Для іракців Пекін закрили на заМОК

26.07.2008

Міжнародний олімпійський комітет своїм рішенням відсторонив іракську делегацію від участі в Олімпійських іграх у Пекіні. Як повідомляє канал «Євроньюз», заборона поширюється на всіх сімох членів олімпійської збірної Іраку: двох веслувальників, двох спринтерів, лучника, штангіста та дзюдоїста.

Щодо олімпійської збірної Іраку вже діяла тимчасова заборона, яка була запроваджена після того, як влада цієї країни замінила членів Національного олімпійського комітету своїми ставлениками. Речник уряду пояснив це тим, що попередні члени НОК, які були обрані в 2004 році у відповідності до положень олімпійського руху, не впоралися зі своїми обов’язками і занурилися в корупцію. Два роки тому вони разом із головою комітету Ахмадом Самаррою були викрадені в центрі Багдада під час наради. Відтоді про їхню долю нічого не відомо.

Олімпійська хартія вимагає, щоб усі націо­нальні комітети були вільні від будь–яких політичних впливів. Ви­ходячи з порушення цієї норми, Міжнародний олім­пійський комітет вва­жає неможливим участь іракської делегації на Пекінській олімпіаді, яка стартує 8 серпня.