Два паперових рушники і пляшка мінералки

19.07.2008
Два паперових рушники і пляшка мінералки

Майже перемогу в «Євробаченні» Європа проігнорувала і на концерти Лорак не запрошує.

Після «Євробачення» Москва і Туреччина

Ані Лорак погодилася брати участь у «Євробаченні» лише з однією метою — завоювати європейського глядача. Днями Лорак повертається з Греції, але не після гастролів. Там артистка записує свій новий альбом, привезла п’ять готових пісень. Її піар–менеджер Анна каже, що восени Лорак планує тур по Україні, очевидно, концерти будуть на підтримку нового диска. «Нас часто запрошують до Європи і Москви. Ми не маємо на меті виступати в Криму. Вже заплановані концерти в Туреччині та Греції. З Москви запрошень найбільше, але це все корпоративи. Туди пересічний глядач не потрапить. Для народу Ані виступатиме на площах на День Незалежності, День металурга в Донецьку чи Луганську чи на якийсь черговий День міста–мільйонника. Поки що пропозицій від організаторів масових свят не було. Графік дуже гнучкий. Ми їдемо туди, де платять», — пояснює піар–менеджер.

У Лорак немає зіркової хвороби. «Артистка обійдеться іномаркою, у готелі–номером люкс із гарячою водою і чистими рушниками, без червоної і чорної ікри з шампанським. Від організаторів вимагається техніка. Ані їздить на концерти зі своїми музикантами, але без апаратури. Після «Євробачення» Діма Білан запропонував їй виступити на спільному концерті в Лондоні. Більше ніхто з учасників подібного бажання не висловив. Так що ми відкриті до переговорів», — додає Анна.

У групи «Мед Хедс Ікс Ель» є чудова пісенька «А я на морі». «УМ» поцікавилася у фронтмена гурту Вадима Красноокого, чи закупив він крем від засмаги для гастролів під кримським сонцем. «Ми туди не поїдемо. Їхні клуби не підходять для нас, вони пристосовані для виконавців, які співають під фонограму. Тим більше в Крим їдуть багато росіян, які хочуть чути російських артистів. Ми будемо відриватися на Західній Україні. Маємо заплановані по два концерти в Хусті та Львові, з іншими містами ведуться переговори», — каже соліст гурту.

Асія Ахат готується до туру по Україні, який розпочне 15 серпня. Запланувала дати 20 концертів, половину з них — у Криму. «Про мої концерти вже давно не було чути. Я виступаю на приватних вечірках зі своєю групою «69». Були плітки, що я їх хочу продати, та це фінансово дуже вигідний проект. Із дівчатами зараз знімаю кліп на нову пісню, яка до туру має бути на слуху в глядачів. Будемо мати концерт наприкінці серпня в Палаці «Україна». Запросили іноземного режисера, готуємо мегашоу, з дорогими декораціями, сценічними костюмами. Може, до цього часу поміняю зачіску і колір волосся. На концерті презентуватиму нові пісні з запланованого альбому інструментальної музики, але від хітів не відмовлятимуся. В липні треба багато сил віддавати підготовці до туру. Хочу мати оркестр із 30 скрипалів. Зараз проводжу кастинг. До початку туру матиму концерти в нічних клубах Парижа. Туди запрошують знайомі промоутери», — розказує Асія Ахат.

Артистка до умов не вибаглива, як примадонна, але і не пофігістка, як рокери. Поселяється в номері люкс. Хоче, щоб було достатньо охорони, не заважали фанати. Влітку обов’язкова вимога — кондиціонер. Любить свіжі фрукти і японську кухню, втім, залюбки смакує смаженою картоплею з йогуртом.

«Ветерани» європейської сцени виступають в українських «мухосрайниках»

«Цього літа ми не порвемо Європу, як минулого. На щастя, нас почали цінувати в Україні й запрошувати на концерти. Це вже не я телефоную, а до мене. І часто через накладки доводиться відмовляти. Маємо по 4 концерти щотижня. Починаються байк–з’їзди у Білорусі, Росії, Одесі, де ми постійно виступаємо. Їздимо з туром від «Тойоти». Недавно виступали на фестивалях в Уніжі на Івано–Франківщині й «Фортеці» в Білгород–Дністровському. До Криму не плануємо їхати, хочемо десь поближче до дому, щоб не втомлюватися від переїздів, — каже фронтмен гурту «От вінта» Юрко Журавель. — Уже місяць плануємо сісти за запис альбому, тому влітку відриватимемося від концертів для написання нових пісень, бо з таким графіком можна померти від утоми. Постійні концерти — це теж не дуже добре. Маємо всього два невеликих концерти у Польщі й один у Чехії у серпні. Нас запросили на Trutnov open air music festival у ролі хедлайнерів».

Рокабіли достатньо помандрували світом, щоб оцінити ставлення організаторів до артистів. Юрко Журавель каже: те, що було у Голландії, з нашими умовами не порівняти. «Інколи їдемо з концертом у якийсь український «мухосрайник». Звідки там хороші готелі? Є один мотель, де ледь–ледь зірочка приліплюється, і то добре. Ми ж не порозкошувати на організаторські гроші на концерти їздимо, а щоб на сцені відірватися, — пояснює Юрко. — З кухнею не експериментуємо. Пригадую, як у Литві й Словаччині під час концертів наїлися якогось дорогого напівсирого лайна, ледве пережили це». Щодо гонорарів гурту, який об’їздив пів–Європи, Юрко відповів регочучи: «З тих, які запрошують із понтами і через слово говорять «карочє», дозволяємо запросити 10 тис. доларів гонорару, одномісні номери в готелі і по дві дівчини кожному. Суму визначаю по голосу і спроможності замовника».

«Гайдамаки» намагаються підтримувати марку затребуваних українських музикантів у Європі. До кінця літа планують об’їздити Швейцарію, Польщу, Голландію, Німеччину. «Взимку концертна діяльність розгортається по клубах, ну а літня — фестивалі. Поселяють нас у звичайні тризіркові готелі, двомісні номери з елементарним комфортом. Їдемо туди, де на 80 % про нас знають. У Німеччині співпрацюємо з піар–агенцією, яка просуває гурт по місцевих фестах. Там найбільше знають «Гайдамаків» за альбомами «Кобзар» і «Перверзія» (німецька версія останнього вийшла під назвою «Україна кличе»), виданими на їхній студії спеціально для європейців. За рік подаємо заявки на потужні фестивалі. Погоджуємося виступати тільки на вечірній сцені хедлайнерами або перед ними, але не в обід. Найпрестижніше для нас цього літа виступати в Голландії, на одному з найкрутіших у світі фестивалів «Ловлень». Він входить у світову десятку. Паралельно з концертами по Європі будемо виступати в Україні. Це теж здебільшого фестивалі. На жаль, у нас не так багато таких, де організатори можуть заплатити гонорар дві тисячі євро. На менше не погоджуємося. Ми не такі», — розказує піар–менеджер гурту Назар Дронь.