Відстрілялась на «чотири»

17.07.2008

Українські меломани продовжують тішитися, як діти: актуальні музиканти зі світовими іменами не оминають Київ своєю увагою. Може, концентрація світових зірок на одиницю часу не така щільна, як хотілося б, але порівняно з попередніми роками, ситуація приємно змінилася. Концерт канадської співачки з португальським корінням Неллі Фуртадо, який відбувся у вівторок у Міжнародному виставковому центрі в Києві, ще один тому доказ. Це був останній виступ у рамках світового туру співачки на підтримку свого третього альбому Loose. Неллі відпрацювала його на тверду «четвірку».

 

Через шторм у Європі на день відтермінували її концерт у Варшаві: в будівлі, де мала виступати Фуртадо, знесло дах. Відтак затримався концерт у Москві. Співачка не заспівала запланований дует із Дімою Біланом. Зате, як стверджує російський репер Тіматі, повинна була заспівати в парі з ним. Він активно і безрезультатно намагався прорватися на сцену через кордон охорони. Зчинилася бійка, артисту відбили частину зуба, менеджеру розсікли лоба, а охоронця взагалі відвезли в лікарню.

В Києві Фуртадо так прокоментувала журналістам московську пригоду: «Я співала на сцені, і через навушники почула: «Негайно зі сцени». Я дуже злякалася... За кулісами стояла швидка, було багато охорони. Хвилин через сім, коли з’ясувалося, що все нормально, я повернулася на сцену. Серйозно ніхто не постраждав. Так, минулий тиждень був багатий на події...»

Київську прес–конференцію зі співачкою переносили тричі. На неї вона теж прийшла з годинним запізненням. Фуртадо поводила себе жваво і невимушено, часто сміялася, щоправда, деколи награно. «В Канаді багато українських емігрантів. Я наприклад, знаю Юрія Михайлюка, вокаліста групи «Ключ», — розповіла артистка. Раніше Михайлюк був сесійним музикантом Фуртадо, і повинен був виступати на київській сцені на розігріві. Але начебто щось не узгодили з організаторами, тому розігрівав публіку український танцювальний проект Gorchitza Live Project.

«Дитиною, ще в школі, я танцювала українські народні танці, — розповіла співачка. — Фольклорні фестивалі дуже популярні в Канаді. І найкращими танцівниками завжди були українці. Вони вигравали більшість змагань». За словами Фуртадо, вона багато читала про українську історію: «Думаю, з тих країн, в яких я побувала протягом останнього місяця, в України вона — найцікавіша».

З артисткою приїхала вся братія: сім’я, музиканти, балет, охоронці — разом 36 осіб. Співачка захоплювалася українською кухнею, особливо варениками. А от запитання про сувеніри змусило її замислитись. «Я точно повернуся додому з пляшкою водки», — вирішила врешті Неллі. З зали підказують, що українською це горілка. «О! Горілка! Точно!», — вигукує вона. Її улюблений алкогольний напій — горілка з «Ред Булом».

Виступ співачка почала з трьох хітів: I’m like a bird, Turn off the light і Powerless. Після хітової частини Неллі душевно затягла ліричні пісні: свою улюблену португальську народну, яку її просили заспівати на прес–конференції, Te Busque, що її вона виконує з популярним іспаномовним співаком Juanes (до речі, восени він теж планує відвідати Київ) і Try. «Я люблю, коли в залі протягом концерту рух: коли всі танцюють і співають разом зі мною», — говорила Фуртадо перед концертом.

Навряд чи виступ в Києві запам’ятається їй сильним пожвавленням у глядацьких лавах. Сектор біля сцени ще якось реагував на хітові композиції піднятими руками та вигуками. Натомість дальній розважався мляво. Зокрема і тому, що сцена для великого ангару Виставкового центру була досить малою, а екранів не встановили, тому невисоку Неллі багато хто тільки слухав, але взагалі не бачив. Працювала співачка добротно, але публіку не розворушила. Звичайні фрази на кшталт «Я дуже щаслива сьогодні» і «Ви найкраща публіка в світі» вогню в очах не запалять.

Після концерту в Києві Фуртадо планує відпочивати. «Із задоволенням поїхала б у міста, де я була багато разів, але так і не встигла ними насолодитися. Наприклад, Лондон чи Нью–Йорк. Можливо, відпочила б у Греції», — поділилася вона. Також у майбутньому — запис четвертого альбому. За словами співачки, вона хотіла б більше зануритися в фольклорний матеріал і записати кілька пісень португальською мовою.

 

ДОВІДКА «УМ»

Неллі Фуртадо

Народилася 2 грудня 1978 року в Канаді у сім’ї каменяра та готельної покоївки. Уперше на сцену вийшла в чотири роки, заспівавши патріотичну пісню під акомпанемент матері на святкуванні Дня Португалії в Канаді. Свою дебютну платівку Whoa, Nelly! випустила у 2000 році і одразу отримала чотири номінації на Grammy Music Awards. Другий альбом співачки Folklore не став таким популярним, як перший, але записав до лав її прихильників президента Португалії Жозе Сампайо. Він запропонував Фуртадо зробити одну з пісень платівки офіційним гімном Євро–2004, який проходив на її історичній батьківщині. Третя платівка Loose вийшла у 2006 році. Над нею співачка працювала спільно з відомим продюсером Тімбалендом. Новий продюсер додав її ліричному образу агресивності, а пісням — елементів R&B. Неллі співала дуетом із Джастіном Тімберлейком, вокалістом Coldplay Крісом Мартіном, Тімбалендом та Мобі, який у 2001 році запросив її взяти участь у його турі.