Суцільне «забронзовіння»

14.08.2008
Суцільне «забронзовіння»

Наталія Давидова з Чернігова з сумою 250 кг лише трохи не дотягнулася до «срібла». (Фото Рейтер.)

«Пристріт знято» — з полегшенням подумали українські олімпійці у вівторок після того, як дзюдоїст Роман Гонтюк приніс першу нагороду до загальнокомандної скарбнички. І вже наступного дня, вчора, долучили ще три медалі. Всі — бронзові. Але, сподіватимемося, це тільки початок...

 

Почин підтримали вже зранку

Учора зранку найбільш реальний шанс на медаль мали наші стрибуни у воду. Делегати Миколаєва — 20–річний чемпіон Європи Ілля Кваша й 21–річний Олексій Пригоров — змагалися в синхронних стрибках із триметрового трампліна. Більш відома у світі пара Лисенко/Захаров не пройшла національний відбір, і тренери збірної віддали путівку до Пекіна новачкам. Ніхто з іноземних фахівців не розглядав шанси молодих українців усерйоз. Водночас в інтерв’ю «УМ» за день до відльоту на Олімпіаду головний тренер нашої збірної Тамара Токмачова саме цій парі віддавала роль джокера. І наче у воду дивилася! Навіть дещо консервативне ставлення суддів до маловідомих спортсменів з України не завадило Кваші й Пригорову піднятися на п’єдестал.

Спочатку хлопці дещо хвилювалися. Після перших двох стрибків у фіналі вони посідали восьме, останнє, місце, а після трьох виходів на трамплін — сьоме. Але потім чудово виконали ще дві спроби й злетіли спершу на четвертий, а потім — і на другий рядок протоколу!

Шостий стрибок у виконанні Кваші й Пригорова вийшов не ідеальним, хоча й непоганим, тому росіянам (досвідченому Дмитру Саутіну й молодому Юрію Кунакову) вдалося потіснити українців на третє місце. Хай там як, а бронзова медаль — це видатний успіх для молодих спортсменів.

Коли Тамара Токмачова давала вчора експрес–коментар для «УМ», вона одночасно приймала вітання від переможців змагань — китайців, і цілувала своїх підопічних. Тренер розповіла, що в обов’язковій програмі забагато помилявся Пригоров, це й зумовило відставання від лідерів. Але в довільних стрибках українці виступили на «відмінно», поступившись у цій частині програми лише законодавцям «трамплінної» моди — господарям Олімпіади. Саме акцент на складості дозволив Іллі та Олексію зійти на п’єдестал.

Також пані Тамара відзначила надмірне хвилювання, що охопило багатьох учасників. Унаслідок цього «підвалювали» стрибки всі спортсмени, але психологічна стійкість Кваші й Пригорова у вирішальні миті дозволила їм стати третіми на планеті.

Штангу підняли, боротьбу вибороли

Бронзові успіхи дзюдоїста Гонтюка й стрибунів у воду Кваші й Пригорова вчора ж удень підтримала 23–річна важкоатлетка Наталія Давидова. У ваговій категорії до 69 кг представниця Чернігівщини поступилася росіянці й китаянці, проте дала впевнену відповідь на зазіхання на третє місце спортсменок із Колумбії та Єгипту (в сумі — на 10 і 12 кг відповідно). До речі, до «срібної» Оксани Сливенко з Росії нашій Давидовій забракло лише п’ять кілограмів.

Святкували ми вчора й успіх у класичній боротьбі. Чемпіон Європи Армен Варданян у 1/8 фіналу категорії до 66 кг переміг азербайджанця Мансурова (3:0), але в чвертьфіналі програв ще одному представникові пострадянського простору — Бегалієву з Киргизії (1:3). У втішній сутичці представник Запоріжжя здолав американця Джейкера (5:3). У сутичці за бронзову медаль Варданян боровся з чемпіоном світу 2005 року, бронзовим призером 2007 року Ніколаєм Герговим із Болгарії й таки переміг — 3:1. Є третя «бронза» за день і загалом четверта українська медаль на Олімпіаді!

А от чемпіон світу–2006 Во­лодимир Шацьких осоро­мився. Дніпропетровець програв перший же двобій — вірменину Юльфалакяну (1:3).

Не змогли дістатися вчора «медальних» поєдинків дзюдоїсти Валентин Греков із Дніпропетровська (90 кг) і чернігівка Наталія Смаль (70 кг).

