Енергетика сварки

19.07.2008

Після того, як минула загроза висловлення недовіри уряду Тимошенко в парламенті, полеміка між главою Кабміну та керівником секретаріату Президента знову загострилася. Перебуваючи позавчора в Тернополі, Юлія Тимошенко заявила: «Треба бути таким же божевільним, як Балога, щоб коментувати Балогу, тому я не збираюся його коментувати. На дурощі, які він говорить, просто не потрібно звертати увагу, тому що в них немає ніякого раціонального зерна». Саме так Прем’єр­міністр відповіла на прохання журналістів прокоментувати заяву Віктора Балоги стосовно того, що, перебуваючив Польщі, Тимошенко заявила про непідтримку її урядом рішення про приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО.

У питанні зі своїм ставленням до НАТО Юлія Володимирівна знову уникла конкретики. Натомість про іншу конфліктну тему в її стосунках із Банковою — нафтопровід «Одеса—Броди» — Тимошенко говорила по суті.

Нагадаємо, позавчора уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомив, що Прем’єрка зірвала зініційовану Віктором Ющенком нараду, на якій очікувалося підписання двох угод із питань «Одеса—Броди» — про постачання на прикарпатські підприємства більше п’яти мільйонів тонн каспійської нафти та транзит трьох мільйонів тонн через Україну. За словами Соколовського, цю нараду було скасовано, бо Прем’єр­міністр заборонила представникам урядових структур і державних компаній брати участь у переговорах і підписувати «нафтові» документи.

Відповідаючи на цей закид у Тернополі, Тимошенко заявила, що «уряд не допустить зловживань і махінацій навколо нафтопроводу «Одеса—Броди». Глава Кабміну вважає, що секретаріат Президента намагається здійснити «чергову оборудку» навколо нафтогону, укладаючи угоди з офшорними підприємствами, які не відповідають міжнародним проектам. «Так, як «Росукренерго» не пройшло, так, як не пройшло забрати в українців шельф Чорного моря з найбільшими родовищами газу, так у них не пройде і цей трюк — забрати «Одеса—Броди» на свої офшорні зони», — цитує Юлію Тимошенко УНІАН. Проект «Одеса—Броди» Прем’єрка називає «Росукренерго­3».

На ці випади Тимошенко вчора вже відповів найближчий соратник Віктора Балоги, голова партії «Єдиний центр» Ігор Кріль. Він каже, що політика Тимошенко в енергетичній галузі спрямована на лобіювання інтересів російських енергетичних кампаній в обмін на підтримку її як імовірного кандидата в президенти. Мовляв, Тимошенко не дозволяє пустити нафтогін «Одеса—Броди» в аверсному режимі, виконуючи настанови Москви. І газоносні ділянки «Газпрому» на шельфі, відібраному в компанії «Ванко», Тимошенко буцімто хотіла б передати. Також, каже Кріль, уряд бездіє у справі освоєння нафтогазових родовищ у Лівії, в результаті чого три з чотирьох родовищ, які мала розробляти Україна, були передані «Газпрому».

ДО РЕЧІ

Прем’єр­міністр Юлія Тимошенко категорично проти внесення будьким, окрім Кабміну, законопроектів про зміни до бюджету. «Всі пропозиції Президента щодо змін до бюджету 2008 року — ті, які ми можемо врахувати, і які дозволяє баланс бюджету, — буде враховано. Але ми категорично проти, аби, хоч би хто це був, — Президент, Прем’єр, міністри, депутати, Голова Верховної Ради, — порушував Конституцію і закони України. Не передбачено законами України подання альтернативних законопроектів про бюджет», — наголосила Тимошенко. Вона вважає, що Президент вніс свій проект для того, аби зірвати бюджетний процес.