Піднесені «Новою хвилею»

29.07.2008
Піднесені «Новою хвилею»

Дует Georgia.

Учора в Юрмалі завершився один із найпопулярніших пісенних фестивалів Європи «Нова хвиля». Бліц–підсумки події наступні: переможці, грузинський дует Georgia, приймають вітання та занотовують пропозиції на майбутнє, переможені шукають прорахунки свого штурму Юрмали, глядачі ж і досі перебувають під впливом шаленої зіркової енергетики, яка протягом чотирьох днів лилася зі сцени концертного залу «Дзінтарі». Що й казати, цьогорічна «Нова хвиля» за кількістю зірок дасть фору всім разом узятим фестивалям, «прописаним» на теренах СНД. Учора на фінальному гала–концерті виступали оперна діва Монтсеррат Кабальє, Аль Джеро, Робін Гібб, Алла Пугачова, Валерій Меладзе, Микола Басков, Лариса Доліна, Крістіна Орбакайте, Валерія, Лайма Вайкуле... По–справжньому зірковим видався творчий вечір Ігоря Ніколаєва, пісні якого виконували і дві представниці української естради — Таїсія Повалій та Камалія. Але тепер усі ці та інші виконавці першого ешелону мають потіснитися — їхнього полку прибуло. Новоспечені переможці «Нової хвилі–2008» цілком заслуговують на те, щоб конкурувати з такими зубрами жанру.

Перед останнім, третім, туром конкурсу стовідсотковою фавориткою змагань називали Іріс (Ірина Розельфельд), одеситку, яка в Юрмалі представляла Росію. Дев’ятнадцятирічна співачка гартувалася в різноманітних конкурсах ледь не з пелюшок: «Чорноморські ігри», «Нью–Йорк, Тель–Авів, Київ», Фестиваль гумору та естрадного мистецтва тощо. А тому після другого туру, в якому Іріс виконала пісню Лайми Вайкуле «Легкой джазовой походкой», вийшовши на сцену в образі «училки», і очолила рейтинг конкурсантів, здавалося, що до остаточної перемоги підопічної Олега Чорного залишився один крок, тобто один вихід на сцену. Але третій тур вніс суттєві корективи до списку переможців конкурсу — на фініші Іріс обійшов дует із Грузії Georgia (співаки Маріам та Раті, які в рідному Тбілісі є дуже популярними ). Можливо, Ірину дещо втішить той факт, що грузинам вона поступилася лише двома очками: Georgia отримали 352 бали, Іріс — 350. Третім став італієць Алессандро Рісторі. Переможець конкурсу отримав 50 тис. доларів, «срібний» та «бронзовий» призери — по 30 та 20 тис., відповідно.

На жаль, українські артисти на «Новій хвилі» виступили, м’яко кажучи, досить скромно. Тріо «Закльопки» в підсумковому рейтингу опинилося на шостому місці. (Хоча, за великим рахунком, для дівчат із Кривого Рогу, які не мають продюсера, до Юрмали потрапили лише завдяки власній самобутності та цілеспрямованості, такий результат є непоганим). А ось Міка Ньютон із 314 балами лише 12–та. Навряд чи підопічна Юрія Фальоси впише цей результат до списку своїх творчих успіхів...