Поодинці в тенісі зась

Як і прогнозувалося, українські тенісистки–«одиночниці» не змогли далеко просунутися турнірною сіткою. Остання наша представниця в цьому розряді, Марія Коритцева, не подолала труднощів напруженого вівторка. Ледь перемігши ізраїльтянку Обцилер, киянка змушена була виходити на другий матч дня. Схоже, на чешку Люцію Шафаржову у 23–річної Коритцевої просто не вистачило сил — 5:2, 1:6, 5:7.

Узяти своє наші дівчата намагатимуться в парах. Першими в бій вступили Олена й Катерина Бондаренко, посіяні на змаганнях під шостим номером. У стартовій зустрічі дівчата не мали гідного спротиву з боку полячок Агнешки Радванської й Марти Домаховської — 6:3, 6:2. Учора надвечір сестри в другому раунді (1/8 фіналу) протистояли білорускам Ользі Говорцовій і Дар’ї Кустовій і знову впевнено перемогли — 6:1, 6:3.

Також учора нарешті зіграли двічі перенесений через негоду матч першого кола Коритцева й Перебийніс. Суперницями українок був четвертий дует «посіву» — іспанки Медіна–Гаррігес і Руано–Паскуаль. Підсумок — прогнозована поразка наших співвітчизинць — 3:6, 4:6.

Розчарувань вистачає

Учора зранку в індивідуальних змаганнях фехтувальників виступила остання з восьми представників України — львівська шпажистка Яна Шемякіна. Чемпіонка Європи 2005 року відверто розчарувала, програвши першу ж сутичку Джессіці Хіменес–Луна з Панами (13:15). Тепер усі наші сподівання у фехтуванні переносяться на команди — шаблісток і шпажистів.

Знову не порадувала олімпійська чемпіонка Афін–2004 Олена Костевич. У вчорашній кваліфікації в стрільбі з пістолета з 25 метрів вона показала лише 25–й результат, залишившись далеко за межею фіналістів.

По–різному почали індивідуальні змагання українські лучники. Зранку харків’янин Віктор Рубан в 1/32 фіналу легко впорався з єгиптянином Юссефом (111:96), а в 1/16 — з австралійцем Нараєм (115:105). Інший слобожанець, Олександр Сердюк, спершу відправив на трибуни німця Піпера (107:105), але в другому раунді поступився полякові Добровольському. Після 12 основних пострілів обидва спортсмени набрали по 111 очок, а в перестрілці Сердюк занервував і поцілив у вісімку, тоді як його суперник — у дев’ятку.

Не так успішно, як могли, позмагалися в «розділці» наші велогонщики — миколаєвець Андрій Гривко й донеччанин Денис Костюк. Хоча, треба визнати, конкурентами в них були професіонали високого рівня.

Зате в боксі є привід для певної втіхи. З упевненої перемоги почав ходу олімпійським турніром Олександр Усик. У вазі до 91 кг кримчанин просто «роздовбав» китайця Юшана Ніїаті — 23:4 за очками. Певно, Усикові дуже хотілося помститися за несправедливу поразку свого партнера по збірній Ключка іншому представникові Піднебесної.

 

СУДДЮ — НА МИЛО!
Протестуй, не протестуй...

Позавчора ввечері, крім суто спортивних справ, українська команда займалася й паперовими. Тренери збірної з боксу подали протест на результат понеділкового двобою миколаївця Олександра Ключка з китайцем Ху Кінгом. Судді подарували перемогу господареві з перевагою в два удари, хоча наш боксер турбував претендента на «золото» не менше, ніж той його. Крім того, рефері робив Ху багато попереджень за заборонені прийоми ведення бою. Тож головний тренер збірної України Дмитро Сосновський вважає, що судді мали двічі покарати Ху Кінга, додавши чотири очки в залік Ключка.

Апеляційний комітет Між­народної федерації любительського боксу (АІБА), розглянувши скаргу «синьо–жовтих», залишив підсумок бою незмінним. Хоча при швидкому реагуванні можна було якщо не зарахувати перемогу українцеві, то провести повторну дуель. Адже другий раунд у категорії до 75 кг ще не відбувся.

Водночас АІБА визнала, що суддя бою помилявся, й дискваліфікувала його до кінця турніру. Але Сашку це вже нічим не допоможе.

Тренер Сосновський гадає, що таким «утішним» кроком чиновники зробили жест у бік Сергія Бубки, аби не надто дратувати впливового в олімпійському русі президента НОК України.