одразу клюнули на цю вудку й розтрубили про військову техніку на весь світ. Навряд чи китайці серйозно занепокоїлися можливістю терористичної атаки на прес–центр, але наряди охоронців таки суттєво посилили. Тим часом так само, як і вояки, спортсмени Піднебесної зміцнюють свою зверхність у командному заліку медалей.

Поки що розклад змагань дозволяє китайцям залишати далеко позаду основних конкурентів за загальну перемогу на Олімпіаді — американців і росіян. Передусім атлети КНР ударно працюють у «своїх» видах — «маленьких» категоріях важкої атлетики, де здобули вже п’ять нагород найвищого ґатунку, і стрибках у воду (три «золота»).

Американці «своє» беруть насамперед у плаванні — тут неперевершений Майкл Фелпс учора вчетверте на Іграх–2008 зійшов на найвищу сходинку п’єдесталу, а інші його партнери по збірній — ще тричі. 23–річний кремезний хлопчина з Балтімора не обійшовся без світового рекорду й на дистанції 200 м дельфіном. Ставши за дві Олімпіади вже десятиразовим олімпійським чемпіоном, Фелпс перевершив досягнення української гімнастки Лариси Латиніної, фінського бігуна Пааво Нурмі і своїх співвітчизників — плавця Майка Спіца та легкоатлета Карла Льюїса, котрі мають по дев’ять золотих олімпійських медалей. Нагадаємо, що загалом Майкл планує виграти в Пекіні вісім нагород найвищої проби, тобто півсправи він уже зробив і «збоїв» у графіку наразі не припустився.

На водних доріжках суперсучасного Національного водного центру всі чотири свої «золота» отримала команда Австралії. Натомість росіяни лише позавчора увійшли до десятки кращих збірних Ігор–2008, здобувши дві перемоги в класичній боротьбі. І тепер, як і представники США, намагатимуться наздогнати китайців у легкій атлетиці, де очікують на вдалі виступи своїх олімпійців. Перші старти «королева спорту» проведе вже завтра.