Неспішно, але вперед

22.07.2008
Неспішно, але вперед

Збірна України перед матчем у Ірландії.

Минулого уїк–енду на кортах «Фітцуїлліам лаун теніс клубу» в Дубліні збірна України в другому колі «плей–оф» II Євро–Африканської зони Кубка Девіса зустрічалася з командою Ірландії. З огляду на досить молодий та недосвідчений склад «синьо–жовтих» і наслідки травми нашого лідера Сергія Стаховського передбачити результат матчу було непросто. Основні труднощі полягали насамперед у незвичному для українців трав’яному покритті. Звісно, серйозний психологічний тиск відчував і 22–річний Стаховський (131–й номер рейтингу АТР). Лідер не мав права на помилку, адже страхувати його було нікому.

 

Випробовування травою

20–річний Артем Смирнов (500), не маючи практики гри на траві, тим більше на штучній, у першому матчі без шансів програв Конору Ніланду (325).

За словами капітана нашої збірної Ореста Терещука, основне навантаження повинен був витримати Стаховський. До речі, матч з ірландцями став для Терещука як капітана першим виїзним. Уродженець Львова є одним із наймолодших капітанів серед усіх команд — йому лише 26 років.

Смирнова ж обрали для гри в одиночному розряді лише тому, що він краще за інших проявив себе на зборах.

Відсутність першого номера ірландців Люка Соренсена (303) повинна була додати шансів нашій збірній. Замість Соренсена грав 24–річний О’Брайен. 862–га ракетка планети в другому матчі першого ігрового дня без боротьби поступився Стаховському.

На суботню парну зустріч Терещук виставив Стаховського й Бубку. Син легендарного легкоатлета має гарматну подачу, і вона на траві мала забезпечити українцям перевагу. Так і сталося. Український дует без проблем переміг ірландську пару Класкі/Хіві в трьох сетах. Перед заключним ігровим днем наша збірна повела в рахунку — 2:1.

Останній бій найважчий

У неділю першими на корт вийшли лідери збірних — Стаховський і Ніланд. Ця гра мала стати вирішальною, насамперед, для гостей. Покладати вирішення питання про вихід до фінальної стадії ІІ Євро–Африканської зони на молодого Смирнова було надто ризиковано. До того ж Артем за всю кар’єру виграв лише один матч на траві.

Стаховський почав гру впевнено, але Ніланд діяв безпомилково. Зробивши брейк, він виграв першу партію (6:4). У другому сеті українцеві, хоч як він намагався, не вдалося змінити перебій подій — знову 4:6. Але Сергій свій подвиг таки здійснив, переламавши хід поєдинку. Він, що називається, на зубах витягнув третій сет, а потім узяв на продовженні й наступні дві партії.

У вирішальній, п’ятій, партії киянин поступався 1:3, проте зміг вчасно наздогнати суперника. Цей двобій став для Сергія першим у кар’єрі, виграним у п’яти сетах. Після матчу Сергій зауважив, що Ніланд мав неймовірну вдачу й виграв усе, що міг. Та переможцем із чотиригодинної перестрілки вийшов саме українець, зробивши рахунок матчу 3:1 на користь гостей.

Заключна зустріч лише встановлювала остаточні цифри на табло, а на підсумок протистояння вже не впливала. Проте вона мала принести безцінний досвід Смирнову. Шкода, що наш молодий земляк знову без боротьби програв — цього разу О’Брайену.

Тепер у боротьбі за право підвищитися в класі нашу збірну чекає дуель із Португалією. Піренейці в другому раунді роз­трощили збірну Кіпру — щоправда, без Маркоса Багдатіса.

Суперник на українців очікує серйозний. У складі португальців є Фредеріко Жиль (107) та Руї Мачадо (222) — фахівці гри на ґрунті. Без сумніву, велике значення матиме покриття, на якому проходитиме зустріч. Для нашої команди вигіднішим є швидкий хард. Його можна забезпечити, адже зустріч 19—21 вересня відбудеться в Україні. У разі сприятливого результату українська збірна може вийти до I групи Євро–Африканської зони (другого дивізіону світового тенісу).

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. II Євро–Африканська група. 2–й раунд

Ірландія — Україна — 2:3

Дублін, «Фітцуілліам лаун теніс клаб» (трава)

Ніланд — Смирнов — 6:1, 6:2, 6:2

О’Брайен — Стаховський — 3:6, 3:6, 1:6

Класкі/Хіві — Стаховський/Бубка — 3:6, 6:7, 4:6

Ніланд — Стаховський — 6:4, 6:4, 4:6, 6:7 (7:9), 5:7

О’Брайен — Смирнов — 6:2, 6:2