Віктор Ющенко: Думаю, Жванія причетний до мого отруєння

25.07.2008
Віктор Ющенко: Думаю, Жванія причетний до мого отруєння

(Михайла МАРКІВА.)

Від чергової підсумкової прес–конференції Президента, яку глава держави вже традиційно в літню пору проводив на зеленому подвір’ї свого секретаріату, мало хто чекав особливих сенсацій. Зовнішня та внутрішня політика, відзначення 1020–річчя Хрещення Русі — теми «важливі й актуальні», але більш–менш прогнозовані.

Але сенсація була. Навіть одразу дві: Віктор Ющенко вперше визнав, що підозрює свого кума в причетності до його отруєння, і відкинув усі сумніви щодо намірів Юлії Тимошенко балотуватися на наступних президентських виборах.

 

Про Жванію

«Думаю, так». Такою була відповідь Президента на запитання, чи причетний хрещений батько його сина Тарасика, народний депутат Давид Жванія до отруєння Віктора Ющенка. При цьому глава держави зазначив, що відповідає «у м’якій формі, щоб зберегти рівновагу перед законом, слідчими органами, чесними людьми».

Про Тимошенко

«Переконаний: так». Це вже реакція Ющенка на запитання, чи братиме, на його думку, Юлія Тимошенко участь у наступних президентських виборах, незважаючи на постійні запевнення Прем’єр–міністра в намірах підтримати кандидатуру чинного Президента.

Про стосунки з Кабміном

Напружені взаємини президентського секрета­ріату з Кабінетом Міністрів В.Ю. пояснив зокрема небажанням «іншої сторони коаліції» виконувати коаліційну угоду. Мовляв, домовилися після обрання нового парламенту спершу проголосувати 12 важливих для держави законів — а тут надходить прохання про компроміс: спершу призначення Прем’єра, а тоді вже закони. Президент погодився і, як він учора розповів журналістам, навіть забезпечив успішне голосування з цього питання. «Якби не моє втручання за 15 хвилин до цього голосування, ми б не мали такого результату, з яким сьогодні живемо», — наголосив Ющенко.

Потім — знову прохання трохи змінити коаліційну угоду і спершу призначити уряд, далі — бюджет... «Скажіть, чому невиконані тільки ті позиції, які стосуються тільки однієї сторони? Як можна вести діалог? — риторично поцікавився В.Ю. І наголосив: — Політика уряду і політика Президента повинні бути синхронними. Цю політику повинна поділяти коаліція і забезпечувати її реалізацію».

За словами Президента, його «мало цікавлять дебати щодо 2010 року». «Я ні з ким на компроміси не піду. Я не буду просити під столом преференцій. Ніяких публічних і не публічних угод не буду підписувати. Давайте відмовимось від авантюр!» — закликав глава держави.

Про бюджет на 2008 рік

Президент наполягатиме на тому, щоб зміни до Держбюджету на 2008 рік передбачали спрямування двох третин доходів на економіку розвитку. «Нам треба політику споживання, яка активно проводиться з початку цього року, замінити на політику розвитку, політику майбутнього», — наголосив В.Ю. Водночас він зауважив, що близько десяти мільярдів із передбачених 30 мають бути спрямовані в соціальну сферу, зокрема, на компенсацію населенню інфляції в 15,6 відсотка. «Перше, що повинні зробити уряд і парламент — це ухвалити всі компенсуючі програми соціального порядку, починаючи від прожиткового мінімуму. Це наш політичний обов’язок. Це не демагогія, це відповідь на запитання, що трапилось у першій половині 2008 року», — додав глава дер­жави, нагадавши, що за прогнозами інфляція мала скласти 9,6 відсотка на рік.

Також Президент зазначив, що не підпише змін до бюджету, в якому не буде передбачено на розвиток армії 1 мільярд гривень. «Це той мінімум, який дозволяє сьогодні започаткувати діалог про перспективи розбудови українського війська».

За словами Ющенка, йдеться не лише про оборонну місію, а й про 470 заводів, які працюють на цей контракт. А отже, фактично про інвестиції в їх розвиток.

Про перспективу асоційованого членства в Євросоюзі

22 липня у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС, на якому обговорювалося й українське питання. Як розповів Ющенко, керівництво Фран­ції, яка виступила з ініціативою надати Україні асоційоване членство в Євросоюзі, отримало попередню політичну підтримку інших держав–членів ЄС .«Україна готова перейти на новий рівень відносин з Європейським Союзом — більш якісних та динамічних, оскільки наше співробітництво у багатьох сферах уже давно виходить за рамки просто «сусідства», — повідомив Президент. — Ми зацікавлені в асоційованому членстві та економічній інтеграції, що дає нам перспективу на розвиток наших відносин».

