Живопис — під контроль!

19.07.2008

З двох тисяч російських музеїв спеціальна комісія, що працювала майже два роки і продовжує працювати зараз, перевірила понад 80 відсотків. І хоча п’ята частина музеїв поки що лише чекає на візит ревізорів, про небезпечну тенденцію, яка охопила мистецькі фонди, вже можна говорити напевне. Як заявив представник департаменту карного розшуку МВС Росії полковник Ілля Рясний, комісія виявила недостачу близько 50 тисяч предметів музейного фонду. Щоправда, про тотальне розкрадання експонатів говорити не доводиться — дещо було втрачене при переїздах чи передано філіям без належного обліку.

Чимало культурних цінностей, резюмує пан Рясний, не мають відповідної документації та фотозображення, як того вимагає законодавство. «Деякі описи складаються з одного слова, наприклад, «портсигар», — цитує полковника newsru. сom. — У випадку знаходження викраденого експоната довести його справжність неможливо. Наглядний тому приклад — випадок із викраденням ювелірних виробів в Ермітажі. З 221 поцуплених предметів вдалося повернути лише 30, у тому числі й через відсутність фотографій у 90 відсотків вкрадених предметів».

До речі, кількість експонатів, які зникли із музейних фондів, може бути й більшою — зараз комісія продовжує свою роботу в Державному історичному музеї та Державному Ермітажі, експозиції та запасники кожного з них нараховують близько 7 млн. одиниць. Усього ж у пошуковій базі МВС Росії на сьогодні нараховується 60 тис. предметів антикваріату, викрадених із 1990 року.