Глава держави зауважив, що сьогодні Україна веде «надзвичайно інтенсивну» політику діалогу з Євросоюзом. Під час 12–го саміту «Україна — ЄС», який пройде 9 вересня у французькому місті Евіан, планується ухвалення другого спільного звіту про прогрес у переговорах та спільного заключного документа за результатами саміту. Як безперечний позитив Президент відзначив згоду Євросоюзу на включення в назву угоди терміна «асоціація». Також від членів ЄС «знайдено згоду» на початок діалогу про надання громадянам України безвізового режиму для в’їзду до країн Європейського Союзу.

Про ціну на російський газ

Президент висловив сподівання, що протягом місяця Україні з Росією вдасться зафіксувати ціну, домовитися про перспективи поставок російського чи середньоазіатського газу на наступний рік і вирішити питання щодо об’ємів транзиту. При цьому глава держави відмовився коментувати «сказані всує репліки про те, якою буде ціна середньоазіатського газу на лінії російсько–українського кордону» (нагадаємо, раніше голова «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що ціна газу в Україні може бути більшою за 400 доларів»).

На запитання про те, чи підніматиме Україна ціни на транзит російського газу своєю територією, В.Ю. зазначив: «Питання ціни українського транзиту може виникнути тільки за однієї умови — коли в нас буде формула ціни на газ. Поки ціна на газ буде формуватися політично, розмови про зміни тарифів транзиту російського або іншого газу українською територією є безпідставними». За словами Президента, «Україна, як і інші споживачі російського газу, на формульний підхід переходить з 2011 року».

Про відзначення 1020–річчя Хрещення Русі

Візит до України Вселенського патріарха Варфоломія І «започатковує ті фундаментальні процеси щодо консолідації українського православ’я, які повинні нас привести до єдиної помісної церкви», наголосив Президент. На думку глави держави, сьогодні для розквіту України найбільш потрібне церковне порозуміння. «Українська влада ніколи не втручатиметься у справи церкви», — запевнив Ющенко, водночас наголосивши, що завданням держави є «створити належні умови для вільного і безперешкодного розвитку релігій та конфесій». «Я всіляко сприятиму і робитиму все, що залежить від світської влади, щоб привести Україну до церковного порозуміння, вивести з церковної, міжконфесійної кризи. Створення в Україні єдиної помісної церкви — це моя мрія».

 

СПРАВА ПРО ОТРУЄННЯ
Генпрокуратура працює і теж скаржиться на Жванію

Генеральна прокуратура заявляє про те, що народний депутат Давид Жванія намагається перешкодити проведенню розслідування у справі про отруєння Віктора Ющенка. Про це йдеться в заяві, поширеній від імені прес–служби ГПУ. Зокрема, прокуратура говорить про «прояв відвертої неповаги до правосуддя та законів держави» і вбачає в поведінці представника «Народної самооборони» спроби будь–яким чином перешкодити розслідуванню кримінальної справи. Ідеться про те, що позавчора Жванія достроково пішов із допиту в ГПУ.

Генпрокуратура скаржиться: пан Жванія хоча й заявляє у ЗМІ про відсутність факту отруєння Президента, однак систематично ухиляється від надання свідчень із цього приводу та аргументації своєї позиції під час проведення слідчих дій.

«Прес–служба Генеральної прокуратури України уповноважена запевнити громадськість, що провокаційні дії народного депутата України Жванії не зможуть завадити слідчій групі Генпрокуратури у встановленні об’єктивної істини у справі», йдеться в заяві.

ГПУ звітує, що зараз на причетність до отруєння лідера «Нашої України» у 2004 році перевіряється група осіб. Зібрані докази дозволяють робити висновки про їх можливу участь у злочині. «Після отримання достатньої доказової бази вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», — повідомляє проруратура.

 

ОЦІНКА

Глава МВС, лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко вчора так висловився на сайті свого руху:

— Отруєння [Президента] — єдина справа, про яку я нічого не хочу знати ні від Жванії, ні від Ющенка до її офіційного завершення Генеральною прокуратурою… Неприкрите втручання секретаріату Президента у спроби кримінального переслідування Жванії демонструє, що замість розслідування ми є очевидцями політичної кампанії і банальної помсти вчорашньому куму, спонсору і соратнику. Мені неприємно чути заяви з обох сторін.